/Άννα Αθανασιάδου: Μπορούμε να μάθουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους από παντού

Άννα Αθανασιάδου: Μπορούμε να μάθουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους από παντού

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, συγγραφέας

Παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών σήμερα (5 Οκτωβρίου ) και σας παρουσιάζουμε το 4e-project. 

Πρόκειται για μια εταιρία σχεδιασμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού, η οποία πλέον επεκτάθηκε και στην έκδοση παιδικών βιβλίων (the book project) παρά τον σκληρό ανταγωνισμό στον χώρο του βιβλίου. Πρόκειται άλλωστε για μία ομάδα ανθρώπων (κυρίως εκπαιδευτικών) με όρεξη και μεράκι που διαρκώς επιθυμεί να εξελίσσεται παρά τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής. Αποδεικνύοντας στην πράξη πως «όποιος θέλει, μπορεί». 

Η ιδρύτρια και γενική διευθύντρια αυτού του πρωτότυπου και καινοτόμου έργου στον χώρο της παιδείας (Άννα Αθανασιάδου *), μας παραχώρησε συνέντευξη.

Δημιουργική γραφή, εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς και φορείς εκπαίδευσης (δημόσια σχολεία και ιδιωτικά καθώς και φροντιστήρια). Όλα αυτά διαδραστικά, αντί της κλασσικής εκπαίδευσης. Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια για τα προγράμματα που υλοποιείτε σε συνεργασία με Δήμους, Μουσεία, ΜΚΟ, Εταιρίες- Καταστήματα και Ξενοδοχεία που είναι κάτι ιδιαίτερα πρωτότυπο για τα Ελληνικά δεδομένα;

Τα προγράμματά μας είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να μπορούν όσοι συμμετέχουν να μαθαίνουν αβίαστα και με διασκεδαστικό τρόπο κάτι καινούριο κάθε φορά. Στο πλαίσιο της μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης οργανώνουμε δράσεις για μικρούς και μεγάλους προσπαθώντας να εμπλέξουμε με βιωματικό τρόπο τους συμμετέχοντες και να τους δώσουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουνε ευχάριστες αναμνήσεις. Μέσα από τη συνεργασία μας με διάφορους φορείς-πέρα από τα εκπαιδευτήρια- θέλουμε να υλοποιήσουμε τη φιλοσοφία μας ότι «μπορούμε να μάθουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους από παντού». Έτσι για παράδειγμα ένα βιωματικό εργαστήριο που θα παρακολουθήσει κάποιος κατά τη διάρκεια μιας προωθητικής ενέργειας ενός καταστήματος μπορεί να του δώσει την ευκαιρία να καλλιεργήσει τη δημιουργικότητά του ή να μάθει…πώς παράγονται τα υφάσματα! 

Ξεκινήσατε και την έκδοση παιδικών βιβλίων. Σε βιβλιοπαρουσιάσεις στις τάξεις κατόπιν συνεννόησης με εκπαιδευτικούς, υπάρχει ανταπόκριση; Πιστεύετε θα μπορέσετε να καθιερωθείτε σε έναν τόσο δύσκολο (λόγω οικονομικών συνθηκών) και ανταγωνιστικό χώρο όπως αυτόν του βιβλίου;

Είναι μια ιδιαίτερη περίοδος αναμφίβολα και δεν είναι εύκολη η παρουσίαση των βιβλίων μας γενικά. Ωστόσο πολλοί εκπαιδευτικοί είναι ανοιχτοί στο να επισκεφθούμε τις τάξεις τους και να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με όμορφα αναγνώσματα. Το πρόγραμμά μας «Το βιβλίο πάει σχολείο» που συνδυάζει παρουσίαση βιβλίου με δράσεις φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής έχει πολύ καλή ανταπόκριση μέχρι τώρα.

Το ζήτημα της καθιέρωσης σε έναν τόσο ανταγωνιστικό, όπως λέτε, χώρο είναι μια μεγάλη συζήτηση. Η έκδοση παιδικών βιβλίων είναι μόνο μία από τις δράσεις μας και βρίσκεται πάντα σε αλληλεπίδραση με τις υπόλοιπες δραστηριότητές μας. Το θέμα λοιπόν είναι τι θεωρεί ο καθένας ως καθιέρωση ή επιτυχία. Για μας είναι ήδη πολύ μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι μέσα σε ένα έτος, μέσα σε συνθήκες πανδημίες με κλειστά βιβλιοπωλεία και αδυναμία ζωντανών παρουσιάσεων, με πολλά οικονομικά προβλήματα, καταφέραμε να δημιουργήσουμε 10 παιδικά βιβλία (τα 4 κυκλοφορούν, τα 2 είναι στο τυπογραφείο και τα υπόλοιπα 4 θα είναι έτοιμα πριν κλείσει το 2022) χωρίς να στηριχτούμε σε κανέναν άλλο πέρα από τις δικές μας δυνάμεις. Οι συγγραφείς μας δεν καταβάλλουν καμία απολύτως οικονομική συμμετοχή. Η έκδοση γίνεται με τον κλασικό τρόπο: επιλέγουμε έργα και αναλαμβάνουμε εμείς εξ ολοκλήρου την παραγωγή και διάθεσή τους.

