/Συνέντευξη: Η Μαρία Χατζηαυξέντη για την Τριλογία Ψυχής

Συνέντευξη: Η Μαρία Χατζηαυξέντη για την Τριλογία Ψυχής

Η ποιήτρια Μαρία Χατζηαυξέντη μιλά στο CulturePoint.gr για την Τριλογία Ψυχής, τον νέο δίσκο σε στίχους εμπνευσμένους από τις προσωπικές ποιητικές συλλογές, την φιλανθρωπική εκδήλωση που αναβλήθηκε λόγω των υγειονομικών συνθηκών αλλά και για τη σχέση στίχου και μελωδίας, και την ισορροπία ανάμεσα στο ρεαλισμό και το ρομαντισμό.

1) Είχε προγραμματιστεί μια φιλανθρωπική συναυλία παρουσίασης του μουσικού άλπουμ «ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΨΥΧΗΣ» για την Τετάρτη 21/10 με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών, η οποία αναβλήθηκε λόγω των ιδιάζουσων συνθηκών. Θέλετε να μας πείτε κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες;

Με αφορμή τη δημιουργία του άλπουμ «ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ ΨΥΧΗΣ», το οποίο θα κυκλοφορήσει ολόκληρο τέλη Νοεμβρίου, από τη Walnut Entertainment Greece, θα γινόταν ζωντανή παρουσίαση του δίσκου, υπό την αιγίδα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και όλα τα έσοδα θα δίνονταν στον Παγκύπριο Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις “Ένα Όνειρο μια Ευχή”.

Αυτό αποτελεί μία προσωπική πνευματική αφιέρωση στη μνήμη της αδελφής μου, Κυριακής Χατζηαυξέντη, η οποία εγκατέλειψε πρόωρα τα εγκόσμια. Εντούτοις, η εκδήλωση αναβλήθηκε, αλλά το άλπουμ θα διατεθεί διαδικτυακά και όσοι επιθυμούν θα υποστηρίξουν τη δράση με τη συμβολική αγορά του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το 2021 αν όλα επανέλθουν στους κανονικούς ρυθμούς, αφού όλοι οι καλλιτέχνες θα παρευρίσκονταν αφιλοκερδώς στο Δημοτικό Θάετρο Λάρνακας, στην Κύπρο.

2) Κυκλοφορεί τέλος Νοεμβρίου ο δίσκος “Τριλογία Ψυχής” σε δικούς σας στίχους. Τι ακριβώς αποτελεί αυτό το έργο;

Όλο το μουσικό έργο, αποτελείται από στίχους που γράφτηκαν μέσα από την τριλογία της δικής μου ψυχής. Κάθε άνθρωπος βιώνει τη δική του τριλογία, αφού φέρει στα σπάχνα του το παρελθόν του, βιώνοντας το παρόν του, και αναζητώντας το μέλλον του. Το άρρητο της προσωπικής μου «ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ ΨΥΧΗΣ», θα κυκλοφορήσει ολόκληρο τέλη Νοεμβρίου, από τη Walnut Entertainment Greece. Στο εγχείρημα αυτό πολύτιμοι αρωγοί στάθηκαν οι οικονομικοί χορηγοί μου, ο διευθυντής της Walnut Entertainment, κ.Μίλτος Καρατζάς, και η εταιρεία KLAKETACY Productions. Έτσι, ο δρόμος της «Τριλογίας Ψυχής» έφερε στο πλευρό μου αξιόλογους συνεργάτες.

3)Ποιοι δημιουργοί, και μάλιστα γνωστοί καλλιτέχνες, συμμετέχουν στο άλπουμ;

Τα δεκατέσσερα τραγούδια της «ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ ΨΥΧΗΣ», ερμηνεύουν αλφαβητικά οι Νεφέλη Αντωνίου, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μάγδα Βαρούχα, Σαλίνα Γαβαλά, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Ζουγανέλης, Μαρία Θεοδότου, Βίκυ Καρατζόγλου, Παμπίνα Κοντέα, Κωνσταντίνα, Δημήτρης Μεσημέρης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μιρέλα Πάχου, Σταύρος Σιόλας και Νικόλας Φιλήτας.
Στη μελοποίηση των στίχων συμμετέχουν οι Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Βαλεντίνος Βαλιαντή, Μάγδα Βαρούχα, Μάκης Δράκος, Θωμάς Θεοδώρου, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Ζουγανέλης, Παναγιώτης Μαθιέλλης, Δημήτρης Μεσημέρης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μιρέλα Πάχου, Σταύρος Σιόλας και Δημήτρης Χατζηδημητρίου.

4) Πείτε μας για τη φιλανθρωπική διάσταση αυτής της δημιουργίας.

Όπως προανέφερα η «ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΨΥΧΗΣ» είναι ένα έργο σε στίχους εμπνευσμένους από τις προσωπικές ποιητικές συλλογές “ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ”, “ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ” και “ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ/ΠΩΛΕΙΤΑΙ”, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις “Ένα Όνειρο μια Ευχή”. Όλα τα έσοδα από το έργο αυτό θα εκχωρούνται στον σύνδεσμο, ως πνευματική αφιέρωση στη μνήμη της αδελφής μου, Κυριακής Χατζηαυξέντη, η οποία εγκατέλειψε πρόωρα τα εγκόσμια. Όλοι οι συμμετέχοντες, οι άνθρωποι του πολιτισμού και της τέχνης, πρόσφεραν απλόχερα την αγάπη τους.

5) Θεωρείτε ότι η μελωδία προηγείται του στίχου ή ο στίχος της μελωδίας;

Αλληλένδετο σχήμα, και αναπάντητο ερώτημα, λόγω της άναρχης διάστασης της δημιουργίας. Η δημιουργία μελωδίας ή στίχου, με έμπνευση, εξαρτάται από τη δομή της χημικής ένωσεως λέξεων και μουσικής, στην εγκεφαλική υπόσταση του συνθέτη ή του στιχουργού. Προσωπικά έχω παρέλθει και από τις δύο οδούς …

6) Τελικά, χρειαζόμαστε περισσότερο ρομαντισμό ή ρεαλισμό στις ζωές μας;

Χρειαζόμαστε τον ρομαντισμό για να ζωγραφίζουμε πίνακες ρεαλισμού… και τα δύο ρεύματα μεταφέρουν θετικά και αρνητικά φορτία στη ζωή μας. Χωρίς αυτά, υπάρχει η αναίρεση της γλυκόπικρης γεύσης της καθημερινότητας μας, με τη μονοτονία να παίζει μπάλα στην «τριλογία» της κάθε ψυχής!