/FUBAR – Ο Άρνολντ Σβαρτενέγκερ επιστρέφει

FUBAR – Ο Άρνολντ Σβαρτενέγκερ επιστρέφει

Γράφει ο Ελισσαίος Βγενόπουλος

Έξυπνο είναι να αποκαλύπτει κανείς με μέτρο και ρυθμό τα μυστικά και κυρίως να αποκαλύπτει αυτά που δεν μπορούν ούτως ή άλλως να μείνουν κρυφά. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε τρία βαθιά σεντούκια στα οποία βάζουμε τις χειροποίητες μάσκες μας. Στο ένα βάζουμε τη δημόσια, στο άλλο την ιδιωτική για περιορισμένη χρήση και στο άλλο βάζουμε την ψυχή μας να αναπαύεται την ώρα που δεν διώκεται από το φόβο της πλήρους αποκάλυψης. Η αλήθεια του καθ’ ενός μας, όλοι το γνωρίζουμε, είναι αυτά που επιμελώς κρύβουμε και δεν τα ομολογούμε ούτε στον ίδιο τον εαυτό μας.

Το «FUBAR» είναι τηλεοπτική σειρά στο Netflix, δημιουργός της είναι ο Νικ Σαντόρα, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Άρνολντ Σβαρτενέγκερ ως Λουκ και εξετάζει την πολύπλοκη δυναμική μιας σχέσης πατέρα-κόρης.

Η υπόθεση της σειράς περιστρέφεται γύρω από τη σοκαριστική αποκάλυψη ότι τόσο ο πατέρας όσο και η κόρη Έμμα Μπρούνερ (Μόνικα Μπαρμπάρο)  είναι μυστικοί πράκτορες της CIA για χρόνια, γεγονός που τους οδηγεί να αμφισβητήσουν ολόκληρη τη σχέση τους. Καθώς αναγκάζονται να συνεργαστούν, η σειρά συνδυάζει στοιχεία δράσης, χιούμορ και εξερεύνηση των οικογενειακών δεσμών με φόντο ένα παγκόσμιο δίκτυο κατασκόπων. Το «FUBAR» είναι η πρώτη σειρά στην οποία πρωταγωνιστεί ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ για το Netflix και φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της πλατφόρμας.

Η CIA στους κόλπους της φαίνεται ότι έχει κάθε καρυδιάς καρύδι. Ο πατέρας και η κόρη μαθαίνουν ότι είναι μυστικοί πράκτορες κάτω από τις διαταγές, τις δολοπλοκίες και τους σκοπούς της Κεντρικής Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ. Την πρώτη έκπληξη για το γεγονός την διαδέχεται η οδυνηρή διαπίστωση ότι έχουν «συναρμολογήσει» τη ζωή τους κάτω από ένα μεγάλο ψέμα και δεν γνωρίζει ο ένας για τον άλλον παρά μόνο ελάχιστα, επιδερμικά και ανούσια.

Στον πυρήνα της, η σειρά «FUBAR» εξετάζει τις βαθιές επιπτώσεις της εξαπάτησης και των μυστικών στους οικογενειακούς δεσμούς.

Ο πατέρας και η κόρη μπαίνουν σε έναν κόσμο κατασκοπείας και κινδύνου, και η διάλυση της εμπιστοσύνης τους χρησιμεύει ως καταλύτης για την ανάπτυξη των χαρακτήρων και τη συναισθηματική εξερεύνηση. Η σειρά προσφέρει την ευκαιρία να εξεταστούν τα περίπλοκα στρώματα της σχέσης τους, καθώς πλοηγούνται στις νέες συνθήκες και προσπαθούν να συμφιλιώσουν το παρελθόν τους με τη σημερινή τους πραγματικότητα.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της σειράς έγκειται στην ικανότητά της να εξισορροπεί τις γεμάτες δράση σκηνές με στιγμές ελαφρότητας και χιούμορ. Ο κωμικός συγχρονισμός και προσανατολισμός της σειράς προσδίδουν μια ανάλαφρη διάθεση προσφέροντας στους θεατές στιγμές ανακούφισης μέσα στην κατασκοπεία με τα υψηλά ρίσκα. Η αντιπαράθεση των έντονων κατασκοπευτικών αποστολών με τις συχνά αμήχανες αλληλεπιδράσεις μεταξύ του πατέρα και της κόρης δημιουργεί ένταση και χαμόγελο. Προκύπτουν αστείες καταστάσεις συχνά, πυκνά, ιδιαίτερα στις σκηνές όπου το sex έχει τον πρώτο λόγο και ο πατέρας είναι αναγκασμένος να παρακολουθεί την κόρη του σε «άβολες» καταστάσεις.

