/Ένας Έλληνας από χρυσάφι

Ένας Έλληνας από χρυσάφι

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, Πολιτικός Επιστήμονας – Συγγραφέας

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στην ιστορία και τους ξεχωριστούς Έλληνες που ευεργέτησαν τον τόπο μας και είναι βλάχοι στην καταγωγή, στις γραμμές που ακολουθούν, θα γνωρίσουμε έναν Έλληνα από… χρυσάφι, τον Σωτήριο Βούλγαρη από την Ήπειρο.

Ο Σωτήριος Βούλγαρης, γεννήθηκε στους Καλαρρύτες της Ηπείρου το 1857. Ήταν 

Αργυροχρυσοχόος και ιδρυτής του παγκοσμίου βεληνεκούς οίκου κοσμημάτων που φέρει την επωνυμία BULGARI. Γονείς του ήταν ο Γιώργος Βούλγαρης και η Ελένη Στρουγγάρη. Από τα έντεκα παιδιά της οικογένειας, ο Σωτήρης ήταν ο μόνος που επιβίωσε και κατάφερε να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειας στην αργυροχοΐα.

Η επαφή με τα κοσμήματα ξεκινούσε από τον παππού του Κωνσταντίνο, ο οποίος ήταν πλανόδιος πωλητής κοσμημάτων στα χωριά της Ηπείρου, ενώ το ταλέντο στη δημιουργία κοσμημάτων κληρονόμησε και ο Σωτήρης που μαζί με τον πατέρα του άνοιξαν ένα μαγαζί χρυσαφικών στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Οι συνεχείς πυρπολήσεις του χωριού από τους Τούρκους και οι σοβαρές ζημιές στο μαγαζί τους, ανάγκασε την οικογένεια Βούλγαρη να μετακομίσει στην κοντινή Κέρκυρα. Στον πρώτο όροφο ενός σπιτιού, άνοιξαν ένα μαγαζάκι με κοσμήματα και ο Σωτήρης γνώρισε τον μετέπειτα συνεργάτη του, Κωνσταντίνο Κρέμο.

Το 1880 ο Σωτήρης Βούλγαρης μαζί με τον Κρέμο αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στην Ιταλία.

Πρώτος σταθμός η Νάπολη όπου και άνοιξαν το πρώτο τους μαγαζί με χρυσαφικά. Η εγκληματικότητα της πόλης δημιούργησε πρόβλημα στο κοσμηματοπωλείο. Έπειτα από αρκετές διαρρήξεις αναγκάστηκαν να το κλείσουν και να μετακομίσουν στη Ρώμη.

Έφτιαχναν βραχιόλια και σκουλαρίκια και τα πουλούσαν στους επισκέπτες έξω από το Βατικανό. Άνοιξαν καινούργιο μαγαζί στην οδό Βία Σιστίνα, και το ονόμασαν «Οld Curiosity Shop», όνομα εμπνευσμένο από ένα μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς. Έπειτα από διαφωνίες, οι δύο συνεργάτες χώρισαν τους δρόμους τους και ο  Σωτήρης Βούλγαρης ανέλαβε μόνος του την επιχείρηση. Μεταφέρθηκε στην οδό Βία Κοντότι και άνοιξε το γούρικο μαγαζί, που έκανε διάσημα τα κοσμήματα σε όλη την Ιταλία. Ο Οίκος απέκτησε άλλη αίγλη και στόχους. Το αρχικό κατάστημα του 1884 στην οδό Condotti της Ρώμης, υπάρχει ακόμα και σήμερα!

Παντρεύτηκε Ελληνίδα και το 1930 επέστρεψε στην ‘Ήπειρο, την οποία δεν ξέχασε ποτέ, ως ευεργέτης και χρηματοδότησε την κατασκευή ενός υπέροχου σχολικού συγκροτήματος στη γενέτειρα του. Το ποσό της χρηματοδότησης ξεπέρασε το 1.000.000 δραχμές ,ποσό εξαιρετικά υψηλό για την εποχή.

Το 1932 ο Σωτήριος Βούλγαρης πέθανε και ανέλαβαν την επιχείρηση εξ ολοκλήρου πλέον οι δύο γιοί του Γεώργιος και Κωνσταντίνος οι οποίοι διεύρυναν την επιχείρηση και συνδύασαν ένα μοναδικό στυλ εμπνευσμένο από τον ελληνικό κλασικισμό και την Ιταλική αναγέννηση διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους.

Οι γιοι του αναδείχθηκαν κοσμηματοπώλες των ¨Βασιλέων του Κόσμου¨ κατά τον Μεσοπόλεμο.

Τα κοσμηματοπωλεία Bulgari, με έργα εξαιρετικής τέχνης και αμύθητης αξίας εξελίχθηκαν σε παγκόσμια αυτοκρατορία και έχουν σήμερα παρουσία σε πάνω από εκατό χώρες.

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα εγγόνια του χρησιμοποίησαν την πολιτική επιρροή που είχαν αποκτήσει στη Ρώμη αποτρέποντας σχέδιο των ιταλικών και αλβανικών αρχών κατοχής για την εκτέλεση ελλήνων προκρίτων της Ηπείρου.

Στην αρχή του ’20 τα κοσμήματα είχαν πλατινένια Art Deco σχέδια εμπνευσμένα από την Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Ρώμη ενώ στη δεκαετία του ’30 είχαν γεωμετρικά διαμαντένια σχέδια πολλές φορές σε συνδυασμό με  χρωματιστούς πολύτιμους λίθους. Οι Bulgari εμπνεύστηκαν τη συλλογή από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία όπου τα φίδια συμβολίζουν την αναγέννηση, την θεραπεία, τη δύναμη, τη γοητεία, την αιωνιότητα η οποία σύμφωνα με τον Πλάτωνα απεικονίζεται με το φίδι που τρώει την ουρά του.

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο αιώνια ερωτευμένος μαζί της Ρίτσαρντ  Μπάρτον ήταν από τους φανατικούς θαυμαστές του οίκου. Πριγκίπισσα Σοράγια, Σοφία Λόρεν, Οντρέϊ Χέπμπορν,’Ινγκριντ Μπέρκμαν, Εβίτα Περόν, Μέριλιν Μονρόε αλλά και Ατζελίνα Τζολί, Κάρλα Μπρούνι, Σαρλίζ Θερόν και πολλές άλλες σταρ δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στη γοητεία των BVLGARI.

Σήμερα ο οίκος, έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς της μόδας όπως τα αρώματα αλλά και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.