/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Φώτη Ανδρικόπουλο

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Φώτη Ανδρικόπουλο

Ο ερμηνευτής και δημιουργός, Φώτης Ανδρικόπουλος συνομιλεί με τον Κωνσταντίνο Μανίκα, με αφορμή τα νέα του τραγούδια και τη συμμετοχή του στον επερχόμενο δίσκο, «Καλλιτεχνικά Επιχειρείν Εστί Φιλοσοφείν»

1) Κυκλοφόρησε ένα νέο τραγούδι με τίτλο “Το βουνό δεν σπάει”. Μια δημιουργία του Δημήτρη Καρρά που ερμηνεύεται μαζί με τον Γιάννη Βασιλώττο. Πείτε δυο λόγια γι’ αυτή τη συνεργασία και το μήνυμα του τραγουδιού;

Με τον Δημήτρη είμαστε χρόνια φίλοι και συνεργάτες , ο ένας εκτιμάει τον άλλον και εκτός αυτού κάνουμε και καλή παρέα . Τον Γιάννη τον γνώρισα πριν περίπου έναν χρόνο και είναι εκτός από ένας αξιόλογος καλλιτέχνης ένα πολύ καλό παιδί και πολύ συνεργάσιμος , τον ευχαριστώ για την συμμετοχή του . Το τραγούδι είναι η σύγχρονη ερμηνεία μιας ρήσης του Δημόκριτου ,μας μιλάει κατά την γνώμη μου για την αξία της ύπαρξης μας και πιστεύω πως είναι κατά του υλισμού .

2) Έρχεται σύντομα κι ένας καινούριος δίσκος με τίτλο «Καλλιτεχνικά Επιχειρείν Εστί Φιλοσοφείν». Τι θα περιλαμβάνει και σε ποιο μουσικό ύφος θα κινείται;

Οι συνθέσεις είναι του Δημήτρη Καρρά και το πλήθος των στίχων πέρα από τρία τραγούδια, εκ των οποίων τα δυο είναι των κύριων Νίκου Αναγνωστάκη και Γιώργου Κλεφτογιώργου. Επίσης πριν από κάθε τραγούδι ακούγεται μια ρήση από κάποιον αρχαίο φιλόσοφο τις οποίες ρήσεις απαγγέλει στο cd ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης . Προσπαθήσαμε ενορχηστρωτικά να δώσουμε την αίσθηση της παρέας που παίζει μουσική σε ένα σπίτι , σε μια παραλία οπότε όλα τα τραγούδια κινούνται σε αυτό το ύφος .

3) Τι είναι αυτό που κάνει μια ερμηνεία ξεχωριστή;

Η στιγμή, ο χώρος, ο χρόνος, τα συναισθήματα εκείνης της περιόδου, τουλάχιστον εμένα αυτά με επηρεάζουν.

4) Θεωρείτε ότι ο στίχος προηγείται της μελωδίας ή το αντίστροφο;

Θεωρώ πως και τα δυο είναι εξίσου σημαντικά .

5) Ποιο είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Να καταφέρω για αρχή , κάποια στιγμή να ζω αποκλειστικά από την τέχνη μου με αξιοπρέπεια και μετά ας παίξω και στο Ηρώδειο.

6) Έχει παραμεριστεί η μελοποίηση της ποίησης σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες;

Σίγουρα ναι , αλλά σιγά σιγά θα δούμε να ξαναβγαίνει στην επιφάνεια είναι η γνώμη μου . Ήδη ακούω διάφορους συναδέλφους που ψάχνουν ποιήματα για μελοποίηση .

7) Πώς βλέπετε το μέλλον της μουσικής στην ψηφιακή εποχή, με την κυριαρχία του YouTube;

Νομίζω πως θα συνεχίσει να κυριαρχεί και πως πρέπει όλοι μας να επενδύσουμε προς τα εκεί .

8) Ποια είναι η άποψη σας για τα μουσικά reality shows;

Τι να σας πω , δεν είναι κάτι που με εκφράζει . Έχω παρακολουθήσει ελάχιστα και δεν είναι του γούστου μου ούτε του χαρακτήρα μου όλο αυτό το «πανηγύρι». Σίγουρα όμως κάνουν μεγάλα νούμερα τηλεθέασης γιατί είναι πολύ εύπεπτα για το κοινό και προσφέρουν αρκετό «κουτσομπολιό» , πράγμα που σαν λαός δείχνει να μας αρέσει . Οπότε είναι σχεδόν βέβαιο πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν χωρίς όπως μέχρι στιγμής φαίνεται μουσικά να μας προσφέρουν κάτι μοναδικό .

9) Ένας μήνας καραντίνα. Ποιους πέντε δίσκους θα επιλέγατε να έχετε μαζί σας;

Big Guns: The Very Best of Rory Gallagher
American IV: The Man Comes Around Johny Cash
Ζεστά ποτά: Αδελφοί Κατσιμίχα
Θάλασσα στη σκάλα  : Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Τρύπες στον παράδεισο: Τρύπες

10) Διαλέγετε την ιδανική παρέα. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτου περιόδου, θα συμπεριλαμβάνατε σε αυτή;

John Lennon , Μικ Τζάγκερ , Στινγκ και πολλούς από τους Έλληνες καλλιτέχνες που δεν αναφέρω γιατί θα ξεπεράσουν τους 30 και ίσως και κάποιους να έχω ξεχάσει !

11) Χρειαζόμαστε περισσότερο ρομαντισμό ή ρεαλισμό στην εποχή μας;

Κατά την δίκη μου γνώμη περισσότερο ρομαντισμό .. έχουμε χάσει ο ένας τον άλλον γενικά και έχουμε χάσει και τον ίδιο μας τον εαυτό .