/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Μάριο Λαζ Ιωαννίδη

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Μάριο Λαζ Ιωαννίδη

Ο Μάριος Λαζ Ιωαννίδης συνεργάζεται με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και μας παρουσιάζει το τραγούδι “Να ‘ταν η ψυχή μου βράχος”. Με αυτή την ευκαιρία απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα.

1. Καινούριο τραγούδι με τίτλο “Να ‘ταν η ψυχή μου βράχος”. Πώς προέκυψε η συνεργασία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου;

Λίγο τυχαία! Συναντηθήκαμε σε μία πρόβα που είχε στο στούντιο με το οποίο συνεργάζομαι και αφού την γνώρισα θυμήθηκα αυτό το τραγούδι που είχα γράψει πριν κάμποσα χρόνια, το ετοίμασα και της το παρουσίασα μετά από κάποιες μέρες. Η αλήθεια είναι ότι μας άρεσε πολύ η ιδέα και είμαστε και οι δύο πάρα πολύ χαρούμενοι για αυτή τη συνεργασία.

2. Θεωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο ένα μουσικό ύφος (πχ η ηλεκτρονική μουσική) ή είστε δεκτικός σε διαφορετικές επιρροές, όπως δείχνει και το νέο κομμάτι;

Ζούμε στην Crossover εποχή όπου τα στυλ έχουν πλέον ενωθεί, χωρίς να μας ρωτήσουν. Τα πάντα στη μουσική για μένα είναι ήχοι, χροιές, συναισθήματα, εικόνες, ρυθμός και μελωδία επομένως η μόνη συνταγή που ακολουθώ είναι αυτή που μου ζητάει το εκάστοτε τραγούδι.

3. Ο στίχος προηγείται της μελωδίας ή το αντίστροφο;

Εξαρτάται πολλές φορές. Το ένα διαδέχεται το άλλο ή ακόμα και προκύπτουν ταυτόχρονα. Άλλες φορές, προκύπτει η μελωδία με την αρμονία και μαζί, ακαταλαβίστικες λέξεις οι οποίες ταιριάζουν σαν άρθρωση και σαν χρώμα , τις οποίες μετατρέπω μετά σε κάτι το κατανοητό και σε μια ιστορία αν αυτή δεν έχει προϋπάρξει.

4. Ποιο θα είναι το επόμενο δημιουργικό βήμα;

Απ’ ότι φαίνεται θα βγάζω ένα καινούργιο τραγούδι συχνά. Ο πρώτος μου δίσκος σύντομα ολοκληρώνεται και προχωράμε σε επόμενα βήματα. Επίσης αυτή την περίοδο έχω ξεκινήσει τις πρόβες για τις ζωντανές εμφανίσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο έτος.

5. Το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Να κάνω ότι μου αρέσει στο παρόν. Να είμαι ελεύθερος κάθε μέρα να επιλέγω ακολουθώντας την αισθητική που με εκφράζει και να έχω φτιάξει Τις συνθήκες για να προστατέψω και να εξελίξω την δημιουργικότητα μου.

6. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube;

Η μουσική έχει απαραίτητο ρόλο στη ζωή των ανθρώπων ανεξάρτητα από τα μέσα. Θεωρώ πολύ θετικό αυτό που συμβαίνει και είναι αυτό που κρατάω, καθώς υπάρχει η αμεσότητα μεταξύ καλλιτέχνη και εκείνου που ενδιαφέρεται να ακούσει.

7. Είναι οι live εμφανίσεις αυτές που τελικά καθιερώνουν ένα καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

Θεωρώ πως είναι το συνολικό αποτύπωμα αυτό που παίζει το μεγαλύτερο ρόλο. Ο τρόπος του, την προσωπικότητα του και τα όχι του.

8. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Να πω την αλήθεια δεν βλέπω καν τηλεόραση.

9. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

Gaucho – Steely Dan

Everyday Life – Coldplay

Sacred Love – Sting

Continuum – John Mayer

Και θα έφτιαχνα μια συλλογή από το έργο του Max Martin!

10. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Jimi Hendrix, Frank Zappa, Μάνος Χατζιδάκις, Beethoven, Max Martin

11. Χρειαζόμαστε περισσότερο ρεαλισμό ή ρομαντισμό στις ζωές μας;

Επειδή ο καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες, θα έλεγα πως θα τα καταφέρουμε όλα με περισσότερο χιούμορ.