/Η χορογράφος Αλίκη Καζούρη στο CulturePoint.gr

Η χορογράφος Αλίκη Καζούρη στο CulturePoint.gr

Η χορογράφος Αλίκη Καζούρη μιλά στον Κωνσταντίνο Μανίκα, με αφορμή την παράσταση “Distortion” που παρουσιάζεται τις επόμενες μέρες στο Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ από την Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης «Χορευτές».

Η Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης «Χορευτές» παρουσιάζει από 3 έως 11 Μαΐου 2022 στις 21:00 (εκτός από 9/5) την παράσταση «Distortion» στο Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ. Τι να περιμένουν να παρακολουθήσουν οι θεατές από αυτή την παράσταση;

Η παράσταση επιδιώκει να λειτουργεί ξεχωριστά στον κάθε θεατή, να ανασύρει τις προσωπικές του εμπειρίες, να ανατρέπει συνέχεια τη λογική συνέχεια των γεγονότων και την εξέλιξη των χαρακτήρων, περνώντας από το δραματικό στο κωμικό και αντίστροφα μέσα σε μια στιγμή- τη στιγμή της παραμόρφωσης.

Πώς είναι σκηνοθετικά και μουσικά διαρθρωμένη η παράσταση;

Η δραματουργία και η μουσική σύνθεση χτίζονται παράλληλα με στιγμιαίες παραμορφώσεις του ήχου, της κίνησης, του λόγου και της εικόνας, με εργαλείο την ανατροπή στη ροή των γεγονότων και της αφήγησης και την παρέκκλιση από τη γραμμικότητα. Η μουσική παρακολουθεί την εξέλιξη, αλλά και την ορίζει, υπαγορεύει το ρυθμό αλλά και την ¨αρρυθμία¨ της.

Γιατί επιλέχθηκε ο τίτλος “Distortion”; Τι ακριβώς σηματοδοτεί;

Ο τίτλος είναι η ακριβής απόδοση αυτού που θα παρακολουθήσει ο θεατής. Η αγγλική λέξη επιλέχθηκε γιατί δεν έχει αυτόματα παραπομπή σε κάτι αρνητικό όπως η λέξη ¨παραμόρφωση¨, αφού το έργο θέλει να δώσει και την αρμονία ως παραμόρφωση της δυσαρμονίας και το όμορφο ως παραμόρφωση του άσχημου

Πώς σχηματίστηκε η Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης «ΧΟΡΕΥΤΕΣ» και ποιοι είναι οι σκοποί της λειτουργίας της;

Οι ΧΟΡΕΥΤΕΣ δημιουργήθηκαν το 1993 από τη Μαρια Ανθυμίδου τον Μιχάλη Ναλμπάντη κι εμένα μετά από μια αρκετά μεγάλη περίοδο που χορεύαμε μαζί σε άλλες ομάδες, πρωταρχικά επειδή είχαμε την ανάγκη να μελετήσουμε τις σύγχρονες τεχνικές του χορού και στη συνέχεια επειδή μας γοήτευσε ο συνδυασμός των νέων μέσων με την κίνηση στη δημιουργία των παραστάσεων. Δουλέψαμε πολύ με ευρωπαϊκά προγράμματα, φτιάξαμε έργα πάνω στη θεωρία του χάους, με virtual περιβάλλοντα, με χρήση μιας τεχνολογίας που ακόμα ήταν στα σπάργανα, κάναμε πολλές περιοδείες στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική και στήσαμε δυο φεστιβάλ με χορό συναυλίες και εικαστικά installations. Παρόλη την οικονομική κρίση συνεχίσαμε με μικρότερες παραγωγές φυσικά, αλλά προσπαθούμε πάντα να προτείνουμε και να ενσωματώνουμε νέες ιδέες και προπαντός νέους καλλιτέχνες!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια δράσεων της Εταιρείας;

Μετά τις παραστάσεις του Distortion στην Αθήνα σχεδιάζουμε να οργανώσουμε μια περιοδεία του έργου αυτού κυρίως στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Όπως καταλαβαίνετε κι από την ιστορική αναδρομή δεν είμαστε στην περίοδο της ζωής μας που ονειρευόμαστε για μας, ονειρευόμαστε όμως να συνεχιστεί το έργο μας και η όρεξη μας για αναζήτηση, να στεγάζουμε νέες προτάσεις, να έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε το βήμα σε νέους χορογράφους για να ερευνήσουν και να δημιουργήσουν.

Το ελληνικό κοινό δείχνει στο χορό την προσοχή που του αξίζει;

Ο χορός έχει ένα δικό του λεξιλόγιο κι έναν τρόπο επικοινωνίας που πρέπει κανείς να μάθει να τον αναγνωρίζει, να μεταφράζει τα μηνύματα, ή και μόνο να αφήνεται να παρασυρθεί από την αίσθηση που προκαλεί η κίνηση. Δεν είναι μια γλώσσα τόσο αναγνωρίσιμη όσο το θέατρο ή τόσο άμεση όσο η μουσική. Οι χορευτικές παραστάσεις θα γεμίσουν θεατές που δεν έχουν σχέση με το χορό όταν αυτός θα γίνει κομμάτι της παιδείας τους, όταν θα μπει μέσα στα σπίτια τους, όταν δεν θα είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης στην εκπαίδευση, την εργασία, τη στέγαση των καλλιτεχνών του.