/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Παρασκευά Κίτσο

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Παρασκευά Κίτσο

Ο συνθέτης Παρασκευάς Κίτσος που μόλις κυκλοφόρησε τον νέο του τζαζ δίσκο “Wonderful Twos”, απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνοε Μανίκα.

1. Κυκλοφόρησε ο νέος σας δίσκος “Wonderful Twos”. Πείτε μας κάποια παραπάνω στοιχεία για το περιεχόμενο του;

Το album Wonderful Twos ,είναι μια συλλογή από έξι duets που μπόρεσα και ηχογράφησα κατά την περίοδο της δεύτερης καραντίνας .

Από τις έξι συνθέσεις που αποτελείται, οι τρεις είναι πρωτότυπες και και οι άλλες τρεις είναι διασκευές από συνθέτες όπως ο E. Zinder’s, P.Hindemith, S.Swallow .Οι μουσικοί που πλαισιώνουν τα κομμάτια είναι ο Ευριπίδης Ζεμενίδης στην ακουστική κιθάρα ,ο Θωμάς Μητρούσης στην ηλεκτρική κιθάρα ,ο Μένιος Γούναρης στο πιάνο και ο Βαγγέλης Παρασκευαϊδης στο βιμπράφωνο. Με την ηχοληψία ασχολήθηκαν ο Μιχάλης Καββαδίας και ο Γιάννης Λαμπρόπουλος .Στα πέντε κομμάτια παίζω κοντραμπάσο και στο έκτο ακουστική κιθάρα.

2. Θα κατατάσσατε το υλικό σας σε ένα συγκεκριμένο τζαζ ύφος ή πειραματίζεστε με διαφορετικές φόρμες;

Με εξαίρεση το τελευταίο κομμάτι που είναι η φούγκα του Paul Hindemith ο οποίος ήταν ένας σύγχρονος κλασικός συνθέτης ,οι υπόλοιπες συνθέσεις βρίσκονται στο ευρύτερο φάσμα των μπλουζ, americana και τζαζ. Έτσι και αλλιώς λέγοντας τζαζ την σήμερον ημέρα εννοούμε ένα πολύ πιο ευρύ μουσικό ρεύμα ,που νομίζω ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών των μουσικών είναι ο αυτοσχεδιασμός .

3. Αφήνεστε στην αυτοσχεδιαστική έμπνευση ή ακολουθείτε πιο δομημένα συνθετικά βήματα;

Τα κάνω και τα δυο ανάλογα την περίπτωση .Σε προηγούμενη μου δισκογραφική δουλειά έχω ασχοληθεί με την απροετοίμαστη μουσική όπου και προέκυψε η σύνθεση. Σε αυτό το album οι συνθέσεις ήταν όλες προετοιμασμένες και αρκετά δομημένες .

4. Πιστεύετε ότι στη χώρα μας αγνοούμε τον πλούτο της τζαζ μουσικής;

Νομίζω ότι δεν την καταλαβαίνουμε τόσο, όσο την δική μας μουσική. Γι’ αυτό και είμαστε πιο επιφυλακτικοί σαν λαός προς αυτήν.

5. Θα επιχειρούσατε έναν δίσκο με τραγούδια ή είστε ταγμένος στην ορχηστική μουσική;

Και βέβαια! Αρκεί να μπορέσω να είμαι ευχαριστημένος στιχουργικά. Το τραγούδι είναι μια πολύ διαφορετική μουσική διαδικασία που έχει και αυτή εξίσου εξαιρετικό ενδιαφέρον .

6. Ποιο είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό όνειρο σας;

Κάθε φορά που κυκλοφορώ κάτι καινούργιο αισθάνομαι σαν ένα όνειρο να πραγματοποιείται .Όποτε από αυτή την άποψη είμαι πλήρης εκατό τις εκατό .

7. Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καθιερώνουν έναν καλλιτέχνη;

Συνθετικά θα έλεγα ότι δεν παίζει κανένα ρόλο .Από την μεριά όμως του μουσικού εκτελεστή θα έλεγα πως ναι ,το live είναι αυτό που σε κρατάει φρέσκο, ζωντανό και εξελισσόμενο μουσικό .

8. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube;

Η μουσική έχει το ίδιο ρόλο που είχε πάντα .Τον ρόλο της αφύπνισης όπως οι περισσότερες τέχνες άλλωστε . Το μέσο είναι αυτό που έχει αλλάξει .Παλαιότερα αγοράζαμε κασέτες, δίσκους, cd .Τώρα πια η μουσική υπάρχει έτοιμη στις διάφορες πλατφόρμες στο Ίντερνετ . Ο ρόλος της όμως παραμένει ο ίδιος .

9. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Δεν έχω γνώμη γιατί δεν παρακολουθώ καμία από αυτές τις εκπομπές.

10. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

1.Pat metheny “Beyond the Missouri sky “ 2.The Bad plus “Prog” 3. Jimmy Hendrix “Electric Ladyland “ 4.Μάνος Χατζιδάκις «15 Εσπερινοί « 5. Ennio Moriconne “ Cinema Paradiso”

11. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Η λίστα είναι μεγάλη αλλά ο Γιώργος Ζαμπέτας μου φαινόταν πολύ ωραίος τύπος για παρέα και κουβεντούλα