/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στους Mesogeios

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στους Mesogeios

Οι Mesogeios συνομιλούν με τον Κωνσταντίνο Μανίκα, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους single “Samba χιορεύει”.

 1. Έχετε ένα νέο single με τίτλο «Samba χορεύει». Πείτε μας περισσότερα γι’ αυτό το τραγούδι.

Το «Samba χορεύει» είναι το δεύτερο single μας και κυκλοφορεί τους τελευταίους δύο μήνες από την Plus Rec. Τη μουσική και τους στίχους υπογράφει η Άσπα Μαυρίδου, ενώ ο Χρήστος Δίγκας απογείωσε το τραγούδι με την latin jazz ενορχήστρωσή του. Η Samba μας είναι βιωματική κι εμπνευσμένη από το συναίσθημα της προσμονής του έρωτα. Είναι ένα τραγούδι όπου στοιχεία Latin συνδυάζονται με μία ερμηνευτική «υπερβολή» στο τραγούδισμα, όπως αυτή συναντάται στο τραγούδι του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Επιλέξαμε να υμνήσουμε τον έρωτα με μία Samba μιας και είναι ένας ιδιαίτερα ξεσηκωτικός ρυθμός, όπως ακριβώς δηλαδή κι ο έρωτας, που ενεργοποιεί τους πάντες και τα πάντα και δίνει ζωή. Δείχνει να αγαπιέται αυτό το κομμάτι μιας και ξυπνάει μνήμες από παθιασμένους έρωτες και από τις πρώτες κιόλας νότες ξυπνάει τις χορευτικές ανησυχίες του κοινού.

 1. Θεωρείτε ότι σας εκφράζει καλύτερα κάποιο συγκεκριμένο μουσικό είδος, π.χ. Jazz, Latin, ή θα μπορούσατε να κινηθείτε σε εντελώς διαφορετικά μονοπάτια;

Στην μουσική παλέτα των Mesogeios γίνεται ένα πάντρεμα πολλών διαφορετικών μουσικών ειδών, δοσμένα υπό το πρίσμα της jazz. Μας αρέσει να περιπλανιόμαστε σε διαφορετικά μουσικά είδη, με πρωταγωνιστές τις μουσικές της Μεσογείου, και τα ηχοχρώματα ανατολής και δύσης. Έτσι στο ισπανικό flamengo θα μας δείτε να εντάσσουμε παραδοσιακά όργανα της Μ. Ασίας όπως το ούτι και αντίστοιχα να εμπλουτίζουμε το χιτζάζ της Μ. Ασίας με jazz διαστήματα, αρμονίες και αυτοσχεδιασμούς. Το ιδίωμα της jazz μουσικής το δε λείπει επίσης από διασκευές της ελληνικής παραδοσιακής και ρεμπέτικης μουσικής.

Όσο περνούν τα χρόνια υπάρχει μία διάθεση για πιο fusion μουσικές (μουσική σύντηξη), όπου διαφορετικά μουσικά ήδη εκφράζονται μαζί στην ίδια μουσική σύνθεση. Έτσι δίνεται μία νέα πνοή στη μουσική, ανοίγουν οι ορίζοντες έμπνευσης και φαντασίας του συνθέτη κι ο ακροατής ταξιδεύει σε πρωτόγνωρα μουσικά μονοπάτια.

Είμαστε θετικοί σε νέους μουσικούς πειραματισμούς. Για μας κύριο μέλημά μας είναι στα διάφορα μουσικά είδη που καταπιανόμαστε να μην ξεχνάμε να προσθέτουμε την προσωπικότητά μας και τα μουσικά μας ερεθίσματα που στοιχειοθετούν την μουσική μας ταυτότητα. Αυτό φυσικά με σεβασμό και γνώμονα το καλό της μουσικής.

 1. Ποιο θέλετε να είναι το προσωπικό σας στίγμα στα μουσικά δρώμενα;

Θέλουμε να δημιουργήσουμε πρωτότυπη μουσική που να μας εκφράζει και να μπορέσει να αγαπηθεί από τον ακροατή. Στα τραγούδια μας εντάσσουμε βιώματα, ανησυχίες, πεποιθήσεις, προσωπικά μουσικά ερεθίσματα και τα αποτυπώνουμε με ειλικρίνεια στο μουσικό πεντάγραμμο προκειμένου η μουσική να συμπληρώσει το μεγαλείο του συναισθήματος εκεί που οι λέξεις δεν αρκούν να περιγράψουν. Δεν ακολουθούμε καμία δοκιμασμένη συνταγή που να αποσκοπεί στην πρόσκαιρη επιτυχία. Δημιουργούμε μουσική που να μας εκφράζει και να έχει γνώμονα το καλό της μουσικής. Θέλουμε να αγαπηθούμε γι’ αυτό που είμαστε και για αυτό που θα είμαστε στη διάρκεια της εξελικτικής μας πορείας. Δεν γνωρίζουμε αν η μουσική μας μπορεί να γίνει διαχρονική με όλον αυτόν τον συνεχή καταιγισμό νέων μουσικών δημιουργιών, ωστόσο θα ήμασταν ευγνώμονες αν καταφέρναμε να αφήσουμε μία μικρή παρακαταθήκη στην ελληνική μουσική.

