/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Γιάννη Σουλάκη

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Γιάννη Σουλάκη

Ο ερμηνευτής Γιάννης Σουλάκης συνομιλεί με τον Κωνσταντίνο Μανίκα, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του τραγουδιού “Να ‘μαι”.

Έχετε κυκλοφορήσει ένα νέο single με τίτλο “Να ‘μαι”. Πείτε μας για αυτή τη συνεργασία;

Και σε αυτό το τραγούδι τους στίχους υπογράφει ο Γιώργος Σταυράκιδης όπως και στα προηγούμενα κ την μουσική για πρώτη φορά ο Μιχάλης Σαντοριναίος. Με τον Μιχάλη βέβαια συνεργαζόμασταν αλλά στο κομμάτι των εμφανίσεων, παίζει πλήκτρα.

Με το “Να ‘Μαι” δεν αγαπηθήκαμε από την αρχή, όταν ο Γιώργος μου έφερε τους στίχους το είχα απορρίψει.

Ο Μιχάλης τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε ήρθε σε μία πρόβα και μου είπε πως είχε γράψει μουσική για τους στίχους που είχα απορρίψει κι αν ήθελα να το ακούσω. Το άκουσα και το λάτρεψα από την πρώτη στιγμή. χα χα

Τελικά όλα έχουν την στιγμή τους!

Προτιμάτε να ερμηνεύετε ένα συγκεκριμένο είδος τραγουδιών ή θέλετε να δοκιμάζεστε και σε εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους μουσικές φόρμες;

Με ενδιαφέρει να δοκιμάζομαι σε πολλά είδη, όπως ακριβώς κάνω και στα lives ,δεν υπάρχουν σύνορα στις μουσικές που επιλέγουμε. Βρίσκω τρομερά βαρετό και μονότονο να τραγουδώ ένα είδος. Άλλωστε δοκιμάζοντας διαφορετικά είδη τραγουδιών εξελίσσεσαι τρομερά και τραγουδιστικά, δοκιμάζεσαι σε διαφορετικά είδη ερμηνείας ακόμα πειραματίζεσαι και με την τεχνική της φωνής.

Τι είναι αυτό που κάνει μια ερμηνεία μοναδική;

Νομίζω πως αν ο τραγουδιστής κατανοεί τους στίχους που ερμηνεύει και δεν τραγουδάει απλά λόγια πατώντας σωστά στις νότες, αυτόματα αρχίζει να βιώνει με έναν τρόπο την εκάστοτε ιστορία και ως επακόλουθο έχει αυτό να περάσει και στον κόσμο. Για μένα αυτή η αλήθεια που βγαίνει μέσα από αυτή τη διαδικασία κάνει την ερμηνεία μοναδική.

Είναι οι live εμφανίσεις αυτές που τελικά καθιερώνουν ένα καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

Φυσικά, οι ζωντανές εμφανίσεις είναι αυτές που σε κάνουν να συνδέεσαι με τον κόσμο, με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια. Είσαι γυμνός μπροστά του χωρίς καμία τεχνική επεξεργασία. Είναι αυτή η αλληλεπίδραση που υπάρχει ανάμεσα στους καλλιτέχνες και στο κοινό που είναι τόσο διαφορετική κ μοναδική κάθε φορά! Δημιουργείται ένας ζωντανός οργανισμός, γεννιέται και πεθαίνει την ίδια βραδιά!

Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Υπάρχει προοπτική για κάποιον δίσκο;

Το επόμενο βήμα είναι τα τραγούδια που θα κυκλοφορήσουμε ως singles μαζί με video clips. Το πιο πιθανό είναι κάποια στιγμή όλα τα singles να τα βγούνε σε ένα άλμπουμ. Φυσικά και οι ζωντανές εμφανίσεις είναι στα άμεσα σχέδιά μου.

Το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Στο κομμάτι της δημιουργίας θέλω τόσα πολλά πράγματα να κάνω που δεν ξέρω αν θα μου φτάσει αυτή η ζωή χα χα. Αυτό που θα ήθελα είναι να αποκτήσω ένα κοινό στο οποίο θα παραθέτουμε με τους συνεργάτες μου τις δημιουργίες μου και μαζί θα ταξιδεύουμε μέσα από όμορφες ζωντανές εμφανίσεις.

Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube;  

Ο ρόλος της μουσικής είναι αυτός που ήταν πάντα. Ο κόσμος έχει ανάγκη από νέες μουσικές, πάντα θα έχει. Ο τρόπος που φτάνει σε αυτόν έχει αλλάξει. Δυστυχώς η πληροφόρηση στην εποχή μας και η ταχύτητα που έρχεται αυτή σε εμάς είναι σαρωτική. Η επιτυχία μεταφράζεται μέσα από την έννοια του viral κ αυτή αντικαθίσταται από την επιτυχία του επόμενου viral. Ζούμε στην εποχή που θέλουμε όλη την ώρα να καταναλώνουμε ενώ ακόμα δεν έχει κάνει τον κύκλο του το προϊόν που έχουμε ήδη επιλέξει για κατανάλωση. Προχωράμε στο επόμενο και στο επόμενο και στο επόμενο.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Είναι λαμπερά shows που γεμίζουν τον τηλεοπτικό χρόνο. Σε όλα αυτά τον πρώτο λόγο δεν τον έχει το τραγούδι. Είναι καθαρά τηλεοπτικά ψυχαγωγικά προγράμματα για να περνάει την ώρα του ο κόσμος στο σπίτι.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το τραγούδι;

Δεν θα συμβούλευα κάτι απλά θα πρότεινα να μη στηριχτεί σε ένα ωραίο ηχόχρωμα που του έχει δώσει η φύση αλλά να πάει να σπουδάσει την τεχνική της φωνής. Ακόμα υπάρχει η φιλοσοφία σε ένα μεγάλο βαθμό έχω ωραίο ηχόχρωμα οπότε μπορώ και να τραγουδήσω, ενώ δεν είναι καθόλου έτσι.

Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

Τραγούδια για τους μήνες, Romantic Callas,Sinatra in Paris,Moulin Rouge,Amelie

Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Maria Callas,Άννα Βίσση,Robbie Williams,David Bowie,Freddie Mercury