/Έτσι είναι να έχεις βιβλιοπωλείο: Οι άνθρωποι πίσω από τον «Σελιδοδείκτη» εξομολογούνται

Έτσι είναι να έχεις βιβλιοπωλείο: Οι άνθρωποι πίσω από τον «Σελιδοδείκτη» εξομολογούνται

Βιβλία, ιστορίες, πάνινες τσάντες, αναγνώστριες, επισκέπτες, δώρα, ξεφυλλίσματα. Αυτές είναι μερικές λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν την όμορφη, και συχνά δύσκολη, καθημερινότητα της Στέφης και του Κύριλλου, τους ανθρώπους πίσω από το βιβλιοπωλείο «Σελιδοδείκτης» στην Καλλιθέα που έχει κατακτήσει τις καρδιές των φίλων της ανάγνωσης.

ΟΙ δυο τους κατάφεραν να στήσουν ένα πρότζεκτ που, εκτός από πωλητήριο εξαιρετικών τίτλων βιβλίων, μοιάζει με αγκαλιά στην οποία συναντιούνται οι αναγνώστες και συζητούν, παρουσιάζουν, διαφωνούν και προτείνουν ο ένας στον άλλο. Δεν λείπουν και οι εκδηλώσεις που αφορούν παιδιά-αυτοί είναι οι μελλοντικοί υποστηρικτές του βιβλίου και, φυσικά, οι δημιουργοί του.

Έτσι, τολμούν να ατενίζουν το μέλλον και του βιβλίου και του βιβλιοπωλείου (τους) με αισιοδοξία και πείσμα. Είμαστε μαζί τους!

1.Πώς ήρθε η απόφαση για το άνοιγμα ενός βιβλιοπωλείου σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ηταν λιγότερο απόφαση και περισσότερο όνειρο! όταν όλα δυσκολεύουν μεγαλώνει η επιθυμία να πραγματοποιηθούν τα όνειρα! Ακούγεται κλισέ (από αυτά που αντιπαθούμε αρκετά σαν αναγνώστες), αλλά μα κάποιο ανεξήγητο τρόπο συμβαίνει…

Παρεμπιπτόντως, η καραντίνα ήταν μια περίοδος που είχαμε αρκετό χρόνο να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε το βιβλιοπωλείο που θα θέλαμε σαν βιβλιοφαγοι να έχουμε στην γειτονιά μας • ζεστό, γεμάτο χρώμα, μυρωδιά καινούργιου βιβλίου. Όταν τελείωσε η καραντίνα το μόνο που έμενε ήταν να βρούμε τον ιδανικό χώρο • από εκεί αρχίζει το ταξίδι!

2.Αναρωτιέμαι αν ήταν ποτέ εύκολα, τελικά, τα πράγματα για το Βιβλίο. Ως Ιδέα και ως Σώμα. Πώς το βλέπετε εσείς;

Το βιβλίο είχε παντα μεγάλους ανταγωνιστές. Τον περίπατο, το παιχνίδι, την κουβέντα, εσχάτως το κινητό. Δεν ήταν ποτέ η εύκολη επιλογή. Αλλά σου έδινε προοπτική να ταξιδέψεις ξαφνικά πιο μακριά απ’ όπου σε πήγαιναν τα πόδια σου. Να κοιτάξεις πιο βαθιά στην ψυχή του ανθρώπου, να ζήσεις πιο πλέρια, κομμάτια ζωής που δεν ήταν καν για σένα. Το βιβλίο είχε πάντα μεγάλους ανταγωνιστές, αλλά οι ανταμοιβές που μας χαρίζει…δεν παίζονται!

3. Τι βιβλίο έχει καθένας σας στο κομοδίνο του αυτή την εποχή;

Στέφη: Τελευταία, συνηθιζω να έχω 2 ή 3 βιβλία στο κομοδίνο μου που μπορεί να είναι οτιδήποτε: από ιστορικό μυθιστόρημα, κοινωνικό μέχρι εφηβική περιπέτεια! Πάντως, αυτή την εποχή στο κομοδίνο βρίσκεται ένα καλό αστυνομικό και νομίζω σταθερά όλο το καλοκαίρι! Κάτι από Καμιλέρι και επιθεωρητή Μονταλμπάνο που ποτέ δεν απογοητεύει… Όπως άλλωστε και ένας αγαπημένος Μάρκαρης, Αγκάθα Κρίστι ή Simenon.

