/Covid-19: Ο αντίκτυπος στη διατροφή

Covid-19: Ο αντίκτυπος στη διατροφή

Γράφει η Πόπη Αγγελή, γεωπόνος

Σύμφωνα με την Έκθεση «Ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στη διατροφική συμπεριφορά των Ευρωπαίων καταναλωτών» που δημοσίευσε το EIT Food, προκύπτει  ότι το lockdown ενδέχεται να έχει προκαλέσει διαρκή αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών στον τομέα των τροφίμων.

Η αλλαγή αυτή εστιάζει σε κύριες μεταβολές τόσο στα αγοραστικά πρότυπα, όσο και τις διατροφικές συνήθειες.

Η συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται στα αποτελέσματα έρευνας που έλαβε χώρα σε  δέκα ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) με τη συμμετοχή 5.000 καταναλωτών με σημαντικότερο ίσως αποτέλεσμα τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Ειδικότερα, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (34%) ανέφεραν ότι έχασαν μέρος ή και το σύνολο του εισοδήματός τους και περισσότεροι από τους μισούς (55%) δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν οικονομικά στα μηνιαία τους έξοδα.

Παρ ‘όλα αυτά προκύπτει ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα, καθώς τα μέτρα περιορισμού COVID-19 και η αύξηση της τηλεργασίας σε όλη την Ευρώπη, οδήγησαν τους ανθρώπους να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι και ως εκ τούτου περισσότερο χρόνο στην κουζίνα, με πάνω από το ένα τρίτο (36%) να αναφέρουν ότι απολαμβάνουν περισσότερο το μαγείρεμα σε σχέση με την προ COVID-19 εποχή. Μάλιστα, σχεδόν το ένα τρίτο των καταναλωτών απάντησε ότι θα είναι σημαντικό να μαγειρεύουμε σπιτικά γεύματα (27%) και να διατρεφόμαστε με μια ποικιλία τρόφιμων (30%) και μετά την πανδημία.

Επιπλέον, η  μεγαλύτερη ίσως, αλλαγή συμπεριφοράς ήταν ο τρόπος με τον οποίο ψωνίζουμε,

με σχεδόν τους μισούς καταναλωτές να αναφέρουν αύξηση των διαδικτυακών αγορών (45%),  των μαζικών αγορών (47%) και των προσεκτικά προγραμματισμένων καθημερινών αγορών (45%).

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, οι καταναλωτές επικεντρώνονται στη μεγάλη οικονομική δυσκολία που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας (σε ποσοστό 69%) ενώ δηλώνουν μια αξιοσημείωτη μετάβαση στην επιλογή φθηνότερων τροφίμων.  Βάσει των πορισμάτων της έρευνας οι Έλληνες καταναλωτές αναφέρουν επίσης, σημαντικές αυξήσεις στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την υψηλότερη, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αύξηση στην κατανάλωση κρέατος και τη δεύτερη υψηλότερη κατανάλωση σε σοκολάτες και πατατάκια, ενώ επισημαίνεται η μεγαλύτερη πτώση της χρήσης αλκοόλ.

Τονίζεται ότι στην χώρα μας, το 47% των Ελλήνων καταναλωτών, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, δηλώνει ότι το κόστος των τροφίμων  και η  πρόσβαση σε τρόφιμα που θα έχουν προσιτές (αρκετά χαμηλές) τιμές, αποτελεί το πιο σημαντικό ζήτημα που θα τεθεί μετά την πανδημία. Ταυτόχρονα, σε ποσοστό 49%, επίσης το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, εκτιμά ότι η βοήθεια από φίλους και οικογένεια καθίσταται ιδιαίτερα  σημαντικό θέμα στην μετά – COVID-19 περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ενδιαφέρον  στοιχείο της έρευνας  αποτελεί η επίδειξη από πλευράς των Ευρωπαίων καταναλωτών μιας σειράς συμπεριφορών που θα μπορούσαν να έχουν κάποιο θετικό αντίκτυπο εκτός από την υγεία τους και στην υγεία του πλανήτη στο μέλλον. Αναφορικά με αυτό, το 35% δήλωσε ότι υποστηρίζει την τοπική αγορά τροφίμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ενώ το 87% αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να το κάνει και μετά.

Παράλληλα, το 28% είπε ότι αγοράζει μη συσκευασμένα προϊόντα ή εκείνα με βιο-αποικοδομήσιμη / ανακυκλώσιμη συσκευασία, με το 82% να θεωρεί πολύ πιθανό να επιμείνει να τα αγοράζει και στο μέλλον. Τέλος, το 44% δηλώνει ότι πέταξε λιγότερα τρόφιμα, με μόλις το 37% να εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει τη συγκεκριμένη τάση και αργότερα.

♦Η έρευνα είναι διαθέσιμη στο: https://www.eitfood.eu/media/news-pdf/COVID-19_Study_-_European_Food_Behaviours_-_Report.pdf

aitoloakarnaniabest