/Βιβλιοκριτική: Ρακοσυλλέκτης (Μαρίνα Κουλούρη)

Βιβλιοκριτική: Ρακοσυλλέκτης (Μαρίνα Κουλούρη)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

“Διηγήματα για την αναζήτηση του νοήματος της ζωής και της ευτυχίας, βασισμένο σε προσωπικές ιστορίες”. Έτσι περιγράφεται η συλλογή διηγημάτων “Ρακοσυλλέκτης” στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Πολύ δύσκολος στόχος να θες να προσεγγίσεις τα προαιώνια ερωτήματα. Τι κατορθώνει να πετύχει το συγκεκριμένο λογοτεχνικό πόνημα;

Δώδεκα διηγήματα, κάτι σαν άτυπα δώδεκα Ευαγγέλια.

Δώδεκα ιστορίες, με το κέντρο βάρος να περιφέρεται γύρω από τα ανθρώπινα αδιέξοδα, τη διαχείριση του πόνου, της απωλειας, των καταστροφών που φέρνει η ζωή. Με εφόδια τη μνήμη, την πίστη, τη δύναμη, πλησιάζεις στην ουσία των πραγμάτων.

Αυτή την ελάχιστη γνώση, που κρύβεται, εξαφανίζεται μέσα στην επίπλαστη ευδαιμονία, την επαγγελματική μονομέρεια, τη διαπροσωπική αποφυγή. Το απρόσμενο προβάλλει ως κεραυνός εν αιθρία, μα κι ως λυτρωτική δράση επαναφοράς στα βασικά και ξεχασμένα.

Η ανεργία, η προσφυγιά, ένα έμφραγμα, ο θάνατος.

Ένα ημερολόγιο, η αναπόληση, μια παράσταση. Από τη μια, εκείνες οι σκληρές στιγμές που αναγκάζεσαι να βιώσεις την πλήρη ανατροπή. Από την άλλη, εκείνες οι ώρες που σου δίνεται η ευκαιρία να διδαχθείς από το παρελθόν.

Μήπως τελικά το νόημα της ζωής περνά μέσα από την οικειοθελή μετατροπή σας σε ρακοσυλλέκτες; Μήπως μόνο έτσι θα επικεντρωθούμε στη συλλογή όσων έχουν αξία, στο ξεδιάλυμα εμπειριών, σχέσεων, συναισθημάτων, ανθρώπων που αξίζουν να μας συντροφεύουν σε αυτό το περίφημο ταξίδι που λέγεται βίος;

Ο Ρακοσυλλέκτης της Μαρίνας Κουλούρη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.