/Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας: Τελετής Παράδοσης-Παραλαβής προσωπικών αντικειμένων στον Δήμο της Αθήνας

Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας: Τελετής Παράδοσης-Παραλαβής προσωπικών αντικειμένων στον Δήμο της Αθήνας

Σε κλίμα συγκίνησης 100 χρόνια μετά την γέννηση της Μαρίας Κάλλας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου,στο Αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Εβερτ” στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, η παράδοση, στον Δήμαρχο της Αθήνας Κώστα Μπακογιαννη, των προσωπικών αντικειμένων της μεγάλης Ντιβας, σε μια σεμνή τελετή από τον «Ελληνικό Σύλλογο Μαρία Κάλλας» – “Maria Callas Greek Society”

Την εκδήλωση προλόγισε εκ μέρους του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας η κ Ντέπη Στενού αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα, καθώς και άλλα έργα τέχνης, έχει συλλέξει η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Λιάνα Σκουρλή, τα τελευταία 25 χρόνια και ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας, τα τελευταία 12 Χρόνια, αφού, εξ αρχής ένας εκ των κυρίων σκοπών της ιδρύσεως του Συλλόγου, ήταν η ίδρυση Μουσείου “Μαρία Κάλλας” στην Αθήνα.

Ανέφερε επίσης ότι ο «Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας» – “Maria Callas Greek Society”, ιδρύθηκε από μια ομάδα μελετητών της ζωής και του έργου της μεγαλύτερης ντίβας του λυρικού θεάτρου του 20ου αιώνα, συλλεκτών, ή και απλών θαυμαστών της, στα πρότυπα των αντίστοιχων φορέων που υφίστανται στο εξωτερικό, με κύριο σκοπό την προσπάθεια της λειτουργίας και τον εμπλουτισμό του Μουσείου «Μαρία Κάλλας» στην Αθήνα.

Η παράδοση των αντικειμένων έγινε εν όψει της ολοκλήρωσης των εργασιών και των εγκαινίων του Μουσείου Μαρία Κάλλας προσεχώς στη οδό Μητροπόλεως 44 στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του Μουσείου Μαρία Κάλλας στην Αθήνα, που είναι το πρώτο στον κόσμο και ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στην δημιουργία του. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Πρόεδρο του Συλλόγου κ Σκουρλή για τις αέναες προσπάθειές της και την συμβολή της, στην ολοκλήρωση του Μουσείου, καθώς και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ Μπιτζάνη, αλλά και τον Πρόεδρο της Τεχνόπολης κ Δέδε, οι οποίοι με την σειρά τους αναφερθήκαν στο χρονικό της υλοποίησης του Μουσείου. Μιας προσπάθειας,που ξεκίνησε πριν μια δεκαετία και ολοκληρώθηκε χάρη στην σημερινή Δημοτική Αρχή και στην εντατική εργασία μιας ομάδας ατόμων που πίστεψε σε αυτό το έργο και το έκανε πραγματικότητα.

Εκ μέρους του Συλλόγου η Πρόεδρος κ Λιάνα Σκουρλή, ευχαρίστησε τον κ Μπακογιάννη, γιατί με την δική του σημαντική συμβολή, η λειτουργία του Μουσείου Μαρία Κάλλας σε λίγες μέρες θα είναι πλέον ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός στην πόλη της Αθήνας. Αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας του και την απόκτηση της συλλογής για την οποία δαπανήθηκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ,για το τελευταίο απόκτημα που είναι οι αυθεντικές παρτιτούρες της μεγάλης Σοπράνο από γνωστό οίκο δημοπρασιών, ενώ δήλωσε πως ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας, αισθάνεται υπερηφάνεια που συνέβαλλε με τις μικρές του δυνάμεις, αλλά με την μεγάλη υποστήριξη των μελών των φίλων και των χορηγών του στην απόκτηση της Συλλογής και στην Δημιουργία του Μουσείου.

Επίσης αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας του Μουσείου και τόνισε την καθοριστική συμβολή του Δήμου της Αθήνας, στην ολοκλήρωσή του, που δίνει πλέον την ευκαιρία στους χιλιάδες Έλληνες και ξένους θαυμαστές της Μεγάλης Ντιβας από όλο τον κόσμο, να ξεναγούνται στους χώρους του Μουσείου και να θαυμάζουν σπάνια εκθέματα και σημαντικά προσωπικά της αντικείμενα, προβάλλοντας την Ελληνικότητά της στα πέρατα της οικουμένης.

Ακολούθησε η υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής και μπουφές στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου με εκλεκτό κρασί που φέρει το όνομα της Μεγάλης Ντίβας

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Μαρία Κάλλας, κ. Ρούλα Φρούση, Χαρά Μητροπούλου,Νέβιλ Τζέισον, Εβίτα Αμαριωτακη,Υλιάννα Στέγκου, Ντέπη Στενού, ο κ Μανιάς, η κ Κασιμάτη, η κ Βιλδιρίδη, η κ.Γεωργία Σιακαβάρα, η κ Στέλλα Κουτσουπάκη Διευθύντρια του Μουσείου Κάρολου Καμπελόπουλου που προσέφερε μια προτομή της Μαρίας Κάλλας, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης,ο οποίος υπήρξε προσωπικός της φίλος, ο Πρόεδρος του Μουσείου Κάρολου Καμπελόπουλου η νομικός κ Ελλη Ρούσου με τον σύζυγό της επίσης νομικό κ Γιώργο Βαχαβιόλο, η δημοσιογράφος Αλεξία Κουλούρη, η Eλληνίδα σχεδιάστρια του Hermes κα Ιουλία Αμπαντή το φουλάρι της οποίας(les fleurs de l Opera) συμπεριλαμβάνεται στα προσωπικά αντικείμενα της Κάλλας, η κ Ματθαιοπούλου, ο κ Ξενοφών Λαμπράκης κ.α