/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Αναστασία Έδεν

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Αναστασία Έδεν

Η ερμηνεύτρια Αναστασία Έδεν λίγες μέρες πριν την εμφάνιση της στη “Σφίγγα” μαζί με τον συνθέτη Άρη Βλάχο, συνομιλεί με τον Κωνσταντίνο Μανίκα για αυτή την παράσταση και όχι μόνο,.

1. «Δε φτάνει μόνο ν’ αγαπάς», η μουσική παράσταση που παρουσιάζετε στις 30 Οκτωβρίου στη “Σφίγγα” μαζί με τον συνθέτη Άρη Βλάχο. Πώς επιλέξατε τα τραγούδια και το στήσιμο τους;

Καθόμαστε σε ένα παγκάκι μπροστά στη θάλασσα και ανοίγουμε συζήτηση με ό,τι μπορεί να αφορά και να μας προβληματίζει, με ό,τι μεγάλο ή μικρό και ξεπηδούν τραγούδια. Ο Άρης πάντα σημειώνει, σκέψεις, αισθήματα, εικόνες και μέσα απ’ αυτά, ξεπηδούν τραγούδια, αυτό κατασταλάζει και μια μέρα καθόμαστε στο πιάνο και βγαίνει όλο χωρίς σταματημό. απλά ρέει. Τα συναισθήματα μας είναι που βάζουμε σε “σειρά” και μετά τα τραγούδια.

2. Τι είναι αυτό που καθιστά μια ερμηνεία μοναδική;

Η αλήθεια που βγάζεις μέσα απ’ την ψυχή σου, η φωνή είναι μιονάχα το όχημα. Πρέπει να έχεις να πεις ουσιαστικά πράγματα για να κάνεις θέμα

3. Θεωρείτε ό τι σάς ταιριάζει περισσ τερο ένα μουσικό ύφος η είστε δεκτική σε διαφορετικές επιρροές;

Έχω τραγουδήσει όλα τα είδη μουσικής, είμαι ανοιχτή σε κάθε μορφή καλής μουσικής, ακόμη και στις πιο μοντέρνες προτάσεις. Έχω αντιληφθεί όμως μετά από τόσα χρόνια στον χώρο ότι ένα συγκεκριμένο ύφος τραγουδιών με εκφράζουν βαθύτερα, άσχετα με το αν το έχει πει η Αλεξίου ή η Nina Simone, εγώ κλείνω τα μάτια και ακολουθώ το ένστικτο μου, τραγουδώντας κάτι “μιλάει” μέσα μου, είναι ένα κοινό αίσθημα που διέπει το καλό τραγούδι. Αυτό ψάχνω.

4. Ποιο θα είναι το επόμενο δημιουργικό βήμα, νέο single ή δίσκος;

Μα το “Δεν φτάνει μόνο ν’ αγαπάς” φυσικά! Από κει πήρε τον τίτλο η παράσταση μας στην Σφίγγα. Είναι ένα τραγούδι που έχω αγαπήσει και με εκφράζει. – Δεν φτάνει μόνο ν’ αγαπάς, πρέπει να ξέρεις και να πας, μαζί στις λάσπες και στα σύννεφα- λέει ο Νίκος Μωραϊτης που έγραψε τους στίχους σε μουσική Άρη Βλάχου. Αυτό το τραγούδι είναι μια νέα αρχή, ανοίγει ένας καινούργιος κύκλος που ανυπομονώ να ζήσω.

5. Έχετε κάνει σημαντικές συνεργασίες; Το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σάς όνειρο;

Εγώ αυτή την στιγμή κάνω αυτό που θέλω, πάντα είχα το όνειρο μιας προσωπικής και ανεξάρτητης πορείας στον χώρο Έχω την τύχη να έχω δίπλα μου έναν σημαντικό συνοδοιπόρο, τον Άρη Βλάχο, με τον οποίο δημιουργούμε πράγματα που μας αντιπροσωπεύουν καλλιτεχνικά και ψυχικά όπως οι δυο δισκογραφικές δουλειές που κάναμε με τον Μάνο Ελευθερίου αλλά και τα live μας τα οποία έχουν το προσωπικό μας στίγμα. Με θάρρος και όρεξη φτιάχνουμε το μέλλον παρέα κι ό,τι είναι να ‘ρθει ας έρθει.

6. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube;

Πολύ σημαντικό πιστεύω, οι καλλιτέχνες θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα δεδομένα της εποχής χωρίς να χάσουμε την ταυτότητα μας όμως. Ο ρόλος της μουσικής και της τέχνης γενικότερα είναι καίριας σημασίας για την κοινωνία και τον άνθρωπο, δεν πρέπει να το χάσουμε, πρέπει να το εξελίξουμε και να συμπορευτούμε σε μια νέα εποχή.

7. Είναι οι live εμφανίσεις αυτές που τελικά καθιερώνουν ένα καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

Όλα παίζουν τον ρόλο τους, σίγουρα όμως μόνο μέσα απο το live μπορεί κάποιος να αισθανθεί πραγματικά τον καλλιτέχνη και να τον αγαπήσει. Στο live υπάρχει πάντα κάτι στην ατμόσφαιρα που δεν μπορεί να καταγραφεί ή να ηχογραφηθεί, υπάρχει μία άυλη ενέργεια που μόνο αυτός που είναι εκεί μπορεί να αντιληφθεί.

8. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Νομίζω ότι αρκετά ζήσαμε μέσα από την τηλεόραση και την ψευδαίσθηση, θα πρέπει να βγούμε και λίγο έξω να δούμε τον αληθινό ουρανό.

9. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

1. Nina Simon “Wild is the wind”
2.Keith Jarret solo-THE KΟLN CONSERT
3.DAVID BOWIE-ZIGGY STARDUST(MOTION PICTURE)
4.ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ-ΟΙ ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
5.ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ-ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

10. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Θα ήθελα πολύ να βρεθώ με τον Μάρκο Βαμβακάρη στην Άνω χώρα της Σύρου και με την Μαρία Κάλλας στην Βενετία.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός, στην εποχή μας;

Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται σε μια διαμάχη με τον ρεαλισμό, συνήθως με γοητευόμουν τα κρυμμένα και όμορφα μυστήρια της ζωής. Η καθημερινότητα χωρίς φαντασία και ρομαντισμό δεν θα είχε χρώμα για μένα.
Ας ονειρευτούμε και ας παλέψουμε για το δικαίωμα μας στο όνειρο…