/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στο Θωμά Αστερίου

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στο Θωμά Αστερίου

Ο στιχουργός Θωμάς Αστερίου συνομιλεί με τον Κωνστατντίνο Μανίκα, με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου “Μελωδικές Περιπλανήσεις”.

 1. Κυκλοφορεί ο δίσκος “Μελωδικές Περιπλανήσεις” σε δικούς σας στίχους και συμμετοχή πλειάδας συνθετών κι ερμηνευτών. Πείτε κάποια παραπάνω στοιχεία για αυτή τη δουλειά;

Κυκλοφορεί το διπλό πολυσυμμετοχικό μας άλμπουμ 38 ασμάτων, με τίτλο «Μελωδικές περιπλανήσεις σε στίχους του Θωμά Αστερίου»

Τα άσματα αυτά δημιουργηθήκανε σε αρμονική και μελωδική συνεργασία με υπέροχους , χαρισματικούς και εξαιρετικούς μουσικοσυνθέτες, μαέστρους, μουσικούς, ενορχηστρωτές, ηχολήπτες, ερμηνεύτριες και ερμηνευτές τους οποίους ευχαριστώ από ψυχής όλους έναν έναν.

Είναι μία συλλογή με νέα ακυκλοφόρητα ελληνικά τραγούδια καθώς και με τραγούδια που έχουνε κυκλοφορήσει στα είκοσι χρόνια της δισκογραφικής μου πορείας με συμμετοχή μου ως στιχουργός σε έντεκα δισκογραφικές παρουσίες.

Στο σύνολο τους όλοι οι συντελεστές που συνεργαστήκαμε σε αυτό το διπλό cd είναι κοντά στους 140. Συμμετέχουνε Καλλιτέχνες τριών γενεών που ζούνε και καλλιτεχνούνε ανά την Ελλάδα Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κατερίνη, Πλαταμώνα, Βόλο, Λεπτοκαρυά, Τρίκαλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Πρέβεζα, Λιτόχωρο, Βελβεντό, Λαμία, Ελασσόνα αλλά και το εξωτερικό Μόναχο Γερμανίας, Νέα Υόρκη και Τάρμπον Σπρίνγκς Φλώριδα της Αμερικής.

Είναι διπλή η χαρά μου διότι οι περισσότεροι των συντελεστών του διπλού αυτού δίσκου, είναι αγαπημένοι παλιοί και νέοι φίλοι και συνεργάτες, οι οποίοι με χαρά, ψυχική διάθεση και ανιδιοτέλεια συμβάλλανε στην ολοκλήρωση και στην κυκλοφορία του διπλού αυτού δίσκου.Ειδικότερα, συμμετέχουν οι Μουσικοσυνθέτες: Σπύρος Σκορδίλης, Δημήτρης Χιονάς, Παναγιώτης Στεργίου, Θανάσης Μυλωνέρος, Στάθης Σταμελόπουλος, Πέτρος -Στάϊκος Λαγγούρας, Χριστόφορος Ζησούλης, Βαγγέλης Τσιαπλές, Γρηγόρης Μητρόπουλος, Κώστας Πιτταδάκης, Ζάχος Καραμπάσης, Άκης Καντέρης, Νίκος Θεοδωρίδης, Θωμάς Γκόγκος των Ανφάν Γκατέ, Αντώνης Βλαχογιώργος και ο Μιχάλης Τερζής. Παρούσες δηλώνουν και τρεις γυναίκες μουσικοσυνθέτριες, η Ζωή Τηγανούρια, η Χάρις Τσεκούρα και η Κατερίνα Σκόδρα, όπως και η υπεύθυνη jazz διασκευής Έλενα Γκατζά.

Τα 36 τραγούδια που περιλαμβάνονται στις «Μελωδικές περιπλανήσεις», ερμηνεύουν οι: Μπάμπης Τσέρτος, Κώστας Σμοκοβίτης, Αγάθωνας Ιακωβίδης, Λάμπρος Καρελάς των παιδιών της Πάτρας, Κατερίνα Τσιρίδου, Μανώλης Χατζημανώλης, Αφεντούλα Ραζέλη, Λιζέτα Νικολάου, Ζάχος Καραμπάσης, Νίκος Βολιώτης, Τάσος Καζαντζίδης, Γιώργος Αποστολόπουλος, Χριστίνα Ιερωνυμάκη, Νίκος Οικονομίδης, Στάθης Σταμελόπουλος, Ειρήνη Λαΐδου, Δημήτρης Μπουρνάκας, Θωμάς Σκοτίδας, Τζένη Μπάτη, Στέλιος Τζανετής, Αλέξανδρος Τσιωνάς, Αθηνά Κρικέλη, Χρήστος Παπαχρήστος, Θωμάς Στεργίου, Ρούλα Καζαντζίδη, Αχιλλέας Μοχλούλης, Δημήτρης Γκόγκος, Ελίνα Ζιάκα, Θάνος Ανδρίτσιος, Λίνα Αλατζίδου, Πάνος Κράϊας, Έλενα Γκατζά, Μαρίκα Φωτοπούλου, Μαρία Μπέλλου και Θηρίμαχος Πάκας.
Ζωγράφος των έργων τέχνης του cd είναι η διεθνούς φήμης Ζωγράφος Χάρις Τσεκούρα, το Μάστερινγκ των ασμάτων επιμελήθηκε ο πολύ γνωστός ηχολήπτης Βασίλης Γεωργόπουλος, την επιλογή σειράς των ασμάτων έχει ο μαέστρος Πέτρος Στάϊκος Λαγγούρας, την επιμέλεια Φωτογραφίας ο Φώτης Νατσιούλης και την γραφιστική επιμέλεια η Θωμαή Φωτίου Koukida Graphic Design. Προλογίζουν τον δίσκο ο συγγραφέας και ερευνητής της ελληνικής Μουσικής Παναγιώτης Κουνάδης, ο Πρόεδρος του παγκόσμιου Δικτύου Περραιβία Κώστας Σκριάπας και η διεθνούς φήμης πολυβραβευμένη δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Αθηνά Κρικέλη ELLOPIA NYC U.S.A. Για την προώθηση του διπλού αυτού δίσκου στην Ελλάδα και το εξωτερικό βοηθάνε το παγκόσμιο Δίκτυο Περραιβία και η ELLOPIA New York USA της Αθηνάς Κρικέλη. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα του cd στο facebook “Θωμάς Αστερίου cd Μελωδικές περιπλανήσεις”.

 1. Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο που μελοποιήθηκαν οι στίχοι σας. Υπήρξαν στιγμές στην πορεία σας που θεωρήσατε ότι δεν αποτυπώνονταν πλήρως το συναίσθημα τους; 

Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Πριν προτείνω σε κάποιον μουσικοσυνθέτη κάποιους στίχους μου για μελοποίηση μελετάω το έργο του και ξέρω σε αρκετά καλό βαθμό τι θα προκύψει. Βέβαια λόγω της ιδιότητας μου ως μουσικοσυνθέτης κάποιες φορές έτυχε να προτείνω και κάποιες αλλαγές στον συνδημιουργό μου, συνήθως όμως δεν επεμβαίνω στην δημιουργική έμπνευση του. 

 1. Πώς θα χαρακτηρίζατε το ύφος των στίχων σας. Έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή διαφοροποιείται ανάλογα με τη θεματολογία;

Κατά κύριο λόγο οι στίχοι μου είναι λαϊκοί και γράφω βιωματικούς στίχους όπως οι παλιοί καλοί λαϊκοί στιχουργοί. Κάποιες φορές όμως συμβαίνει ανάλογα με την έμπνευση, την θεματολογία, την ψυχική διάθεση μου αλλά και ανάλογα με τον μουσικοσυνθέτη που είναι  να συνεργαστώ να γράφω στίχους που δεν έχουν λαϊκό ύφος.

 1. Υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον στίχο και την ποίηση;

Μα και  η Ποίηση από στίχους αποτελείτε.  

 1. Πώς κρίνεται την ποιότητα των σύγχρονων στιχουργών;

Ο καθένας προσπαθεί για ότι καλύτερο μπορεί να γράψει.

 1. Ποιο θα είναι το επόμενο δημιουργικό βήμα; 

Το επόμενο δισκογραφικό μου βήμα θα είναι ένας δίσκος με ορχηστρικές μου εμπνεύσεις που θα αποδώσουνε κάποιοι από τους κορυφαίους μας σολίστες Μπουζουξήδες ανά την Ελλάδα. 

 1. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube;  

Η Μουσική συνεχίζει να υπάρχει και να συντροφεύει τον ακροατή. Το μέσο της ακρόασης της αλλάζει από καιρό σε καιρό από το γραμμόφωνο, το πικάπ και  το κασετόφωνο   πήγαμε στο MP3 στο ιντερνικό ραδιόφωνο και στο YouTube. Πλέον στην ψηφιακή μας εποχή είναι πολύ πιο εύκολο ο κάθε καλλιτέχνης να παρουσιάσει τις μουσικές του δημιουργίες αλλά και γενικότερα τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες σε κάθε καλή τέχνη μέσω του Ιντερνετ, ενώ παλιά ήτανε πολύ πιο δύσκολο αυτό.  

 1. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Είναι ένας τρόπος να ακουστεί κάποιος και να γίνει λίγο γνωστότερος  να αποκτήσει κάποιες εμπειρίες. Πολλοί συμμετέχοντες έχουνε την ψευδαίσθηση ότι μέσα από τηλεοπτικούς μουσικούς διαγωνισμούς θα κάνουνε την τεράστια καριέρα και θα γίνουνε μεγάλα ονόματα από τον έναν Μήνα στον άλλο… και όταν δεν το καταφέρουνε αυτό απογοητεύονται. Χρειάζεται πολύ δουλειά και πολύς κόπος και ανεβαίνεις  σιγά σιγά σκαλοπάτι σκαλοπάτι.  Αυτό που δεν μου αρέσει είναι που βλέπω κατά καιρούς κριτές να κρίνουνε νέα παιδιά ως τραγουδιστές, χωρίς να είναι οι ίδιοι ειδικοί και χωρίς να έχουνε ειδικές γνώσεις   στη Μουσική και στο τραγούδι.

 1. Ένας μήνας “καραντίνα”.  Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί  σας;

Ο Μάρκος Βαμβακάρης τραγουδά Μάρκο

Βασίλης Τσιτσάνης – Συννεφιασμένη Κυριακή

Σταύρος Ξαρχάκος – Ρεμπέτικο

Μάνος Χατζιδάκις – Το χαμόγελο της Τζοκόντα

Legend, Bob Marley and the Wailers

 1. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Δημήτρη Γκόγκο-Μπαγιαντέρα, Μάρκο Βαμβακάρη, Βασίλη Τσιτσάνη, Στράτο Παγιουμτζή, Elvis Presley, Frank Sinatra και Βάγιο Μαλλιάρα.

 1. Χρειαζόμαστε περισσότερο ρεαλισμό ή ρομαντισμό στις ζωές μας;

Τα χρειαζόμαστε και τα δύο ανάλογα τις περιστάσεις και ανάλογα τις περιπτώσεις της ζωής μας