/Ασημάκης Γιαλαμάς: Η ευφυώς χιουμοριστική θεατρική πένα

Ασημάκης Γιαλαμάς: Η ευφυώς χιουμοριστική θεατρική πένα

Ο Ασημάκης Γιαλαμάς είχε γεννηθεί στις 19 Ιανουαρίου 1909 και πέθανε στις 19 Οκτωβρίου 2004.

Δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη σάτιρα, το χρονογράφημα και το σατιρικό στίχο. Συνεργάσθηκε με πολλές εφημερίδες όπως ΑκρόπολιςΕσπερινήΗμερήσιος Κήρυξ όπου εργάστηκε σαν αρχισυντάκτης, Η ώρα, στην οποία διατηρούσε την στήλη “όταν η ζωή κάνει χιούμορΒραδυνήΡιζοσπάστηΑυγήΕλεύθερη ΕλλάδαΑλλαγήΔημοκρατική και Δημοκρατικός. Ασχολήθηκε και με τον περιοδικό Τύπο, όπου γράφει ευθυμογραφήματα, σατιρικούς στίχους και διηγήματα στα περιοδικά Έργο και Θησαυρό και δημιούργησε χαρακτηριστικούς τύπους όπως τον Οδυσσέα Ομηρικό, το Γερο-Παρατατικό το Ποιητή του Κάρου και τον Κλεόβουλο.

Με το θέατρο άρχισε να ασχολείται από το 1940. Έγραψε μαζί με τους Γιώργο Οικονομίδη και Γιώργο Θίσβιο τις Πολεμικές Καντρίλιες που παίχτηκε από τον θίασο της κυρίας Κατερίνας, μετά τις οποίες ακολούθησαν περισσότερες από 100 επιθεωρήσεις και έργα πρόζας. Στα καλύτερα των έργων του περιλαμβάνονται τα Γιούπι γιούπιΜιας πεντάρας νειάτα, η Κόμισσα της φάμπρικας, η Δεσποινίς διευθυντήςΈνας ιππότης για τη ΒασούλαΒίλα γιάφκα και Μπαμπά, ποιος είναι ο μπαμπάς μου; πολλά από αυτά σε συνεργασία με τον Κώστα Πρετεντέρη, με τον οποίο δημιούργησε γονιμότατο κωμωδιογραφικό δίδυμο.

Έγραψε επίσης και κινηματογραφικά σενάρια όπως το Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση; που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Πολλά έργα του έχουν περιληφθεί σε χιουμοριστικές ανθολογίες και ορισμένα εκδόθηκαν σε βιβλία με τον τίτλο Η εποχή μας. Ο ίδιος έγραψε αρκετά βιβλία, όπως: Ε! κάτι κάναμε κι εμείςΟι διπλανοί μας άνθρωποιΔιηγώντας τα, να κλαις και να γελάςΕις μνήμην ανθρώπωνΈμμετρα και άλλα.

Υπήρξε μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων καθώς και της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων στην οποία υπήρξε και σύμβουλος. Το 2004 τιμήθηκε για το συνολικό του έργο από την ΕΣΗΕΑ μαζί με τους Αλέκο Λιδωρίκη, Αλέκο Σακελλάριο και Δημήτρη Ψαθά.