/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Μίλτο Γήτα

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Μίλτο Γήτα

Ο δημοσιογράφος και ποιητής Μίλτος Γήτας * μάς παρουσιάζει τη νέα του ποιητική συλλογή “Εξίσωση” και απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα για το CulturePoint.gr.

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά παίζει το σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

Θεωρώ πως ο συνδυασμός αυτών των δύο μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα που επιθυμεί ένας καλλιτέχνης, όποιο είδος τέχνης κι αν υπηρετεί. Μόνο η έμπνευση δυστυχώς δεν αρκεί αλλά και σκληρή δουλειά χωρίς νότες έμπνευσης δεν οδηγεί πουθενά. Προσωπικά αναζητώ, όταν γράφω ποιήματα, την ισορροπία ώστε να μπορέσω να αποδώσω καλύτερα αυτά που έχω στην ψυχή μου!

2. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Νομίζω πως έχει και πολύ σημαντικό ρόλο μάλιστα. Αντιστέκεται σθεναρά πιστεύω. Ενώ έχουν όλα κατακλυστεί από ηλεκτρονικές μηχανές, κινητά και υπολογιστές, το βιβλίο καταφέρνει να επιβιώσει. Οι αναγνώστες παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα όταν αποφασίζουν να διαβάσουν κάτι θα προτιμήσουν τη μυρωδιά του χαρτιού και το ξεφύλλισμα του βιβλίου. Στο χέρι των συγγραφέων και των εκδοτικών είναι να ενισχύσουν ακόμη πιο πολύ το βιβλίο σε χαρτί…

3. Με ποιον λογοτεχνικό χαρακτήρα ταυτίζεστε και ποιον αντιπαθείτε;

Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν ταυτίζομαι με κανέναν κι ούτε αντιπαθώ και κάποιον συγκεκριμένο. Όλοι κάτι έχουν που με εξιτάρει αλλά και που με απομακρύνει ταυτόχρονα.

4. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Ωραία ερώτηση! Αλλά ο αριθμός πέντε με δυσκολεύει λίγο, θα ήθελα παραπάνω επιλογές. Νομίζω πως θα διάλεγα όμως τα εξής:

Γκέμμα, Δημήτρης Λιαντίνης
Ο τρομερός μήνας Αύγουστος, Βασίλης Βασιλικός
Βρέχει φως, Κωστής Γκιμοσούλης
Το Μονόγραμμα, Οδυσσέας Ελύτης
Ο Πόνος του Ανθρώπου και των Πραμάτων, Κώστας Καρυωτάκης

5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Αν και δεν αγαπώ ιδιαίτερα τις αποδράσεις και τα ταξίδια νομίζω αυτή την απόδραση θα την απολάμβανα. Θα ήθελα να είμαι μαζί με τον Δημήτρη Λιαντίνη, τον Βασίλη Βασιλικό, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Κώστα Καρυωτάκη, τον Αντώνη Φωστιέρη, τον Γιάννη Ρίτσο και τον Φερνάντο Πεσσόα και από γυναίκες την Κική Δημουλά, Μαρία Πολυδούρη και την εκρηκτική Έλενα Ακρίτα! Νομίζω δεν θα έπληττα καθόλου…

6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

Η νέα μου ποιητική συλλογή έχει τον τίτλο “Εξίσωση” διότι μέσα στα ποιήματα μου φαίνεται η μόνιμη αναζήτηση των σταθερών της ζωής αλλά φυσικά και οι άγνωστοι παράμετροι που οδηγούν σε νέα δεδομένα. Η ζωή είναι μια δύσκολη Εξίσωση για δυνατούς λύτες μαθηματικών εξισώσεων. Είναι μια ποιητική συλλογή γεμάτη συναισθήματα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πνοή σε όλη την Ελλάδα!