 1. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ώστε η συνύπαρξη διαφορετικών προσωπικοτήτων σε ένα συγκρότημα, να λειτουργεί απολύτως δημιουργικά;

Η χημεία των μελών μιας μπάντας είναι ένα συστατικό στη σχέση των μουσικών μεταξύ τους που αποκαλύπτεται και δοκιμάζεται ύστερα από πολλές ώρες live παιξίματος. Ένας πολύ καλός μουσικός δεν είναι πάντα κι ένας πολύ καλός συνεργάτης. Είναι σημαντικό η προσωπική αισθητική του ενός να μην εναντιώνεται στην προσωπική αισθητική του άλλου και να δίνεται χώρος σε όλους να μπορούν να εκφραστούν, βάζοντας ο καθένας την προσωπική του πινελιά. Η δημιουργικότητα εκτοξεύεται όταν ο ένας σέβεται τον χώρο έκφρασης του άλλου κι όταν όλοι μαζί σέβονται κάθε φορά το είδος και το ύφος της μουσικής που υπηρετούν κάθε φορά. Στη δική μας μπάντα ο σεβασμός και ο θαυμασμός που τρέφουμε ο ένας για τον άλλον μας επιτρέπει να συμπράττουμε αρμονικά και δημιουργικά, ενώ κάθε live εμφάνιση μας αποτελεί σχολείο για τον καθένα μας ξεχωριστά, μιας και η ανταλλαγή μουσικών ερεθισμάτων και πειραματισμών είναι συνεχής κι ανεξάντλητη.

 1. Ο στίχος προηγείται της μελωδίας ή το αντίστροφο;

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας. Στους Mesogeios οι στίχοι γεννούν μελωδίες και οι μελωδίες γεννούν στίχους. Καμιά φορά στίχος και μουσική γεννιούνται ταυτόχρονα. Ένα βίωμα είναι αυτό που πυροδοτεί της έμπνευση σχετικά με την θεματολογία των στίχων και στη συνέχεια επιλέγεται ο ρυθμός που θα ντυθεί αυτή η ιδέα μουσικά.

 1. Ποιο είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Όταν μιλάμε για όνειρα τις περισσότερες φορές τα αφήνουμε στη σφαίρα του φανταστικού κι είναι κάτι που δεν μας χαρακτηρίζει ιδιαίτερα. Ας δώσουμε λοιπόν μία πιο κυριολεκτική χροιά στη λέξη «όνειρο» κι ας μιλήσουμε για τα όνειρα – στόχους μας. Η αλήθεια είναι πως μέσα στην πανδημία μάθαμε να ζούμε το τώρα, να προγραμματίζουμε το άμεσο μέλλον και να τιμούμε συνειδητά τις επιλογές μας. Κοιτάμε να θέτουμε όνειρα – στόχους για το κοντινό μέλλον, αλλά και το λίγο πιο μακρινό με απώτερο σκοπό να τους εκπληρώσουμε όλους. Για μας τα όνειρα είναι στόχοι που περιμένουν να πραγματοποιηθούν. Το πιο τρελό μας όνειρό μας, αν θέλεις, είναι ποτέ ξανά και τίποτα να μην μας στερήσει το δικαίωμα να παίζουμε ελεύθερα τη μουσική μας στον κόσμο. Κι από ‘κει και πέρα ονειρευόμαστε – στοχεύουμε να ολοκληρώσουμε τον πρώτο μας δίσκο, που θα κυκλοφορήσει μέσα στη χρονιά, και τον οποίο ευχόμαστε να ακολουθήσουν κι άλλοι δίσκοι. Έπειτα θέλουμε να βγούμε σε Φεστιβάλ Ελλάδας κι εξωτερικού, μιας και λατρεύουμε τα μουσικά ταξίδια. Και φυσικά η μουσική μας, η μπάντα μας, η ιδέα μας να περάσουν στο κοινό και να αγαπηθούν. Τέλος επιθυμούμε συνεργασίες με καλλιτέχνες Ελλάδας ή και του εξωτερικού που θαυμάζουμε.

