/Βιβλιοκριτική: Χαρούκι (Γιώργος Tenorman Τζιουβάρας)

Βιβλιοκριτική: Χαρούκι (Γιώργος Tenorman Τζιουβάρας)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Όταν μια τόσο δημιουργική προσωπικότητα όσο ένας ερμηνευτής, πιανίστας και συνθέτης όπως ο Γιώργος Tenorman Τζιουβάρας, αποφασίζει να  γράφει ένα βιβλίο, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πρόκειται για μια συμβατική λογοτεχνική προσπάθεια. Θα έχει το δικό του χαρακτήρα, θα διαθέτει μια ξεχωριστή φαντασιακή αλλά και απολύτως ρεαλιστική ματιά για τη ζωή, τις ανθρώπινες σχέσεις, τα συναισθηματικά θέλω και τα απαγορευτικά του νου.

“Χαρούκι”, λοιπόν. Με υπότιτλο “μαρμελάδα από χιονισμένα ρόδα”. Ο Χαρούκι, ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ένα παιδί γεννημένος ποιητής. Μόνο έτσι μπορεί να εκφραστεί. Με τρόπο ασυνήθιστο, ακατάληπτο στους πολλούς. Ένας διαφορετικός  ρομαντισμός που βιάζεται να κυριεύσει ένα κυνικό κόσμο. Συναντά τη Ματίλντα ένα κορίτσι που ζει επί χρόνια σε ημι-υπνωτισμένη κατάσταση, στο μεταίχμιο πραγματικότητας και ονείρου. Ακροβατεί πάνω στη λεπτή γραμμή που χωρίζει το εφικτό με το ιδεατό.

Ο έρωτας του βρίσκει “ανταπόκριση” έως ότου αυτή “ξυπνήσει” και βρει πληκτικό όλον αυτό τον λυρισμό.

Και μετά; Με συνοδοιπόρο, ο καθένας τη δική του αδερφική παρουσία, αυτός τον… Πανούργο, κι αυτή την “μάγισσα” Μαρί που στην πορεία γίνεται Μίριαμ, περιπλανιούνται στα μονοπάτια της “κανονικότητας”. Αναζητούν αλλού τον έρωτα κι απογοητεύονται από αυτόν. Επιχειρούν να διαβούν συμβατικά επαγγελματικά μονοπάτια αλλά η μονοτονία τους καταπίνει. Το μέλλον τους είναι μαζί, κάπου εκεί ανάμεσα στο λήθαργο της αποστασιοποίησης και την “αναίμακτη” επαφή με τον κόσμο των “ξυπνητών”.

Ένα βιβλίο που πιστεύω ότι διαθέτει αυτοαναφορικές αγωνίες και προσωπικά διλήμματα σε ένα περιβάλλον που δεν συμπλέει, συχνά δεν ανέχεται, την καλλιτεχνική μοναδικότητα.

Ο Γιώργος μάς αποδεικνύει ότι τα ρόδα είναι φρούτα και μπορούν να μας προσφέρουν την πιο γλυκιά μαρμελάδα. Αρκεί να αφεθούμε στη μαγική μυρωδιά τους και να ταξιδέψουμε στον δικό τους χωροχρόνο. Η ζωή έχει τη γεύση που της δίνεις. Αν της αρνηθείς το δικό σου “φρούτο”, το μόνο που θα σου απομείνει είναι μια μονίμως ξινή και κάπως πικρή αίσθηση στα χείλη.