/Βιβλιοκριτική: Θυριδοποιός (Φαίδων Κυριακού)

Βιβλιοκριτική: Θυριδοποιός (Φαίδων Κυριακού)

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, αρθρογράφος – συγγραφέας

Ο Θυριδοποιός του Φαίδωνα Κυριακού, από τις εκδόσεις Κέδρος, είναι ένα καθηλωτικό ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο εκτυλίσσεται  στην κατοχική Αθήνα του ’41. 

Ο Μάνος, φερετροποιός στην Αθήνα του ’41, ξυπνάει στο νοσοκομείο ύστερα από απόπειρα αυτοκτονίας.

Κάτω απ’ το παράθυρο του θαλάμου του ο γερμανικός στρατός διασχίζει τους δρόμους της πρωτεύουσας νικητής κι ωστόσο αυτή η εισβολή νιώθει να τον ελευθερώνει. Η εθνική ήττα, με έναν αναπάντεχο τρόπο, μεταμορφώνεται στη λύτρωσή του, οδηγώντας τον από το προσωπικό του σκοτάδι σε μια καινούργια αλήθεια.

Στους μήνες που ακολουθούν, ο κλοιός της Κατοχής σφίγγει απάνθρωπα, η πόλη λιμοκτονεί και στους παγωμένους δρόμους μένουν άταφοι οι νεκροί της. Τότε ο Μάνος έρχεται αντιμέτωπος με τις ενοχές, τα μυστικά και τη θαμμένη του αγάπη, καθώς καταστρώνει ένα σχέδιο για να κερδίσει πίσω τον εαυτό του.

Ο συγγραφέας, αν και νεότατος, έχει καταφέρει να γράψει ένα άρτιο ιστορικό μυθιστόρημα, με τοποθεσίες οι οποίες έχουν στηθεί με ιστορικά δεδομένα και ακρίβεια, σαν να έχουν χαραχτεί με μοιρογνωμόνιο πάνω σε χάρτη, όπως και καθηλωτικά γεγονότα.

Στη συνέχεια έχουμε γλαφυρές περιγραφές, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να νιώθει πως βλέπει κινηματογραφική ταινία ξεχνώντας ότι πρόκειται για βιβλίο. Το παιδί που βρίσκεται νεκρό με κομμένα τα άκρα, επειδή κάποιοι το έφαγαν για να ζήσουν, είναι ενδεικτικά μία από τις σκηνές που θα διαβάσετε η οποία μεταφέρει όλη τη φρίκη της εποχής και θα μείνει τυπωμένη στη μνήμη σας.

Η σκοτεινή γκροτέσκο ατμόσφαιρα που κυριαρχεί σε όλο το έργο θέτει σε εγρήγορση τις αισθήσεις και είναι αδύνατον να μην συνεπάρει τον αναγνώστη. 

Ο πόλεμος, εκτός από τους νεκρούς στο πεδίο της μάχης, έχει και μεταγενέστερες συνέπειες: Οι άνθρωποι πεινούν και όταν πεινούν μετατρέπονται σε θηρία που κάνουν τα πάντα για την επιβίωσή τους, όπως ο πρωταγωνιστής του έργου, ο Μάνος, που, αν και φερετροποιός, θα βρεθεί στα όρια της εξαθλίωσης, καθώς, παρόλο που υπάρχουν τόσοι πελάτες (νεκροί), κανένας δεν έχει λεφτά για κηδεία. Το αντιπολεμικό μήνυμα του έργου καθίσταται παραπάνω από σαφές και δυστυχώς επίκαιρο εφόσον ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται ακόμα…

Ένα μυθιστόρημα σπάνιο σαν διαμάντι που αξίζει να διαβάσετε.

Δείτε και το τρέιλερ του βιβλίου: