/Βιβλιοκριτική: Η τέχνη της επικοινωνίας (Άλαν Γκάρνερ)

Βιβλιοκριτική: Η τέχνη της επικοινωνίας (Άλαν Γκάρνερ)

Γράφει η Αθανασία Παπαδοπούλου, Συγγραφέας

Θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα βιβλίο αυτοβελτίωσης και όμως σε καθηλώνει σε μαγεύει σαν να διαβάζεις ένα μυθιστόρημα που έχεις αγωνία για το επόμενο κεφάλαιο μέχρι και για τη τελευταία σελίδα.

Μέσα από την τέχνη της επικοινωνίας μαθαίνεις να αντιδράς στην καθημερινότητα σου και στις συναναστροφές σου με τόσο απλό τρόπο που ούτε εσύ ο ίδιος δεν μπορούσες να φανταστείς.

13 κεφάλαια το ένα πιο χρήσιμο από το άλλο.

Μαθαίνεις για τις ερωτήσεις κλειστού και ανοιχτού τύπου. Σε μια τυπική επικοινωνία παράδειγμα με έναν τραπεζικό υπάλληλο, μεσίτη χρησιμοποιείς ερωτήσεις κλειστού τύπου, με κάποιον που θες να αποκτήσεις σχέσεις και ουσιώδη επικοινωνία χρησιμοποιείς ερωτήσεις ανοιχτού τύπου. Η τέχνη είναι να είσαι πάντα θετικός και όχι αμυντικός. Να είσαι ενεργητικός ακροατής και όχι παθητικός. Εκφράσεις απλές που κάνουν τον ακροατή να νιώθει άνετα.

Ακόμα και για τους τοξικούς ανθρώπους υπάρχει τεχνική. Βρίσκεις ένα θετικό που θα πουν και την επόμενη φορά που θα συναντηθείτε λες μόνο για το θετικό.

Στο εξαιρετικό 9ο κεφάλαιο μας μαθαίνει πως να αντιστεκόμαστε στις προσπάθειες χειραγώγησης με 3 βήματα. Ζητώντας λεπτομέρειες, να συμφωνούμε με την αλήθεια ή να αποδέχεστε το δικαίωμα του επικριτή μας χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται “η τεχνική της κολλημένης βελόνας”. Επαναλαμβάνουμε αυτά που λέει ο άλλος λέγοντας στο τέλος ότι δεν θα το κάνω..

Μας μιλάει για τη μη λεκτική συμπεριφορά και πως ακόμα και η στάση του σώματος μας, το χαμόγελο, το βλέμμα υποδηλώνει τη διάθεση μας.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που όλοι έχουμε να πάρουμε πολλά.

Ολοκληρώνοντας αυτό το βιβλίο επιστρέφω στην εισαγωγή που κάνει ο συγγραφέας και που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Δεν πιστεύω ούτε εγώ ότι υπάρχει αυτό το λεγόμενο “χάρισμα του λόγου”. Οι άνθρωποι που είναι καλοί στις συζητήσεις απλώς γνωρίζουν κάποιες εύχρηστες τεχνικές.

Διαβάστε αυτό το βιβλίο και να είστε σίγουροι ότι θα πειστείτε ότι όλα τελικά είναι θέμα εύχρηστης τεχνικής.