/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Γιάννη Χανιωτάκη (Emigre)

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Γιάννη Χανιωτάκη (Emigre)

Ο Γιάννης Χανιωτάκης, ιθύνων νους των Emigre, παραχωρεί συνέντευξη στο CulturePoint.gr και μας μιλά για το Greatest Hits άλμπουμ του συγκροτήματος και μια σειρά από ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με τη μουσική και όχι μόνο.

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά, παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

Το ένα συμπληρώνει το άλλο. Για να αποδοθεί η τέχνη της καρδιάς χρειάζεται πολύ περισσότερες από μια λειτουργίες και όλες αυτές μαζί συνεργάζονται για να κατανοήσουν και να εκπέμψουν ευγνωμοσύνη προς αυτό το αόρατο, το άυλο που μας διακατέχει και μας παρασέρνει μια στο φως και μια στο σκοτάδι. Όλο αυτό το απόσταγμα της διεργασίας καλούμαστε οι δημιουργοί να το αποτυπώσουμε με λιτό και γλαφυρό τρόπο μέσα από ένα ρεφραίν που να καταφέρει να «μείνει» στο ανελέητο πέρασμα του χρόνου.

2. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας;

Ο ρόλος της μουσικής είναι κάτι παραπάνω από όλα, είναι η γέφυρα του ασυνείδητου με το θεϊκό, είναι η αποτύπωση της στιγμής, είναι η λαογραφική προσέγγιση της γενιάς μου που θα αφήσει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Η μουσική είναι η γλώσσα των αγγέλων, είναι «πάνω από όλα», ενώ η ψηφιακή εποχή απλώς μια ακόμη εποχή όπως τόσες άλλες που πέρασαν και θα περάσουν. Η κάθε εποχή μοιάζει εν τέλει μικρή και αδύναμη μπροστά στο «πάντα» που εκφράζει η διαχρονικότητα της μουσικής έκφρασης.

3. Ο στίχος προηγείται της μελωδίας ή το αντίστροφο;

Η έμπνευση δεν έχει συγκεκριμένο μοτίβο, είτε με την μορφή στίχου, μελωδίας, ψιθυρίσματος, εικόνας, αγγίγματος το θεϊκό μήνυμα στέλνεται και περιμένει από την ώριμη ψυχή να την αντιληφθεί και να την επεξεργαστεί ώστε να γίνει τραγούδι, πίνακας, λόγος, φωτογραφία, άγαλμα, έργο, αποστολή.

4. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

Depeche Mode: Songs of Faith and Devotion
Cure: Pornography
U2: Joshua Tree
Bruce Springsteen: The Ghost of Tom Joad
Chuck Mangione: Feel so Good

5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Frank Sinatra, Quincy Jones, Miles Davies, Bach, Leonardo Da Vinci, Jackson Pollock, Gabriel Garcia Marquez, Sigmund Freud, Niche, Πλάτων, Beethoven.

6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

Ένα απόσταγμα 20 χρόνων στο δρόμο με τους EMIGRE, σε μια διαδρομή γεμάτες απίστευτες συγκινήσεις, δράματα και χαρές, ασύλληπτες επιτυχίες και τρομερές αποτυχίες, σε ένα ταξίδι προς το φως που μας άλλαξε και μας έκανε αυτό που γίναμε. Το «20» είναι ο τελευταίος μεγάλος σταθμός με τους EMIGRE, αυτός ο μεγάλος κύκλος κλείνει με τον καλύτερο τρόπο και για μένα είναι το τέλος ενός μεγάλου κεφαλαίου που με άλλαξε, με προσδιόρισε και μου έδωσε πρόσωπο και φωνή, μου έδωσε γνώση και ταυτότητα. Οι EMIGRE ήταν ο δικός μου τρόπος να μεγαλώσω και να γνωρίσω τον κόσμο, να γίνω καλύτερος άνθρωπος, πατέρας, φίλος, γιός και σύζυγος.

7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα τραγούδια σας;

«Και δεν υπάρχει ανταμοιβή γι` αυτά που νιώθει η ψυχή» από το τραγούδι μας «Σάββατο Απόγευμα» σε στίχους της Όλγα Βλαχοπούλου.

8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά την πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;

Με το τραγούδι «Born to Run» του Bruce Springsteen.

9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείται ευκολότερα στους άλλους;

Αυτό που είμαι τώρα είναι «το σύνολο των λαθών μου» και αν κάτι με έχει σώσει όλα αυτά τα χρόνια από τις ατέλειωτες τρικυμίες και κακοτοπιές, είναι το να συγχωρώ και να προχωρώ μπροστά, μόνο μπροστά, υποχρεωτικά μπροστά αποφεύγοντας να κοιτάξω πίσω και να μετατραπώ σε «στήλη άλατος».

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

Σε όλα υπάρχει το momentum, χρειάστηκε να λείψω για πολύ καιρό καθώς οι περιοδείες παίρνουν πολύ χρόνο για να ολοκληρωθούν όμως αυτό το μεσοδιάστημα δυνάμωσε την σχέση με τον άνθρωπό μου και μας «έδεσε», μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε το βάθος και το πλάτος της αγάπης, της λησμονιάς, της μοναξιάς και της εκτίμησης. Ευλογημένος που το βίωσα τόσο έντονα και που κατάφερα να φτιάξω παρόλα αυτά μια υπέροχη οικογένεια.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Χρειάζεται περισσότερη μαγεία!

Βρείτε το 𝐆𝐫𝐞𝐚𝐭𝐞𝐬𝐭 𝐇𝐢𝐭𝐬 𝐀𝐥𝐛𝐮𝐦 “20” των EMIGRE σε όλα τα φυσικά σημεία πώλησης δίσκων και στα ψηφιακά καταστήματα.

Buy/Stream here:
OUT NOW: https://smarturl.it/emigre20
iTunes: https://apple.co/2SrzIIH
Spotify: https://spoti.fi/30yr27A
Deezer: https://bit.ly/3iAFemS
Amazon Music: https://amzn.to/3liaYPB
Κυκλοφορεί σε CD & Digital από την Plus Rec | Διανομή: Panik Records