/Γυρίσματα της Τύχης – Λίγος Άλεν ακόμα

Γυρίσματα της Τύχης – Λίγος Άλεν ακόμα

Γράφει ο Ελισσαίος Βγενόπουλος

Οι χαρτοπαίκτες και οι εραστές, οι τζογαδόροι και οι ιδεολόγοι στην πραγματικότητα, παίζουν για να χάσουν, μπορεί να κερδίσουν ένα γύρο, να επιβιώσουν σε μια δύσκολη παρτίδα αλλά στο τέλος εκεί όπου κρίνονται όλα, η ήττα θα συνοδεύσει τον τζογαδόρο και τον εραστή στην αναπότρεπτη και μοιραία πτώση. Ο έρωτας μας κάνει να πετάμε, η απιστία μας κάνει να σερνόμαστε, αυτό που υπάρχει ανάμεσα τους είναι η καθημερινότητα,  η ρουτίνα, ο βίος μας με μια μισάνοικτη παρένθεση σε αναμονή. 

Ο Γούντι Άλεν με την καινούργια του ταινία, τα «Γυρίσματα της Τύχης»,  επιστρέφει στο Παρίσι.

Η ταινία ανοίγει με νοσταλγικά πλάνα της πόλης του φωτός θέτοντας τις βάσεις για μια ιστορία που συνδυάζει το κλασικό πνεύμα του δημιουργού με πολλές πινελιές γαλλικής εκλέπτυνσης. Η Φανί (Μελβίλ Πουπό) και ο Ζαν (Νιλς Σνάιντερ) παρουσιάζονται ως ένα ζευγάρι βαθιά ερωτευμένο, που ζει μια γοητευτική, κουρδισμένη και καθ’ όλα τακτοποιημένη ζωή στην Πόλη του Φωτός. Ωστόσο, το σημείο καμπής  της ταινίας βρίσκεται όταν η Φανί συναντά τυχαία τον Αλέν, έναν παλιό της γνώριμο από τα χρόνια του πανεπιστημίου. Καθώς η αφήγηση εξελίσσεται, γίνεται φανερό ότι η σχέση του παντρεμένου ζευγαριού απέχει πολύ από το να είναι ειδυλλιακή. 

Ο Ζαν αποκαλύπτεται σιγά, σιγά ότι είναι ελεγκτικός και κτητικός. Οι πράξεις του καθοδηγούνται από την ανασφάλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης οι κινήσεις του αν και δείχνουν αφελείς και καλοπροαίρετες, σταδιακά πνίγουν το ελεύθερο  πνεύμα της Φανί και της εναγώνιας προσπάθειάς της να διατηρήσει την αίσθηση του εαυτού της και της ανεξαρτησίας της μέσα στον ασφυκτικό εναγκαλισμό και την αθόρυβη καταπίεση του συζύγου της.

Η τυχαία συνάντηση της Φανί με τον συμφοιτητή της αναζωπυρώνει τον ερωτισμό που βρίσκεται σε λήθαργο στη νεαρή γυναίκα, θυμίζοντάς της το πρόσωπο που ήταν κάποτε πριν από το γάμο της με τον Ζαν. Καθώς η Φανί και ο Αλέν αρχίζουν να επανασυνδέονται κρυφά, οι μυστικές συναντήσεις τους δημιουργούν μια ατμόσφαιρα φορτισμένη με ένταση, αγωνία και αδημονία.

-Είστε σίγουρος ότι θέλετε να μάθετε την αλήθεια; Ρωτά ο ερευνητής τον απατημένο σύζυγο. 

Η απεικόνιση από τον Νιλς Σνάιντερ των κλιμακούμενων υποψιών του Ζαν είναι ένα ξεχωριστό στοιχείο της ταινίας. Αποτυπώνει την κάθοδο ενός κάποτε αγαπημένου συζύγου σε ένα σπιράλ ζήλιας και παράνοιας, κάνοντάς μας να αναρωτηθούμε αν οι πράξεις της Φανί καθοδηγούνται από μια γνήσια λαχτάρα για ελευθερία ή αν είναι απλώς μια αντίδραση στην ασφυκτική συμπεριφορά του  Ζαν.

Η Μελβίλ Πουπό δίνει μια συναρπαστική ερμηνεία ως Φανί, απεικονίζοντας τη μεταμόρφωσή της από μια καταπιεσμένη νοικοκυρά σε μια γυναίκα που ξυπνάει ξανά στο εκτυφλωτικό φως των επιθυμιών και των παθών της. Διαχειρίζεται τα πολύπλοκα συναισθήματα μιας γυναίκας που διχάζεται ανάμεσα στο καθήκον και το πάθος με λεπτότητα και χάρη.

Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, το “Γυρίσματα της Τύχης ” εξερευνά την πολυπλοκότητα της επιθυμίας, της εμπιστοσύνης και των συνεπειών της εξαπάτησης.

Εμβαθύνει στις περιπλοκές των ανθρώπινων σχέσεων, υπενθυμίζοντάς μας ότι ακόμη και τα πιο τέλεια προσωπεία μπορούν να κρύβουν βαθιές και ανεπούλωτες πληγές. Η ταινία θέτει ερωτήματα που προκαλούν σκέψη για τη φύση της αγάπης, τα όρια της εμπιστοσύνης και την αναζήτηση του αληθινού εαυτού μας.

Ο Γούντι Άλεν, γνωστός για τη μοναδική του ικανότητα να αποτυπώνει την ουσία των πόλεων στις ταινίες του, της μαεστρίας του στην αφήγηση ιστοριών, στα «Γυρίσματα της Τύχης» χτίζει αριστοτεχνικά την αγωνία και την ίντριγκα, κρατώντας μας  σε συνεχή εγρήγορση καθώς η Φανί βυθίζεται στην αυξανόμενη απιστία της, ενώ προσπαθεί να προστατεύσει τις πράξεις της από τα αδιάκριτα μάτια του Ζαν. Η ταινία εμβαθύνει αριστοτεχνικά στις περιπλοκές της αγάπης, του ελέγχου και των συνεπειών των μυστικών που κρατούνται κρυφά. Ο Άλεν ξεφλουδίζει επιδέξια τα στρώματα για να αποκαλύψει μια βαθιά ελεγκτική και κτητική πλευρά του Ζαν. Αυτή η αποκάλυψη θέτει τις βάσεις για τη συναισθηματική αναταραχή που εκτυλίσσεται, καθώς η τυχαία συνάντηση και η σχέση της Φανί τον Αλέν, την ωθεί σε έναν κόσμο πνιγηρής μυστικότητας και ανυπότακτης επιθυμίας.

Η σκηνοθεσία του Γούντι Άλεν συνθέτει αβίαστα το γραφικό σκηνικό του Παρισιού με την εσωτερική αναταραχή των χαρακτήρων.

Η ίδια η πόλη γίνεται χαρακτήρας στην ταινία, λειτουργώντας ως σύμβολο απελευθέρωσης και παγίδευσης, αντικατοπτρίζοντας τις αντικρουόμενες επιθυμίες των χαρακτήρων για ελευθερία και ασφάλεια. Η ταινία αποτυπώνει τη διαχρονική ομορφιά του Παρισιού σε όλο της το μεγαλείο. Οι μαγευτικοί δρόμοι, τα καφέ και τα εμβληματικά ορόσημα γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της αφήγησης, ενισχύοντας τη συνολική ατμόσφαιρα της ταινίας. Το χαρακτηριστικό χιούμορ του Άλεν μπλέκεται με οδυνηρές στιγμές, δημιουργώντας μια αφήγηση που είναι τόσο διασκεδαστική όσο και συναισθηματικά ηχηρή. 

Τα «Γυρίσματα της Τύχης» είναι μια ενδιαφέρουσα εξερεύνηση της πολυπλοκότητας της αγάπης, της επιθυμίας και του ανθρώπινου ψυχισμού. Μπορεί η ταινία να μην φθάνει ποτέ τις κορυφές του “Match Point”, παραμένει όμως μια γοητευτική ταινία του σπουδαίου δημιουργού. Με ένα ταλαντούχο, αμιγώς γαλλικό καστ, με επικεφαλής τους Μελβίλ Πουπόν και Νιλς Σνάιντερ, ο Γούντι Άλεν δημιουργεί μια ταινία που προκαλεί προβληματισμό και συναισθηματική φόρτιση και μας υπενθυμίζει ότι κάτω από την επιφάνεια μιας φαινομενικά τέλειας ζωής, υπάρχουν συχνά κρυμμένες επιθυμίες και μυστικά που περιμένουν να αποκαλυφθούν

Δεν είναι η νομιμότητα, δεν είναι οι καλοί τρόποι και η ευθυκρισία που κάνουν τους ανθρώπους ενδιαφέροντες. Το λάθος, το παράτυπο, η απιστία είναι αυτά που κάνουν τη ζωή ενδιαφέρουσα. Η απιστία η ίδια που κάποιες φορές, άθελά της, δίνει σανίδα σωτηρίας σε σχέσεις που κάποιοι παράτησαν στη μέση του ωκεανού.