Ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά. Και τι εορταστικό κλίμα θα ήταν αυτό, αν δεν συνοδεύονταν από τα αγαπημένα μας γλυκά. Τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Φτιαγμένα έτσι όπως τα έκαναν οι γιαγιάδες μας στο χωριό.
Μελομακάρονα
Υλικά
1 κιλό αλεύρι
320 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 ποτήρια λάδι
100 γρ. ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 κοφτή κουταλιά της σούπας σόδα
1 κουταλιά κανέλλα
1 κουταλιά γαρύφαλλο
καρυδόψιχα
Για το σιρόπι
3 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι μέλι (250 ml)
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το σιρόπι γιατί θα πρέπει να κρυώσει πριν περιχύσουμε με αυτό τα μελομακάρονα.
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να αρχίσουν να βράζουν και μετά προσθέτουμε το μέλι.
Για το μίγμα μας, αρχίζουμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ το αλεύρι με το σιμιγδάλι. Όλα τα υπόλοιπα υλικά τα χτυπάμε με ένα σύρμα έως ότου ομογενοποιηθούν και τα προσθέτουμε στο μίγμα. Κατόπιν τα πλάθουμε σε μικρά κομμάτια.
Σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνουμε το μίγμα μας στους 180 βαθμούς για μισή ώρα, ίσως και λίγο λιγότερο χρόνο.
Ακολουθεί το σορόπιασμα και το πασπάλισμα με καρυδόψυχα.
Κουραμπιέδες
Υλικά
800 γρ. αλεύρι (προσαρμόζεται ανάλογα με την υφή του μίγματος)
250 γρ. βούτυρο
250 γρ. μαργαρίνη
100 γρ. ζάχαρη άχνη (για τη ζύμη) & 1 κιλό για το άχνισμα
300 γρ. αμύγδαλα
2 βανίλιες
λίγο ούζο
λίγο ξύσμα πορτοκάλι
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το αλεύρι με το βούτυρο και τη μαργαρίνη ώσπου να γίνουν μια ομοιόμορφη ζύμη.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τελειώνουμε το ζύμωμα στο χέρι.
Με μικρά κομμάτια ζύμης πλάθουμε τους κουραμπιέδες μας και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα στους 180. Τους αφήνουμε για ελάχιστα λεπτά να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με την άχνη.