Όπως φαίνεται η ομάδα σας έχει αστείρευτη όρεξη και μεράκι. Σχεδιάζετε κάτι άλλο για το μέλλον;

Σχεδιάζουμε νέα projects ακόμα και στον…ύπνο μας! Η ενέργεια όλων των συνεργατών είναι μοναδική. Λειτουργούμε με τον ίδιο ενθουσιασμό από το 2009. Μόνο που τώρα πια έχουμε και την ανάλογη εμπειρία, μετά από 12 χρόνια. Το επόμενο μεγάλο μας project αφορά το citizenship, θα έχει σημαντικούς συνεργάτες και θα απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους.

Τελειώνοντας την συνέντευξη, μιας και είστε εκπαιδευτικός, θα θέλαμε την άποψή σας για την παιδεία στην Ελλάδα και πού πιστεύετε ότι πάσχει το πολύπαθο εκπαιδευτικό μας σύστημα; 

Η παιδεία, με την στενή έννοια του εκπαιδευτικού συστήματος, στην Ελλάδα ακολουθεί κατά τη γνώμη μου το πρότυπο όλων των άλλων θεσμών: Σε κάποιους τομείς είμαστε πολύ μπροστά και σε κάποιους άλλους είμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Υπάρχουν πάρα πολλοί αξιόλογοι εκπαιδευτικοί, με όραμα και θέληση και απίστευτες ιδέες, αλλά σκοντάφτουν τόσο συχνά πάνω σε σκοπέλους μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, που τελικά είτε δεν φτάνουν στο σημείο που θα ήθελαν είτε χαμηλώνουν τον πήχη για να μπορέσουν να επιβιώσουν μέσα στο σύστημα. Θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τους σκοπέλους; Θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το σύστημα από μέσα; Φαντάζει ουτοπικό. Αυτό που δεν είναι καθόλου ουτοπικό είναι να δίνουμε καθημερινά τον καλύτερό μας εαυτό και να δίνουμε στα παιδιά πνευματικά όπλα που θα τα βοηθήσουν να αλλάξουν προς το καλύτερο -όχι τον κόσμο-αλλά τη ζωή τους και τη ζωή των γύρω τους.

* Η Άννα Αθανασιάδου έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Εργάζεται στον χώρο της ιδιωτικής και φροντιστηριακής εκπαίδευσης αδιάλειπτα από το 1998. Το 2006 ιδρύει και ιδιόκτητο φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης. Έχει γράψει ως σήμερα τρεις σειρές παιδιών βιβλίων και βιβλία με εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά Δημοτικού καθώς και βιβλία για νηπιαγωγούς και δασκάλους. Από το 2003 παραδίδει σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς και γονείς και συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με το παιδαγωγικό περιοδικό «Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού» γράφοντας ως το 2019 περισσότερα από 22 παραμύθια, 62 έμμετρα παιδικά θεατρικά έργα και 100 παιδικά τραγούδια. Έχει γράψει επίσης σειρά παραμυθιών για το περιοδικό «Παράθυρο junior», στο οποίο εργάστηκε και ως αρχισυντάκτρια, καθώς και πολλά άρθρα με εκπαιδευτικό υλικό. Το 2009 ιδρύει την εταιρία σχεδιασμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων 4e-project. Από τότε μοιράζει την ημέρα της ανάμεσα στη διδασκαλία, στη συγγραφή, στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το 2016 συνεργάζεται και με τη Σχολή Harmony & Creativity παραδίδοντας σεμινάρια δημιουργικής γραφής σχετικά με τη γραφή παραμυθιού και την παιδική λογοτεχνία. Το 2020 επεκτείνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «the book project» και στην έκδοση βιβλίων. Έχει διατελέσει μέλος της κριτικής επιτροπής για τον διαγωνισμό παραμυθιού της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και έχει οργανώσει ποικίλα επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια στο 5 ο και 7 ο Διεθνές Συνέδριο του ΙΑΚΕ παρουσιάζοντας ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία σχεδίασε σε συνεργασία με την ομάδα του 4e-project. Επικοινωνεί επίσης με μικρούς και μεγάλους μέσα από τα δύο δωρεάν περιοδικά που εκδίδει, τις «8 σελίδες» (για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και το «Scribο» (με εκπαιδευτικό υλικό για νηπιαγωγούς και δασκάλους). Την εμπνέει και τη στηρίζει η οικογένειά της. Δεν σταματά να γεννά ιδέες, γιατί αυτό της δίνει δύναμη.