/Βιβλιοκριτική: Αλλοτεκοίτη – Εκεί που χάθηκε η βλάστηση (Νίκος Ξένιος)

Βιβλιοκριτική: Αλλοτεκοίτη – Εκεί που χάθηκε η βλάστηση (Νίκος Ξένιος)

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, συγγραφέας – αρθρογράφος

«Αλλοτεκοίτη – Εκεί που χάθηκε η βλάστηση», το νέο μυθιστόρημα του Νίκου Ξένιου από τις Εκδόσεις Κριτική το οποίο δεν πρέπει να χάσετε σε καμία περίπτωση.

Ένα μυθιστόρημα βαθιά φιλοσοφικό, το οποίο μας μεταφέρει σε μία δυστοπική κοινωνία στο μέλλον,

ένα μέλλον ζοφερό που κινδνυνεύουμε να ζήσουμε όσο η οικολογική καταστροφή συντελείται με γοργούς ρυθμούς από τον άνθρωπο.

Πρόκειται για ένα βιβλίο δομημένο με αριστοτεχνικό τρόπο, με μία ιστορία τόσο αληθινή σαν βγαλμένη από την ζωή, καθώς οι πλημμύρες και oι πυρκαγιές δίνουν και παίρνουν στον τόπο μας, πράγμα που δεν μπορεί παρά να σε προβληματίσει.

Ενδεικτικά διαβάζουμε στη σελίδα 40: «πρεζόνια που λήστευαν τράπεζες για να αγοράσουν ένα κιλό μήλα». Είναι μία ζοφερή πραγματικότητα την οποία θα ζήσουμε αν η ανθρωπότητα δεν συνετιστεί και δεν ληφθούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο άνθρωπος μες στη ματαιοδοξία του οικοδόμησε ένα τεχνολογικό και παραγωγικό περιβάλλον τέτοιο που αγνόησε παντελώς την φύση από την οποία προέρχεται η ζωή, καταστρέφοντάς την.

Πλέον αφού διαπράχθηκε τέτοιου μεγέθους ύβρις, λογικά θα ακολουθήσουν η Νέμεσις και η Τίσις, κατά το σχήμα του αρχαίου δράματος.

Φανταστείτε για λίγο ένα μέλλον όπου το χρήμα δεν θα έχει καμία αξία γιατί δεν θα υπάρχουν τα βασικότερα αγαθά για κατανάλωση, όπως το κρέας, τα φρούτα και τα οπωρολαχανικά, που πλέον θα είναι νεκρή ύλη. Αυτόματα το σύστημα που ο άνθρωπος τόσο αλαζονικά οικοδόμησε καταρρέει…

Αρκετοί αναλυτές άλλωστε θεωρούν πως ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα γίνει για το νερό.

Διαβάστε και προβληματιστείτε, ευτυχώς υπάρχει και αυτή η λογοτεχνία στις μέρες μας, που ξεχωρίζει…

Διαβάζουμε χαρακτηριστικά στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Το νέο μυθιστόρημα του Νίκου Ξένιου μάς μεταφέρει σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον όπου η βλάστηση αποτελεί παρελθόν, η ερημοποίηση έχει προχωρήσει και οι άνθρωποι ζουν εντελώς αποκομμένοι από το φυσικό περιβάλλον. Το ακραίο κόμμα «Νέοι Δρόμοι για τον Λαό» παίρνει την εξουσία, χτίζει την Αλλοτεκοίτη στην ξερή κοίτη ενός ποταμού και καταδιώκει όλους όσοι νοσταλγούν το πράσινο, τη γονιμότητα της γης, την αφθονία του νερού.

Η Κυβέλη, καθηγήτρια φιλόλογος και πρωταγωνιστικό πρόσωπο του βιβλίου, ανήκει σε αυτούς που υπερασπίζονται δημόσια την ιερότητα της φύσης. Οι «Νέοι Δρόμοι για τον Λαό» τη συλλαμβάνουν και την κλείνουν σε ψυχιατρείο. Διασχίζοντας την έρημη, άνυδρη χώρα, η δημοσιογράφος Στέλλα Μπεράτη θα έρθει στην Αλλοτεκοίτη για να αναζητήσει τα ίχνη της Κυβέλης προσπαθώντας να συνθέσει το παζλ της παράδοξης ιστορίας της.