7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα βιβλία σας;

Αν και σε όλες τις ποιητικές μου συλλογές ξεχωρίζουν κάποιοι χαρακτηριστικοί στίχοι θα απομονώσω από την τελευταία μου τον στίχο που για μένα σημαίνει πολλά και λέει:

«μπροστά στην εξίσωση
με ποσότητες άγνωστες
να μη μπορώ να βεβαιώσω
την ισότητα των δύο αντίθετων λέξεων:
της ζωής
και του θανάτου.»

8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;

Τη νέα μου ποιητική συλλογή «Εξίσωση» θα την έντυνα με ένα τραγούδι που το άκουγα πολύ όταν έγραφα τα ποιήματα μου και που γενικά συνεχίζω να το ακούω γιατί βάζει σε διέγερση την ψυχή μου. Είναι το μελαγχολικό τραγούδι “Lost In Frame” της ταλαντούχας Kriistal Ann. Προτείνω σε όλους διαβάσουν τη συνέντευξη μας να το αναζητήσουν και να το ακούσουν.

9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

Ναι θεωρώ πως όταν κάνω λάθος κάπου το αναγνωρίζω άμεσα κι αν μπορώ μάλιστα το διορθώνω. Δεν είμαι στενόμυαλος ακούω αυτά που έχουν να μου πούνε κι αν κάπου έχω κάνει λάθος ζητώ συγνώμη ή διορθώνω τα πράγματα. Ποτέ όμως δεν μένω αμέτοχος. Συγχωρώ εύκολα τα λάθη που γίνονται χωρίς δόλο, που γίνονται από απερισκεψία ή που γίνονται εν θερμώ. Σε όλα τα άλλα όμως είμαι αυστηρός και δεν δίνω εύκολα ξανά ευκαιρίες!

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

Νομίζω πως όχι. Και στο παρελθόν όταν μου ζητήθηκε δεν το έκανα εξάλλου. Σίγουρα η επαγγελματική εξέλιξη είναι σημαντική αλλά για μένα πάνω από όλα είναι η οικογένεια και οι δικοί μου άνθρωποι. Η ζωή είναι μικρή για να χάνουμε στιγμές από αυτούς. Αλλά αυτό είναι καθαρά θέμα προτεραιοτήτων και φιλοδοξιών.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Νομίζω πως χρειαζόμαστε περισσότερο ρομαντισμό στη ζωή μας κι όχι άλλο ρεαλισμό. Οι ζωές δυστυχώς πλέον έχουν περικυκλωθεί από αριθμούς, στατιστικές, επιδόματα, υπολογιστές, κινητά και έχουμε χάσει τους ανθρώπους και την ουσία των ανθρωπίνων σχέσεων. Με λίγη παραπάνω ευγένεια ψυχής και ρομαντισμό όλα θα μπορούσαν να γίνουν λίγο καλύτερα!

  • Ο Μίλτος Γήτας γεννήθηκε το 1984 στα Ιωάννινα. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ Ηπείρου και βρίσκεται στο δεύτερο έτος Δημοσιογραφίας στο Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών του Antenna. Άρχισε να γράφει ποιήματα σε ηλικία 11 ετών. Το 2002 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο “Όλη μου η εφηβεία ένα ποίημα” (έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων). Το ίδιο έτος κυκλοφόρησε και η δεύτερη ποιητική του συλλογή με τίτλο “Ψυχανεμίσματα” (ιδιωτική έκδοση). Το 2004 κυκλοφόρησε η συλλογή ποιημάτων του με τίτλο “Η πρώτη παρτίδα”. Το 2005 εξέδωσε το πρώτο του πεζό κείμενο ημερολογιακού τύπου με τίτλο “Vacui Dies” (ιδιωτική έκδοση). Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά Ηπειρωτικά Γράμματα και Η Λέξη. Είναι μέλος του Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών Πάτρας και του Λαογραφικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαρρύτες. Ζει στα Ιωάννινα και εργάζεται ως δημοσιογράφος σε περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η νέα του ποιητική συλλογή με τίτλο “Εξίσωση” από τις εκδόσεις Πνοή.