Στο FUBAR το παγκόσμιο δίκτυο κατασκόπων χρησιμεύει ως ένα συναρπαστικό σκηνικό, καθώς επιτρέπει ένα ευρύ φάσμα ρυθμίσεων, ανατροπών και συναντήσεων. Οι θεατές μεταφέρονται   σε διάφορες τοποθεσίες, συναντώντας ένα πλήθος χαρακτήρων με τις δικές τους κρυφές ατζέντες, στοχεύσεις και συμμαχίες. Ο περίπλοκος ιστός της κατασκοπείας αυξάνει την αγωνία και το απρόβλεπτο της αφήγησης, διασφαλίζοντας ότι το κοινό παραμένει αφοσιωμένο και επενδύει στην ιστορία.

Στο “FUBAR” στην ανάπτυξη των χαρακτήρων του,  τόσο του Άρνολντ Σβαρτενέγκερ όσο και την κόρη του Μόνικα Μπαρμπάρο υφίστανται σημαντικές μεταμορφώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς.

Καθώς πλοηγούνται στους νέους τους ρόλους ως συνεργάτες στην κατασκοπεία, πρέπει να αντιμετωπίσουν τους προσωπικούς τους δαίμονες και να συμφιλιωθούν με τα ψέματα που έχουν διαμορφώσει τις ζωές τους. Αυτή η εξερεύνηση της ταυτότητας, της εμπιστοσύνης και των συνεπειών της διπλής ζωής προσθέτει κάποιο  βάθος και μια σχετική πολυπλοκότητα στην ιστορία.

Ο Σβαρτσενέγκερ, γνωστός για τους εμβληματικούς ρόλους δράσης του στο παρελθόν, έχει αναμφίβολα αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στο είδος της δράσης. Ωστόσο, καθώς περνάει ο καιρός, οι σωματικές ικανότητες φυσιολογικά μειώνονται και η διατήρηση του ίδιου επιπέδου σπιρτάδας και ταχύτητας γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ο Σβαρτσενέγκερ, έχοντας μεγαλώσει στη βιομηχανία και όντας πλέον σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι φανερό ότι δυσκολεύεται  να υποδυθεί τον δυναμικό και απαιτητικό χαρακτήρα που απαιτεί το FUBAR κυρίως στις σκηνές δράσης .

Στα υπόλοιπα κομμάτια της σειρά όμως και κυρίως στα χιουμοριστικά, η χημεία μεταξύ του Σβαρτσενέγκερ και της συμπρωταγωνίστριάς του Μπαρμπάρο, η οποία υποδύεται την κόρη, είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη. Η δυναμική τους επί της οθόνης είναι γεμάτη με στιγμές τριβής, ευαισθησίας, παρεξηγήσεων  και αρμονικών διευθετήσεων, καθώς μαθαίνουν να εμπιστεύονται και να βασίζονται ο ένας στον άλλον μπροστά στους σοβαρούς κίνδυνους. Η εξέλιξη της σχέσης τους αποτελεί τον συναισθηματικό πυρήνα της σειράς, αποτυπώνοντας τις ιδιαιτερότητες ενός δεσμού πατέρα-κόρης που έχει διαρραγεί από μια ολόκληρη ζωή εξαπάτησης.

Όλη η δύναμη των οικογενειακών σχέσεων βρίσκεται στην αφοσίωση των μελών της, γιατί οικογένεια μοιάζει με την ισχύ ενός αμυνόμενου στρατού, πρέπει να είναι βέβαιος κάποιος που αμύνεται στον βόρειο τομέα ότι αυτός που υπερασπίζεται  τα νότα του  θα τα δώσει όλα για να μην περάσει ο εχθρός.