/Γιάννης Ρούντος για Κώστα Στάικο: Εξέλιπε ένας επιφανής εργάτης του πνεύματος

Γιάννης Ρούντος για Κώστα Στάικο: Εξέλιπε ένας επιφανής εργάτης του πνεύματος

Ο Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος, γνωστός στην κοινωνία του πνεύματος και του βιβλίου, έφυγε από τη ζωή τις πρώτες ώρες της περασμένης Δευτέρας, 3 Απριλίου.

«Αδόκητη απώλεια ενός ιδιαίτερα σημαντικού ανθρώπου, μοναδικά επιδραστικού για τη διαιώνιση του πνευματικού πλούτου που κομίζουν ανά τους αιώνες τα Γράμματα -από το χειρόγραφο μέχρι το βιβλίο και σήμερα μέχρι τον κυβερνοχώρο- σχετικά με τη σοφία, τον στοχασμό και τη διαλεκτική των ιδεών που γέννησε αυτός ο μικρός τόπος των μεγάλων, οικουμενικών διαστάσεων σε περιεχόμενο αξίας, δομώντας πάνω στη γνώση την έννοια του Γένους. Αφήνει πίσω του ένα μεγάλο κενό», τονίζει ο Γιάννης Ρούντος, συνεργάτης του εκλιπόντος και οικείος του επί πολλά χρόνια.

Ο κ. Ρούντος είχε αναπτύξει μια στενή σχέση πολλών ετών μαζί του και μάλιστα είχε αναλάβει προσωπικά την εξαιρετική πρωτοβουλία, για λογαριασμό της Interamerican, αποκλειστικής υποστήριξης της μνημειώδους έκδοσης «Η Πνευματική Πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το βιβλίο».

Η έκδοση αυτή, που ξεκίνησε με τον πρώτο τόμο το 2017 με περιεχόμενο τα τεκμήρια από τα μέσα του 13ου αιώνα μ.Χ., ολοκληρώθηκε το 2021 με την έκδοση τεσσάρων τόμων, φθάνοντας μέχρι τα προεπαναστατικά χρόνια, στις αρχές του 19ου αιώνα. Μάλιστα συμπληρώθηκε πρόσφατα, με την έκδοση της «Επιτομής» που συνέγραψε ο ακαδημαϊκός Θεοδόσης Τάσιος, «ολοκληρώνοντας έτσι έναν πολύτιμο χάρτη των γραπτών μνημείων του Ελληνικού πνεύματος, αναγκαίο και ικανό ως οδηγό του Γένους στην κατ’ ουσίαν επιβίωσή του μέσα σε αυτή τη μέθη της μετάλλαξης, που αγνοεί τα βασικά συστατικά της συνέχειας των πραγμάτων και μιας απαραίτητα φυσικής μεταβατικότητας, ειρηνικά και προοδευτικά, ως βάση πολιτισμού για μια βιώσιμη κοινωνία των ανθρώπων, για την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο», όπως παρατηρεί ο Γιάννης Ρούντος.

Συνοδοιπόρος πνευματικός του Κώστα Στάικου, ως πρεσβευτής της εταιρείας «Κήπος Φιλοβίβλων» από τη στιγμή που έκλεισε την επαγγελματική διαδρομή του, ο κ. Ρούντος σε σύντομη πρώτη ανακοίνωση στον λογαριασμό του στο linkedin, σημείωσε:

«Με βαθύτατη οδύνη και θλίψη αγγέλω τον θάνατο του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου, στα 80 χρόνια του. Θρηνώ μαζί με τους δικούς του την ξαφνική απώλεια ενός συγγενούς πρώτου βαθμού, όχι εξ αίματος αλλά εκ πνεύματος, ως συνομιλητής του εδώ και 20 χρόνια.

Θησαυριστής της Ελληνικής Γραμματείας, ρέκτης της ιστορίας του βιβλίου, συλλέκτης και εκδότης, καθώς και οργανωτής-επιμελητής σπουδαίων βιβλιοθηκών σπάνιου πλούτου, με μοναδικό σχετικό έργο στο ενεργητικό του για τη διάσωση της πνευματικής δημιουργίας στην πορεία του Γένους. Ύστατο επίτευγμά του ο ιστότοπος “Περί Βιβλιοθηκών” – aboutlibraries.gr με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου – ekt.gr και η εταιρεία “Κήπος Φιλοβίβλων”.

Την έγνοια του για το βιβλίο και τα Γράμματα, μου έκανε την τιμή να μοιράζεται και μαζί μου, στοχαστικά και πρακτικά, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό…»

Ο αποχαιρετισμός στον Κώστα Στάικο θα γίνει την Πέμπτη 6 Απριλίου και ώρα 10 π.μ., στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.