/Τέσσερις ταινίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ που πρέπει να δεις

Τέσσερις ταινίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ που πρέπει να δεις

Στα άδυτα του “αμιγώς” γυναικείου κινηματογράφου, στον κόσμο του Αλμοδόβαρ

Εάν ένας σκηνοθέτης φημίζεται για τον τρόπο που παρουσιάζει τις γυναίκες μέσα από τις ταινίες του, τότε σίγουρα αυτός είναι ο Αλμοδόβαρ.

Τα πάθη του σίγουρα πολλά, εμείς μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά για τις γυναίκες και το κόκκινο χρώμα, τα οποία συνδυάζει εξαιρετικά. Το αφιέρωμα μας δε γινόταν να μην αφορά τον Αλμοδόβαρ και τις μούσες του! Ξεχωρίζουμε λοιπόν τέσσερις από τις αρκετές και σχεδόν πάντα εξαιρετικές ταινίες του:

Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης (Mujeres al borde de un ataque de nervios)

Τέσσερις γυναίκες για δύο άντρες, πολύ χρώμα και θεότρελο σενάριο

Υπόθεση: Ο εραστής μιας γυναίκας τη παρατάει χωρίς να της εξηγήσει γιατί και αυτή προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί του να μάθει γιατί.  Στη πορεία όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με τη γυναίκα και το γιο του, των οποίων την ύπαρξη αγνοούσε. Παράλληλα η κοπέλα της φοβάται την αστυνομία…

Πολλοί λένε ότι ίσως είναι η καλύτερη ταινία του, όπως και να έχει είναι σίγουρα μια “αριστοτεχνική κωμωδία”.

Γύρνα πίσω (Volver)

Χωρίς καμία ερωτική ιστορία στον ορίζοντα, οι ηρωίδες κατοικούν σ’ έναν γυναικείο κόσμο όπου ο άντρας είναι νεκρός, βιαστής, παντελώς άχρηστος.

Υπόθεση: Η Ραϊμούνδα, μια δυναμική γυναίκα, διευθύνει το εστιατόριο που εγκατέλειψε ένας γείτονάς της, έχοντας στο ψυγείο το πτώμα του άνδρα της. Αλλά και η αδελφή της Σόλε, έχει τα δικά της προβλήματα, αφού φιλοξενεί το φάντασμα της μακαρίτισσας μητέρας της!

Ένα δυνατό μελόδραμα που δίχασε το κοινό, άλλοι το θεωρούν αριστούργημα, άλλοι αδιάφορο σε σύγκριση με άλλες ταινίες του Αλμοδόβαρ.

Ψηλά Τακούνια (1981)

Δεν είναι μια από τις καλύτερες ταινίες του αλλά αξίζει αναφοράς καθώς έχει όλα τα στοιχεία του αλμοδοβαρικού κόσμου και ίσως το καλύτερο soundtrack από τις ταινίες του. 

Υπόθεση: Μια διάσημη ηθοποιός επιστρέφει ύστερα από πολλά χρόνια στην πατρίδα της και πληροφορείται ότι η κόρη της παντρεύτηκε έναν πρώην εραστή της.

Εκπληκτική κωμωδία , με εξαιρετική μουσική, εξαιρετικές ερμηνείες.

Όλα για τη μητέρα μου

Αυθεντικά αλμοδοβαρική ταινία που δεν γινόταν να λείπει από τη λίστα μας! 

Υπόθεση: Η Μανουέλα χάνει το 18χρονο γιο της σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Έρχεται στη Βαρκελόνη για να αναζητήσει τον πατέρα του παιδιού της κι εκεί μπαίνει στην υπηρεσία μιας λεσβίας ηθοποιού, ενώ γίνεται φίλη με μια νεαρή καλόγρια, η οποία έχει μείνει έγκυος από τον παλιό εραστή της – έναν τρανσέξουαλ που είναι φορέας του AIDS.

Μια ιστορία-ύμνο για τη γυναίκα: τη γυναίκα που κλαίει, τη γυναίκα-μητέρα, τη γυναίκα-ηθοποιό (στο θέατρο ή τον κινηματογράφο), αλλά κυρίως τη γυναίκα που είναι στη φύση της να κάνει την ηθοποιό, αφού η ζωή της είναι μια ατελείωτη προσποίηση.

neolaia