/Δισκοκριτική: Οι Opera Chaotique μάς στέλνουν «Στων Διακαμένων σας Χειλιών την άκρη»

Δισκοκριτική: Οι Opera Chaotique μάς στέλνουν «Στων Διακαμένων σας Χειλιών την άκρη»

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας

Τους Opera Chaotique, τους παρακολουθώ καιρό. Σε μια εποχή, και μουσικής, τυποποίησης, αυτό το  σχήμα διέθετε κάτι παραπάνω από μια ενδιαφέρουσα πρόταση.

Επί χρόνια με αγγλόφωνο στίχο, ανέπτυξαν μια συνθετική φόρμα που δημιουργούσε, χάρη και στα ιδιαίτερα φωνητικά, μια ατμόσφαιρα που δεν είχαμε συναντήσει ξανά, σε αυτή τη μορφή της, στην Ελλάδα.

Φέτος επέλεξαν να κάνουν το μεγάλο βήμα και να χρησιμοποιήσουν ελληνικό στίχο. Και μάλιστα όχι όποιον κι όποιον. Ποιήματα των Ρίτσου, Εμπειρίκου (με συμμετοχή του Μίλτου Πασχαλίδη), Βάρναλη, Καρυωτάκη, Σαχτούρη και Λαπαθιώτη, αποκτούν μελωδικό όχημα που ταξιδεύει τα λόγια τους σε μια ονειρική σφαίρα.

Οι διασκευές, που συμπληρώνουν τις πρωτότυπες δημιουργίες, διέπονται από την ίδια υψηλή καλλιτεχνική αισθητική, Τα: “Δεν λες κουβέντα” (Μούτσης / Τριπολίτης) μαζί με την Δήμητρα Παπίου, “Στην Κ.” (Σιδηρόπουλος) και “Ταυτότητα” (Ιατρόπουλου / Δανίκα), αρχικά ερμηνευμένο από τον Γιώργο Μαρίνο, επικαιροποιούνται μέσα από πιο σκοτεινές, πιο συναισθηματικές προσεγγίσεις.

Ο Γιώργος Τζουβάρας στη φωνή / αφήγηση και το πιάνο και ο Χρήστος Κουτσογιάννης στα ντραμς, μαζί με τους υπόλοιπους μουσικούς που συνεισφέρουν στην εκτέλεση των έργων, οικοδομούν ένα περιβάλλον με σαφείς αναφορές στο βαριετέ, προσθέτοντας όμως την προσωπική τους πινελιά που μετατρέπει το τελικό αποτέλεσμα σε αιθέρια αναφορά θλίψης και χαράς, πάθους και οργής, δύναμης και αδυναμίας.

Είναι Opera γιατί τα φωνητικά και η εκφραστική ποιότητα παραπέμπει στη δεινότητα τενόρου ή τον λαρυγγικό σπαραγμό του Tim Buckley. Είναι Chaotique γιατί μέσα από τις νότες τους ανασυνθέτουν την χαοτική πραγματικότητα και την παραδίδουν ως παραμύθι. Άλλοτε ρομαντικό, άλλοτε κυνικό.

Τον εξαιρετικό πίνακα που κοσμεί το εξώφυλλο του δίσκου έχει φιλοτεχνήσει ο εικαστικός Γιώργος Ρόρρης.

Ο νέος δίσκος των Opera Chaotique «Στων Διακαμένων σας Χειλιών την άκρη» κυκλοφορεί σε CD από το Ogdoo Music Group, βρίσκεται στις προθήκες των δισκοπωλείων και είναι διαθέσιμος σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.