/Εντυπωσίασε η παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Κασιμάτη “Αλέξανδρος Υψηλάντης. Ο τελευταίος πρίγκιπας”

Εντυπωσίασε η παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Κασιμάτη “Αλέξανδρος Υψηλάντης. Ο τελευταίος πρίγκιπας”

Με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Τάκη Θεοδωρικάκο, παρουσιάστηκε στον Λόφο Πανί στον Άλιμο με εξαιρετική επιτυχία, το βράδυ της Δευτέρας 4 Ιουλίου το βιβλίο  του Πέτρου Κασιμάτη : ”Αλέξανδρος Υψηλάντης Ο τελευταίος πρίγκιπας” από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Το αναγνωστικό κοινό που  αθρόα προσήρθε στον μαγευτικό χώρο του  Ανοικτού Θεάτρου  στο  Λόφο Πανί, εντυπωσιάστηκε  από το μοναδικό  περιβάλλον,  αλλά και  την άψογη διοργάνωση της παρουσίασης  του  βιβλίου του καταξιωμένου δημοσιογράφου και Συγγραφέα, που έδεσε αρμονικά  με το φυσικό σκηνικό.

Οι  ενδιαφέρουσες και εμπεριστατωμένες, εισηγήσεις των διακεκριμένων ομιλητών, συνδυασμένες  με τις υπέροχες μελωδίες  του Μπετόβεν που πλημμύρισαν την ατμόσφαιρα, σε εκπληκτικές εκτελέσεις  από την διακεκριμένη πιανίστα Stasy koulouris  και Σταύρο Θεοδωρόπουλο στο Ομποε αλλά και τα  αποσπάσματα από το βιβλίο, που απέδωσε μοναδικά  ο  εκλεκτός  Ηθοποιός Λεωνίδας  Κακούρης,  μάγεψαν  τους παρευρισκόμενους. Στο τέλος της εκδήλωσης  έσπευσαν όλοι να δώσουν τα θερμά τους συγχαρητήρια, σε όλους τους συντελεστές.

Την παρουσίαση προλόγισε  ο  Συγγραφέας- Σκηνοθέτης και π. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών κ.Τάσος Λέρτας, ενώ σημαντικές αναφορές στο έργο, έκανε η Συγγραφέας Μαρία- Ευαγγελία Γυφτογιάννη μεταφέροντας το αναγνωστικό κοινό με θαυμαστό ρεαλισμό και ενσυναίσθηση, σε σημαντικές στιγμές του Αλεξάνδρου Υψηλάντη, που αποτελέσαν “σταθμούς”  της ζωής και της προσφοράς του στον αγώνα.

Ο  Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος  αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές  για την πρόσκληση και εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του μπροστά σε ένα τέτοιο  ξεχωριστό  κοινό, που  επέλεξε να διαθέσει  τον ελεύθερο χρόνο του σε μια  πνευματική εκδήλωση, έκανε μια εκτενή αναφορά στην εισήγηση του, για τις συνθήκες  κάτω από τις οποίες  δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις  για να ανάψει  πριν από 201 χρόνια, η  πρώτη φλόγα  της Ελληνικής Επανάστασης  κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στην Μολδοβλαχία, με την συμβολή των Ελλήνων της διασποράς και την δημιουργία της Φιλικής Εταιρείας, ενώ εξήρε το υψηλό αίσθημα του Πατριωτισμού και του φρονήματος  αυτών  που  χωρίς ίχνος  δισταγμού αφιέρωσαν την ζωή και όλα τους τα υπάρχοντα,  στον ιερό σκοπό του αγώνα, με προεξέχοντα όλων τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

Τον Ηγέτη που  μετά την ανάληψη των καθηκόντων του «Γενικού Εφόρου της Αρχής της Εταιρείας των Φιλικών», έχοντας παραλάβει σχεδόν άδειο ταμείο  αναλαμβάνει να «εφορεύει και να επιστατεί εν πάσιν» και  στις 8 Οκτωβρίου 1820, υπέγραψε πολεμική προκήρυξη την οποία απέστειλε προς το Γένος και «τους απανταχού εις την Στερεάν της Ελλάδος και εις τας νήσους του Αρχιπελάγους διατρίβοντας»:

