/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Γιάννη Καραλή

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Γιάννη Καραλή

Ο συνθέτης κι ερμηνευτής Γιάννης Καραλή, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου του τραγουδιού “Ο χρόνος” από την Ogdoo Music Group, συνομιλεί με τον Κωνσταντίνο Μανίκα.

 1. Νέο τραγούδι με τίτλο “Ο χρόνος”. Πείτε μας πώς προέκυψε αυτή η σύνθεση και για τη συνεργασία με το στιχουργό Γιώργο Γκώνια. 

Καινούριο τραγούδι, προάγγελος του δεύτερου προσωπικού μου άλμπουμ με τίτλο Χίμαιρες. Τους στίχους υπογράφουν ο Γιώργος Γκώνιας και ο Χρήστος Κανελλόπουλος, σε δικές μου μελωδίες. Με τον Γιώργο Γκώνια γνωριζόμαστε από παιδιά! Όταν διάβασα στίχους του, μου άρεσαν πολύ κι έτσι του πρότεινα να μου στείλει κάποιους, για να κάνω μία απόπειρα μελοποίησης. Ξεχώρισα αμέσως τον Χρόνο, γιατί μιλά για τον χρόνο που φεύγει, ενώ παράλληλα “τιμωρεί” όσους τον αφήνουν να περνά απαρατήρητος… Νομίζω ότι το τραγούδι αυτό σηματοδοτεί ό,τι πιστεύει σχεδόν κάθε άνθρωπος για τον χρόνο που χάνεται.

 1. Τι κάνει ξεχωριστή μία ερμηνεία;

Είναι πολλοί οι παράγοντες που κάνουν μία ερμηνεία ξεχωριστή,  οι οποίοι θα δώσουν και το τελικό αποτύπωμα. Μεγάλο ρόλο παίζουν οι στίχοι και η μουσική που θα κατευθύνουν τον καλλιτέχνη στον τρόπο ερμηνείας. Ο βασικότερος παράγοντας όμως είναι η αλήθεια του ερμηνευτή στον “ρόλο” που παίζει, ερμηνεύοντας το τραγούδι. Με άλλα λόγια, το αν καταθέτει ή όχι την ψυχή του.

 1. Θεωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο ένα μουσικό ύφος ή είστε ανοικτός σε διαφορετικές επιρροές;

Ναι, θεωρώ πως αυτό που με εκφράζει περισσότερο ως καλλιτέχνη είναι το λαϊκό τραγούδι. Ωστόσο παραμένω ανοιχτός και σε άλλες επιρροές: για παράδειγμα το δημοτικό τραγούδι, το οποίο το αγαπώ και το συμπεριλαμβάνω συχνά στο ρεπερτόριό μου. 

 1. Ο στίχος προηγείται της μελωδίας ή το αντίστροφο;

Νομίζω ότι ο πιο σωστός δρόμος για να οδηγηθείς σε ένα αποτέλεσμα, είναι να προηγείται ο στίχος. Όχι πως δεν συμβαίνει και το αντίθετο. Μπορούν να συμβούν και τα δύο, αλλά “εν αρχή ην ο λόγος”. Αυτός θα δώσει το ερέθισμα στον συνθέτη για το πώς θα αναπτύξει το μουσικό θέμα που θα αναδείξει τον λόγο. Βεβαίως καθοριστικός παράγοντας είναι και η ερμηνεία από τον τραγουδιστή.

 1. Ποιο θα είναι το επόμενο δημιουργικό βήμα;

Υπάρχουν σκέψεις και υλικό για ένα επόμενο δίσκο.. Αυτό σημαίνει σύνθεση, πρόβες, ηχογραφήσεις σε στούντιο κλπ.

Βέβαια, αν το επιτρέψουν οι καταστάσεις, θα υπάρξουν κάποιες εμφανίσεις στο Ισραήλ, τη Γαλλία.

 1. Το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Να δώσω συναυλίες σε κάθε γωνιά της γης.

 1. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω Youtube;

Πάρα πολύ μεγάλο ρόλο! Τα ψηφιακά μέσα, πλατφόρμες όπως το Youtube αλλά και άλλες, έχουν συμβάλει στη διάδοση της μουσικής σε πολύ πλατιά στρώματα. Άρα και ο μουσικός ή ο ερμηνευτής θα πρέπει, εναρμονιζόμενος με την εποχή του, να χρησιμοποιήσει την ψηφιακή τεχνολογία για να κάνει γνωστή τη δουλειά του σε πολύ κόσμο.

 1. Είναι οι live εμφανίσεις αυτές που τελικά καθιερώνουν ένα καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

Οι live εμφανίσεις έχουν πράγματι καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση του καλλιτέχνη, αφού μιλάμε για άμεση επαφή του ίδιου με το κοινό, που εισπράττει την ερμηνεία του. Το κοινό άλλωστε είναι και ο τελικός κριτής της δουλειάς του καλλιτέχνη, μέσα από την ζωντανή «σχέση» μαζί του.

 1. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Για μένα προσωπικά είναι κάτι «έξω από τα νερά μου», την αισθητική και την άποψη που έχω για το τραγούδι. Δεν με δελεάζει αυτός ο τρόπος προβολής. Δεν θα κρίνω όμως κάποιον που νομίζει ότι του ταιριάζει, και ψάχνει έναν τρόπο να ακουστεί και να αναδείξει το ταλέντο του. Μέσα από τέτοιους διαγωνισμούς αναδείχτηκαν και πολύ καλές φωνές, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι τα reality είναι αναγκαία προϋπόθεση για να βρεθούν καλοί ερμηνευτές. 

 1. Ένας μήνας καραντίνα. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

1.Τα “Latin” με τον Γιώργο Νταλάρα

2.”Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδάει Γιάννη Σπανό”

3.«Γρηγόρης Μπιθικώτσης  1963 – 1971»

4.”Σταυρός του Νότου” του Θάνου Μικρούτσικου

5.“Μια γυναίκα μια αγάπη μια ζωή” με τον Τόλη Βοσκόπουλο

 

 1. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Μίκη Θεοδωράκη, Σταμάτη Κραουνάκη , Γιώργο  Νταλάρα, Βίκυ Μοσχολιού, Γιώργο  Ζαμπέτα.