/Βιβλιοκριτική: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο Αιγαίο (Νικόλαος Παλαμίδας)

Βιβλιοκριτική: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο Αιγαίο (Νικόλαος Παλαμίδας)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Τι περιμένουμε από ένα διήγημα που αγγίζει τις πενήντα σελίδες; Μια συγκεκριμένη αλλά όχι κοινότυπη ιστορία. Μια γρήγορη αλλά όχι τσαπατσούλικη ροή. Χαρακτήρες που προλαβαίνουν να ξεδιπλώνουν τα βασικά στοιχεία τους. Το

“Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο Αιγαίο” του Νικόλαου Παλαμίδα από τις εκδόσεις Ατέχνως, διαθέτει σε επάρκεια όλα αυτά τα χαρακτηριστικά κι ακόμα παραπάνω.

Προσφέρει μυστήριο, πλοκή, ανατροπές και λύτρωση για τους ήρωες, παρά το σύντομο της ιστορίας.

Ένας φιλήσυχος καπετάνιος σε διαδικασία απόσυρσης βρίσκεται, άθελα του, μπλεγμένος σε μια υπόθεση ξεκαθαρίσματος λογαριασμών από το παρελθόν. Θα κατορθώσει να δώσει ένα θετικό τέλος, να ξεμπλέξει τον εαυτό του και τους συνεργάτες του; Θα μπορέσει να αποδώσει δικαιοσύνη ώστε να καταλογιστούν οι ευθύνες σε αυτούς που ανήκουν; Με κάποιο τρόπο, ναι. Όλα βρίσκουν τη θέση τους, σε έναν κόσμο που το έγκλημα αποτελεί καθημερινότητα.

Ένα ρεαλιστικό διήγημα που κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελεί την αφήγηση μιας αληθινής ιστορίας σε ένα ακριτικό νησί του Αιγαίου. Εκεί όπου οι παράνομες συναλλαγές με τους Τούρκους δεν εκπλήσσουν κανέναν και αντικρουόμενα συμφέροντα.

Περιεκτικός και παραστατικός, ο συγγραφέας. Σε βάζει στη θέση του συνοδηγού, μοιράζεται μαζί σου εμπειρίες και συναισθήματα και σε οδηγεί στην εξιλέωση και την αποκατάσταση της ισορροπίας. Το έγκλημα μπορεί να μην εξαλειφθεί άμεσα, ούτε στο Αιγαίο, ούτε οπουδήποτε αλλού αλλά η πένα του Νικόλαου Παλαμίδα, κατάφερε να εξαλείψει τις λογοτεχνικές κακοτεχνίες και να παραδώσει ένα αξιόλογο διήγημα.