/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Χρήστο Τσεκουρλούκη

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Χρήστο Τσεκουρλούκη

Ο Χρήστος Τσεκουρλούκης εκδίδει το παιδικό βιβλίο “Ο πρίγκιπας στη γυάλινη σφαίρα” και απαντά στις ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα για το CulturePoint.gr

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά, παίζει το σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

Θα ήθελα καταρχάς, να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία στο CulturePoint.gr! Πιστεύω πως η έμπνευση είναι εκείνο που σου δίνει ώθηση στο να ξεκινήσεις το ταξίδι της συγγραφής, η σπίθα που θα ανάψει τη φωτιά. Όμως η σκληρή δουλεία και η επιμονή, είναι εκείνα τα στοιχεία που θα σε φέρουν πιο κοντά στο να πετύχεις τον στόχο ενός επιτυχημένου έργου.

2. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

Θα έλεγα πως είναι ένα παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά που αγαπούν την Φαντασία.

3. Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Έχω δύο μεγάλες αγάπες. Τη Μουσική και τη Λογοτεχνία του Φανταστικού. Κατά καιρούς έγραφα μικρές ιστορίες, τις οποίες ως τώρα είχα κρατημένες στο συρτάρι. Η επαγγελματική μου ενασχόληση όμως με τα παιδιά, στάθηκε η αφορμή για να ασχοληθώ περισσότερο σε βάθος με τη συγγραφή και να εκδώσω το πρώτο μου βιβλίο.

4. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από το βιβλίο σας;

«Στον κόσμο της Ίριδας ο καθένας βλέπει τον κόσμο με τα δικά του μάτια. Φαντάσου τον εαυτό σου όπως θα ήθελες να είναι και αυτό θα είσαι. Αρκεί να το επιθυμεί η καρδιά σου».

5. Τα παιδιά είναι πιο “δύσκολοι” αναγνώστες από τους “μεγάλους;

Θεωρώ πως αν καταφέρεις να εξάψεις την φαντασία των παιδιών, θα αντιμετωπίσουν ένα βιβλίο με πιο αυθόρμητο και ειλικρινή τρόπο. Οι ενήλικες από την άλλη θα μπουν αυτομάτως στην διαδικασία κριτικής, και αυτό προκύπτει από την εμπειρία τους στη ζωή και από το πλήθος των βιβλίων που έχουν διαβάσει. Πιστεύω όμως, ότι “δύσκολους” αναγνώστες θα συναντήσεις σε κάθε ηλικία, και σε αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο η ιδιοσυγκρασία και οι προτιμήσεις του κάθε ατόμου.

6. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Το βιβλίο κρύβει μαγεία στις σελίδες του, διότι με την φαντασία του μπορεί κάποιος να δώσει πνοή στους χαρακτήρες και τα μέρη που κρύβονται μέσα στις λέξεις. Η ανάγνωση του είναι ξεκούραστη, άμεση και δημιουργεί ένα δέσιμο με τον αναγνώστη. Ναι, είναι αλήθεια πως στην ψηφιακή εποχή έχει εξελιχτεί αρκετά ο τρόπος που μπορούμε πλέον να διαβάζουμε και να μεταφέρουμε ένα βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή. Όμως κατ’ εμέ το βιβλίο, σε οποιαδήποτε μορφή, θα συνεχίσει να αποτελεί μια διαχρονική αξία, όσο κι αν αλλάξουν οι εποχές και οι άνθρωποι. Θα είναι πάντα ένα μέσο έκφρασης και δημιουργίας.

7. Πώς επιδρά ο υποχρεωτικός περιορισμός μετακινήσεων στη δημιουργικότητα ενός συγγραφέα;

Εν μέρει μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του, ώστε απερίσπαστος ο συγγραφέας να μπορέσει να αφοσιωθεί στο έργο του. Όμως ο περιορισμός μετακινήσεων συνεπάγεται περιορισμό ελευθεριών, και αυτό είναι κάτι που ψυχολογικά μπορεί εύκολα να τον οδηγήσει σε έλλειψη κινήτρου και να επιδράσει αρνητικά στην δημιουργικότητα του σε πολλά επίπεδα. Ο άνθρωπος οφείλει πρωτίστως να είναι ελεύθερος. Έτσι μπορεί πιο εύκολα να ανοίξει τους ορίζοντες του και να δημιουργήσει.

8. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (οι Δυο Πύργοι – Τζ. Ρ. Ρ. Tόλκιν), Ο ταξιδιώτης της Αυγής (Νάρνια – Κ.Σ. Λιούις), Ιστορία χωρίς τέλος (Μίχαελ Έντε), Το Μαγικό Μελάνι (Κορνέλια Φούνκε), Ο θρόνος από Δρακοκόκκαλο (Ταντ Γουίλιαμς)

9. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Θα διάλεγα τον Τόλκιν, τον Λιούις, τον Ρ.Α. Σαλβατόρε και την Ρόουλινγκ.

10. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;

Η αλήθεια είναι πως έχω γράψει ήδη μουσική για το βιβλίο μου, ώστε να χρωματίσω την αφήγηση που έκανε η σύζυγος μου Σοφία για αυτό. Αλλά, θα μου άρεσε πολύ να “έντυνα” το έργο μου με μουσική από την κινηματογραφική ταινία «Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα» (Νάρνια), που έγραψε ο Harry Gregson Williams.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Ρεαλισμός όταν έχεις να αντιμετωπίσεις απλές καθημερινές καταστάσεις και ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά σίγουρα ρομαντισμός σε ότι αφορά τον άνθρωπο που αγαπάς και την Τέχνη γενικότερα. Σας εύχομαι καλή συνέχεια με υγεία και δημιουργικότητα!