«…Ηξεύρω ότι εις όλων τας καρδίας είναι ριζωμένη η μετρία εκείνη πρόληψις, ότι ποτέ μόνοι μας δεν ημπορούμεν να ελευθερωθώμεν, αλλά πρέπει να προσμένωμεν από ξένους την σωτηρίαν μας. Έκαστος νουνεχής ημπορεί να γνωρίση πόσον ψευδής είναι η πρόληψις αύτη, αρκεί μόνον να βαθύνει εις τα πράγματα της πατρίδος μας. Ρίψατε τα βλέμματά σας εις τας θάλασσας, και θέλετε τας ιδεί κατασκεπασμένας από θαλασσοπόρους ομογενείς, ετοίμους να ακολουθήσωσι το παράδειγμα της Σαλαμίνος. Κυττάξετε εις την ξηράν, και απανταχού βλέπετε Λεωνίδας, οδηγούντας φιλοπάτριδας Σπαρτιάτας. Κυττάξετε την ομόνοιαν, ήτις συνδέει των ηρώων τούτων τας ψυχάς. Κυττάξετε την προθυμίαν και ζήλον αυτών. Παραβάλετε τας εξαισίους και μεγάλας ταύτας αρετάς με την χαυνότητα, αδυναμίαν και εσωτερικήν ταραχήν του εχθρού μας· και τότε, αν ημπορήτε, είπατε, ότι από άλλους πρέπει να προσμένωμεν την σωτηρίαν μας… ».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ Θεοδωρικάκος, με αφορμή ερώτηση του Συγγραφέα Πέτρου Κασιμάτη, συνέδεσε εκείνη την περίοδο  με την σημερινή επικαιρότητα και τον αναθεωρητισμό των γειτόνων μας, δηλώνοντας κατηγορηματικά  πως η Ελλάδα και οι Έλληνες,  βρίσκονται πάντοτε σε ετοιμότητα  για να απαντήσουν με τον ίδιο  τρόπο, σε κάθε πρόκληση προασπίζοντας  τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, έναντι  όποιου  τολμήσει να   τα αμφισβητήσει.  

Ενώ αναφέρθηκε και στο  σημαντικό έργο  που επιτελεί η  ΕΛ.ΑΣ. στην φύλαξη των συνόρων μας στον Εβρο, αλλά και καθημερινά για την ασφάλεια των πολιτών, με κίνδυνο της ζωής τους, όπως συνέβη πρόσφατα με το σοβαρό τραυματισμό δυο νέων αστυνομικών  στο κέντρο της Αθήνας.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης, υπό την Αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση,ευχαριστώντας τους συντελεστές, τον Υπουργό αλλά και το κοινό για την  παρουσία τους στην Εκδήλωση,  που  συντόνισε και παρουσίασε  η  δημοσιογράφος Ντέπη Στενού, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου  Γυναικών Μάνης, που συμμετείχε στην διοργάνωση, μαζί  με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Μανιατών και Φίλων Μάνης καθώς και την Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο πρώην Δήμαρχος Αλίμου Αργύρης Αργυρίου, η  εκδότρια κ Γιώτα Λιβάνη, ο Πρόεδρος του ΘΟΠΑΑ κ Κωνσταντίνος Φαλιέρος, ο Αντιδήμαρχος Γεώργιος Μακαριγάκης, οι Δημοτικοί  Σύμβουλοι Αλίμου, Χρήστος  Γκιόλιας,  Μανώλης Μιχαλέτος και Δανάη Νικολάτου, η Δημοτική Σύμβουλος  Αγ. Δημητρίου Αδαμοπούλου Ακριβή Βίβιαν,  η κ.Μαρία Μουτσάτσου πρώην δημοτική σύμβουλος, πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου ΣΑΖΑ στον Άλιμο και του συλλόγου “Φίλοι της Παιδόπολης Αλίμου “Άγιος Ανδρέας” , η κ. Έπη Λέρτα, Δημοτική Σύμβουλος Χαλανδρίου και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι των Ζώων Χαλανδρίου ,ο Master Αναστάσιος Μεταξάς, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας (INTERNATIONAL) TANG SOO DO, ο κ. Δημήτρης Αθανασίου και Νίκος Βινηρής από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εκτελωνιστών, η κ Στέλλα Κυβέλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίουκαι Πρόεδρος της SDMed Observation, Planning & Eco-Innovation, ο Δρ Νικήτας Χιωτίνης Αρχιτέκτων Μηχανικός, τ.Τακτικός καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η δημοσιογράφος -Συγγραφέας Αλεξία Κουλούρη, ο λογοτέχνης  κ Τάκης Τάγκαλος, η  εικαστικός κ. Τίτσα Νικητάκου, η επί των  πολιτιστικών του Ελληνικού Προξενείου  στην Αγ. Πετρούπολη κ. Μαρίνα Γαργάλη, ο  κ. Ρήγας Τζαμτζής, η κ. Ουρανία Σαγιάκου Δικηγόρος και υποψήφια βουλευτής Ν.Δ. Δυτικού Τομέα Β΄Αθήνας, ο Πρόεδρος της Β3 ΔΕΕΠ κ Μίλτος Μπαντής, ο Αντιπρόεδρος της ΔΗΜΤΟ της Νέας Δημοκρατίας Αλίμου Βασίλης Κόττας, η κ Ρένα Πιερακάκου από την ΔΗΜΤΟ Γλυφάδας,  η  κ Βιργινία Καβακιώτου από την ΔΗΜΤΟ  Αγ Δημητρίου,  ο Γραμματέας  της Νομαρχιακής ΟΝΝΕΔ Νότιου Τομέα Μάριος Στενός, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αλίμου Άκης Πεζάς, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Βύρωνα, Ευθύμιος Παπακυριακόπουλος κ.α.