Κύριλλος: Στο δικό μου κομοδίνο, μονίμως δεσπόζουν τα άπαντα του αγαπημένου μου Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη. Αυτή την περίοδο επιμένω στους κλασικούς, συνεπώς βρίσκεται δίπλα κι ένα έργο του Ντοστογιέφσκι να με συντροφεύει.Η έντονη παρουσία του Θεού πάντα με συνεπαίρνει στο έργο και των δύο κλασσικών, κι έτσι αρκετά συχνά επιστρέφω σε βιβλία όπως Αδελφοί Καραμαζώφ ,Εγκλημα και τιμωρία,οι Φτωχοί και αγαπημένα διηγήματα όπως το Μοιρολόι της Φώκιας, ο Αμερικάνος και ο Αλιβάνιστος. Ειδάλλως, αν δεν είναι κάτι λογοτεχνικό, βιβλία γεωπολιτικης και ιστορίας υπάρχουν στο κομοδίνο μου.

4.Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μες στον Σελιδοδείκτη;

Ο Σελιδοδείκτης είναι διαρκώς φιλόξενος, ωστόσο μια πολύ γλυκιά ώρα της μέρας για ξεφύλλισμα είναι το πρωί που ο ήλιος έχει ζεστάνει τον χώρο και εχει επιμελώς φωτίσει όλες τις βιτρίνες και κάθε γωνιά του μαγαζιού. Η γειτονιά είναι άλλοτε ήρεμη και άλλοτε φασαριόζικη αυτές τις ώρες. Μέσα στον Σελιδοδείκτη,πάντως, οι μουσικές ισπανικής κιθάρας και γαλλικής εξοχής εναλλάσσονται ζωηρά και ο αναγνώστης μπορεί να χαθεί πιο εύκολα σε τίτλους, εικόνες, εξώφυλλα.

5.Αν ο Σελιδοδείκτης δεν ήταν στην Καλλιθέα, σε ποιον άλλον τόπο θα μπορούσε να βρίσκεσαι; Ίσως σε κάποιο νησί;

Ο Σελιδοδείκτης αποτελεί έμπνευση όλων αυτών των μικρών ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων του Λονδίνου, το καθένα με το δικό του ύφος και χαρακτήρα. Το όραμα για τον Σελιδοδείκτη ήταν να είναι μοντέρνος, φρέσκος, φωτεινός. Αυτό το στυλ δεν το είχαμε συνηθίσει τόσο στην Ελλάδα. Οπότε νομίζω δικαιωματικά το Λονδίνο θα ήταν το μέρος που θα φιλοξενούσε τον Σελιδοδείκτη μας. Σίγουρα εκεί ο ήλιος δεν θα το ζέσταινε κάθε πρωί όπως εδώ και η αγάπη για τα βιβλία θα το αγκάλιαζε όπου κι αν βρισκόταν.

6.Ποιο βιβλίο πουλήσατε πρώτο, θυμάστε;

Ναι, το πρώτο βιβλίο που πουλήσαμε ήταν ένα αστυνομικό της Ευτυχίας Γιαννάκη ” Στην φωλιά του Ιππόκαμπου”. Είχε κυκλοφορήσει δύο μήνες πριν, τον Ιούνιο του 2021. Ήταν συγκινητική και λίγο περίεργη η στιγμή που έφυγε απ’ τα χέρια μας το πρώτο βιβλίο και πέρασε στα χέρια του αναγνώστη. Φυσικά, το πιο ωραίο κομμάτι είναι όταν επιστρέφουν και συζητάμε για τις εντυπώσεις τους, ειδικά αν το βιβλίο ανήκει στις προτάσεις του Σελιδοδείκτη που τακτικά ανανεώνουμε και εμπλουτίζουμε.

7. Πώς ονειρεύεστε τον Σελιδοδείκτη σε τρία χρόνια από σήμερα;

Πιστεύουμε ότι ο Σελιδοδείκτης έχει τις προδιαγραφές να γίνει το βιβλιοπωλείο που λείπει από την ευρύτερη περιοχή. Ένας τόπος συνάντησης των βιβλιόφιλων της πόλης μας, όχι μόνο για να αγοράσουν τα αγαπημένα τους βιβλία, αλλά και για πιο απλούς λόγους, όπως να συζητήσουν μαζί μας για ένα βιβλίο που τους συγκλόνισε αναγνωστικά, να ακούσουν τις δικές μας προτάσεις, να ανταλλάξουν εμπειρίες ακόμα και με άλλους αναγνώστες και φυσικά κάτι πολύ απλό κι ανθρώπινο…να ανοίξουν απλά την πόρτα και να πουν μια καλημέρα-καλησπέρα με χαμόγελο, το οποίο πάντα θα τους ανταποδοθεί! Ευελπιστούμε λοιπόν σε τρία χρόνια ο Σελιδοδείκτης να είναι ένα σταυροδρόμι ακόμη πιο ζεστό και φωτεινό, με την παρουσία των ανθρώπων.

