/Γιουβαρλάκια: Το απόλυτο χειμωνιάτικο φαγητό

Γιουβαρλάκια: Το απόλυτο χειμωνιάτικο φαγητό

Γράφει η Τζούλια Παντάκη, Food Guide

Τα γιουβαρλάκια είναι το απόλυτο χειμωνιάτικο φαγητό, η αυγοκομμένη σούπα φέρνει αναμνήσεις και εικόνες από το τραπέζι στο σπίτι της γιαγιάς με μπόλικη φέτα και φρέσκο ψωμί.

Μια σαλάτα λάχανο με καρότο και λεμονάτη βινεγκρέτ είναι ότι χρειάζεται για να συνοδεύσουμε το φαγητό μας.

Υλικά

500 γρ μοσχαρίσιος κιμάς
1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
4 κουτ σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
120 γρ ρύζι γλασέ
1 καρότο
1 πατάτα
1 αυγό
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Αλεύρι
Αλάτι, πιπέρι

Αυγολέμονο

2 αυγά
Χυμός από ένα λεμόνι.

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το αυγό, το ρύζι, τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι. Πλάθουμε τον κιμά καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο για 1/2 – 1 ώρα να σφίξει το μείγμα.

Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε σε ομοιόμορφα μπαλάκια (25 γρ) και τα περνάμε από το αλεύρι. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό, το κομμένο σε ροδέλες καρότο και την πατάτα σε φέτες και το ελαιόλαδο, μόλις πάρει βράση τοποθετούμε τα γιουβαρλάκια, συμπληρώνουμε νερό να τα καλύψει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τον άνηθο. Παίρνουμε 2 κουτάλες ζωμό από το φαγητό και προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα. και συνεχίζουμε το χτύπημα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, κουνάμε την κατσαρόλα καλά και το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Tips

Πλάθουμε τον κιμά μέχρι να ασπρίσει για να μην σπάσουν τα γιουβαρλάκια κατά την διάρκεια του βρασμού.

Ρίχνουμε σιγά σιγά τον ζωμό στο μείγμα αυγών λεμονιού για να μην κόψει το αυγό.

Δεν ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά, αν περισσέψει φαγητό το ζεσταίνουμε σε μπέν μαρί.

Ένα ωραίο Ελληνικό Chardonnay ταιριάζει στο φαγητό μας.