 1. Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καθιερώνουν έναν καλλιτέχνη;

Φυσικά και είναι ναι! Αλλιώς θα μιλούσαμε για καλλιτέχνες του δωματίου. Η επαφή με τον κόσμο, το μοίρασμα των συναισθημάτων, ιδεών και μελωδιών είναι το «ναρκωτικό» του καλλιτέχνη. Αυτό το πάρε – δώσε της ενέργειας είναι όλη η μαγεία. Γι’ αυτό εκτίθεται ο καλλιτέχνης στο κοινό του. Σίγουρα το δημιουργικό κομμάτι είναι μια σημαντική συνιστώσα της καλλιτεχνικής δραστηριότητάς του, αλλά χωρίς τις live εμφανίσεις κάτι μένει ανολοκλήρωτο. Ο καλλιτέχνης είναι για να βρίσκεται πάνω στη σκηνή. Ούτε τα live streaming, ούτε οι ζωντανές εμφανίσεις σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις μπορούν να αντικαταστήσουν την ζωντανή συναυλία με την παρουσία κοινού. Ελπίζουμε να μην μας στερηθεί ποτέ ξανά αυτό το δικαίωμα, όπως ήδη προ είπαμε!

 1. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube;

Η ψηφιακή εποχή κατάφερε να κάνει μουσικές από όλον τον κόσμο εύκολα προσβάσιμες σε κάθε μικρή γωνίτσα της γης. Τα μουσικά ερεθίσματα που έχει πλέον τη δυνατότητα να δεχτεί ο ακροατής είναι πάμπολα. Τα ερεθίσματα αυτά στη συνέχεια αποτελούν αφορμές για έκρηξη ιδεών και έμπνευσης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων μουσικών συνθέσεων. Από την άλλη μεριά όμως, η εύκολη πρόσβαση στη μουσική ως μέσω ψυχαγωγίας, έκανε τη μουσική βιομηχανία να μην φροντίζει πλέον τόσο τις μουσικές της. Ένα μεγάλο μερίδιο μουσικών παραγωγών ενδιαφέρονται για την πρόσκαιρη επιτυχία, το “One off”, εκμεταλλευόμενοι τις μόδες των εποχών και μην δίνοντας καμία σημασία στο καλό της μουσικής και στο να δώσουν στον ακροατή το κάτι παραπάνω, το κάτι λίγο περισσότερο φροντισμένο. Ίσως ακούγεται λίγο σκληρό, αλλά ποιος είπε ότι η πραγματικότητα είναι ρόδινη.

 1. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Ως ακροατές θα λέγαμε ότι είναι ευχάριστα μουσικά προγράμματα που συναντά κανείς και πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες. Τα reality shows έχουν μεγάλη απήχηση στον κόσμο και οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ανοιχτούν στο ευρύ κοινό. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αυτό αρκεί για να κάνει κανείς καριέρα. Έχουν βγει πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες από τέτοια προγράμματα που όμως αμέσως μετά το πέρας του εκάστοτε show εξαφανίστηκαν. Αναρωτιόμαστε κατά πόσο ενδιαφέρεται κανείς πραγματικά για τους καλλιτέχνες αυτούς και κατά πόσο χρησιμοποιούνται από το εκάστοτε κανάλι για λόγους τηλεθέασης.

 1. Ένας μήνας «καραντίνα». Ποιοι είναι οι δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

Ποιους να πρωτοδιαλέξουμε… Σίγουρα θα παίρναμε τους εξής αγαπημένους:

La vie en roseτης Dee dee Bridgewater, “40 melodies”(Duo Version) του Imbrahim Maalouf, τα Νυχτερινά του Σοπέν, τον Chronos Projectτης Δήμητρας Γαλάνη με τους Ραφαηλίδη, Κλαμπάνη, Κωνσταντίνου και Μάνεση και τέλος το δίσκο με το Jazz trio του Bill Evans.

 1. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συνπεριλαμβάνατε;

Είναι δύσκολο να αποφασίσουμε. Έχει πολλούς ωραίους τύπους που θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε στην παρέα μας. Εξαρτάται πόσο μεγάλο θα ήταν το βανάκι μας. Χαχα!

 

Mesogeios – Samba Χορεύει (Digital Single)

Κυκλοφορεί από την Plus Rec | Διανομή: Panik Records

YouTube Link: https://youtu.be/fuQObJ-yFTM (Official Video Clip)

 

Mesogeios

Fb Page: https://www.facebook.com/mesogeios.musicband

Instagram: https://www.instagram.com/mesogeios_music_band