8.Να τσακίζουμε τις σελίδες των βιβλίων; Να σημειώνουμε πάνω τους; Να υπογραμμίζουμε;

Η αληθεια είναι πως για κάθε βιβλιόφιλο η απάντηση ποικίλει. Εμείς άμα γράφανε μέσα στα βιβλία μας ή τσακίζανε τις σελίδες τους θα φρικάραμε σίγουρα. Θα θέλαμε τα βιβλία να είναι άθικτα, πάντα σαν καινούργια. Πολλοί πελάτες όμως μας λένε πως σημειώνουν τις σκέψεις τους ή υπογραμμίζουν αυτά που τους έχουν αγγίξει. Επίσης, υπάρχουν και οι βιβλιοφαγοι που κάνουν μέχρι και τα κλειδιά τους Σελιδοδείκτη αλλά δεν θα τσακίσουν την σελίδα, και φυσικά οι πιο οργανωμένοι με τους όμορφους πανινους, ξύλινους, περίτεχνους Σελιδοδείκτες, τους οποίος θα βρείτε σαφώς και στο κατάστημά μας.

9.Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι που αγαπάμε τα βιβλία έχουμε κάποιο κοινό μεταξύ μας;

Ναι, το βιβλίο είναι ένας τόπος συνάντησης των ανθρώπων που αγαπούν τις ιδέες, που εκτιμούν τη φαντασία και το λόγο. Στεκόμαστε απάνω στις σελίδες του και ατενίζουμε τους ορίζοντες που ξανοίγει εμπρός μας. Τότε λοιπόν συχνά επιθυμούμε ν’ ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις μ’αυτούς που στέκονται δίπλα και ατενίζουν τους ίδιους ορίζοντες. Είναι φυσικό.

Έτσι το βιβλίο μας φέρνει κοντά, γίνεται το κοινό μας σημείο: από εκεί, όσοι αγαπάμε το βιβλίο, επιλέγουμε να βλέπουμε τον κόσμο…

10.Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα ή τον κόσμο, εξαιρουμένου του Σελιδοδείκτη;

Το πιο μαγικό μέρος όπου τα παραμύθια ζωντανεύουν είναι το “The Story Shop” στην πόλη Monroe των ΗΠΑ. Είναι ένα ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο αποκλειστικά για παιδιά που ξεπηδά μέσα από παραμύθια που όλοι σαν παιδιά αγαπήσαμε. Είναι γεμάτο πολύχρωμες πολυθρόνες, κάδρα, τοιχογραφίες και ξύλινες κατασκευές όλα εμπνευσμένα από κάποια γνωστή ιστορία. Παράλληλα, είναι ένα μέρος όπου διοργανώνονται πολυ συχνά εκδηλώσεις, εργαστήρια και πάρτι με θέματα όπως Χάρι Πότερ, Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων, Μονόκεροι και άλλα.

Εκεί μέσα γεννιούνται νέοι βιβλιοφαγοι και αυτό ήταν που μας ενέπνευσε κι εμάς πολύ να αναδείξουμε το παιδικό βιβλίο • να αποτελεί σημαντικό μέρος του Σελιδοδείκτη! Γι’αυτό και εμείς έχουμε ξεκινήσει δυναμικά να οργανώνουμε εργαστήρια και παρουσιάσεις αφιερωμένα στους μικρούς μας φίλους αλλά και όχι μόνο. Το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για το πιο δημιουργικό παιχνίδι, αλλά και για τις πιο βαθιές συζητήσεις.

*Ο Σελιδοδείκτης στο ίντερνετ: https://www.selidodeiktis.com/

*Ο Σελιδοδείκτης στο Fb: https://www.facebook.com/selidodeiktis.books

*Ο Σελιδοδείκτης στο Insta: https://www.instagram.com/selidodeiktis_vivliopoleio/