/Βιβλιοκριτική: Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια (Μαντώ Μάκκα)

Βιβλιοκριτική: Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια (Μαντώ Μάκκα)

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, αρθρογράφος – συγγραφέας

Πού πάνε οι αγάπες όταν πεθαίνουν; Τι µας δίνει δύναµη να νικήσουµε τους φόβους µας; Χάνονται οι άνθρωποι στις χαραµάδες του χρόνου;Πόσο πονάει µια «σφαλιάρα» ψυχής; Ζουν ήρωες ανάµεσά µας; Πώς µετριέται η ζωή ενός παιδιού; Γιατί οι δρόµοι είναι γεµάτοι βελόνες; Τι κάνεις όταν η ζωή σού δίνει λεµόνια; Είκοσι ιστορίες, βουτηγµένες στα σκοτάδια της ζωής, παλεύουν να βγουν στο φως. Ψάχνουν την αποδοχή, την αγάπη, τη λύτρωση, τη συµπόνια που όλοι έχουµε µέσα µας. Γυρεύουν έναν κόσµο αλληλεγγύης, έναν κόσµο καλύτερο.

Το έργο της συγγραφέως είναι επίκαιρο εύστοχο και ευρηματικό.

Σπάνια θα διαβάσεις ένα τόσο καλά δομημένο έργο το οποίο έχει πνοή και λόγο ύπαρξης. Χωρίς βαρύγδουπα νοήματα απλά και κατανοητά η συγγραφέας περνάει τα μηνύματα μέσα από μικρές ιστορίες των 4-5 σελίδων γεμάτες νόημα. Και αυτό το μυστικό της επιτυχίας. Σε μία εποχή που γράφονται έργα απλά για να γράφονται με σκοπό τον εντυπωσιασμό και τις πωλήσεις, εδώ έχουμε μία ξεχωριστή περίπτωση όπου το έργο αναπνέει και έχει το δικό του παλμό, μελωδία και γεύση. 

Από τα 20 διηγήματα λάτρεψα και ξεχώρισα το «Μια καρδιά σε νέο σπίτι». Στο συγκεκριμένο διήγημα η συγγραφέας στήνει μία φανταστική συζήτηση ανάμεσα στα ανθρώπινα όργανα με την νέα καρδιά η οποία έχει μόλις μεταμοσχευτεί στο σώμα. Έτσι θέλει να περάσει ένα θετικό μήνυμα με ευφάνταστο τρόπο υπέρ της δωρεάς οργάνων. Κάτι που στη χώρα μας δυστυχώς μένει εντελώς πίσω, η πλειοψηφία προτιμά να θάβονται οι νεκροί ακέραιοι αντί να γίνουν δωρητές οργάνων χαρίζοντας ζωή.

Στη συλλογή διηγημάτων θα βρείτε όλα τα διηγήματα στημένα με αυτό το σκοπό να περνούν ένα μήνυμα υπέρ της αλληλεγγύης, της συμπόρευσης και τόσα άλλα τα οποία η συγγραφέας πάντα υπερθεματίζει τελειώνοντας με ένα μοτίβο ζωής.

Μιλώντας πάντα για το συγκεκριμένο διήγημα το μότο στο τέλος είναι: «Η ψυχή δε λογαριάζει σώματα αλλά συναισθήματα και πράξεις. Η μεγαλύτερη απόδειξη αγάπης είναι η προσφορά ζωής».

Αν επιλέξετε να διαβάσετε τη συγκεκριμένη συλλογή διηγημάτων της Μαντώ Μάκκα, σίγουρα θα δεχτείτε και προβληματιστείτε με τα μηνύματα που θέλει να περάσει η συγγραφέας. Οι μικρές απλές καθημερινές ιστορίες που έχει πλάσει, σμιλεμένες αψεγάδιαστα από τον πηλό της ψυχής της, δεν μπορούν να περάσουν αδιάφορες επ’ ουδενί. Το αν θα αλλάξετε στάση, οπτική και τρόπο ζωής, εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο σε ατομικό επίπεδο. Το σίγουρο πάντως είναι ότι όλοι ανεξαιρέτως θα γευτείτε και θα σας μείνει αυτή η αξέχαστη γλυκόπικρη γεύση που αφήνει το γλυκό του κουταλιού λεμόνι και η δροσιά της κρύας λεμονάδας το καλοκαίρι.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας.