/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Αλεξάνδρα Μπουνάτσα

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Αλεξάνδρα Μπουνάτσα

Η Αλεξάνδρα Μπουνάτσα, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της τραγουδιού ” Ένα γύρο τον κόσμο” απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα

1. Νέο ταξιδιάρικο τραγούδι με τίτλο “Ένα γύρο τον κόσμο”. Πείτε μας γι’ αυτό.

Το “Ένα γύρο τον κόσμο” είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε πριν από περίπου 3 χρόνια. Ένα τραγούδι που κλείνει μέσα του μια αγάπη για τα ταξίδια και ένα πείσμα να καταφέρω όσα θέλω. Αποφασίσαμε να το κυκλοφορήσουμε τώρα ως απόρροια της ανάγκης που προέκυψε από τους τόσους μήνες εγκλεισμού. Είναι ένα τραγούδι που μπορεί να ταυτιστείς είτε αγαπάς τα ταξίδια είτε όχι και ελπίζω ο ρυθμός και η μουσική του να δίνουν αυτή την αίσθηση ελευθερίας που ήθελα να έχει.

2. Το fusion διαφορετικών μουσικών ειδών είναι ένας γύρος στον κόσμο με πρωτότυπο αποτέλεσμα;

Ναι και είναι κάτι που έχει δοκιμαστεί πολλάκις και το αποτέλεσμα είναι όμορφο. Κάτι τέτοιο κάνουμε κι εμείς στις διασκευές, κάτι τέτοιο έκανα με το “‘Ένα γύρο τον κόσμο”. Η μουσική δεν έχει κανόνες. Μπορείς να μπερδέψεις διάφορα μουσικά ήδη, από όλο τον κόσμο και αν επικρατήσει η αρμονία και η συνοχή το αποτέλεσμα μπορεί να δώσει είτε ένα καινούργιο είδος είτε κάτι που θα μας συντροφεύει, θα το αγαπήσουμε και θα μας γεμίζει.

3. Τα άμεσα καλλιτεχνικά σας σχέδια, μετά την καραντίνα;

Η καραντίνα ήταν μία περίοδος αναπροσαρμογής. Επιλέξαμε συνειδητά να απέχουμε από τα online δρώμενα. Προτιμήσαμε να περιμένουμε να “ανοίξει” ξανά η μουσική για να μπορέσουμε να έχουμε την άμεση επαφή με τον κόσμο. Έτσι κι έγινε. Ήδη οργανώνουμε τις συναυλίες του καλοκαιριού οι οποίες ξεκινούν αυτή την εβδομάδα.

4. Τι είναι αυτό που κάνει μοναδική μια ερμηνεία;

Το συναίσθημα και το πόσο ταυτίζεσαι με αυτό που λέει το τραγούδι. Ο λόγος για τον οποίο το τραγουδάς και σε ποιον απευθύνεσαι. Το “μοναδική” δεν είναι μια λέξη που προσδίδει ο τραγουδιστής στην ερμηνεία του, αλλά ο κόσμος που τον ακούει στον τραγουδιστή και την ερμηνεία του. Αν ο τραγουδιστής καταφέρει να αγγίξει την εσωτερική χορδή του κοινού τότε μιλάμε για “μοναδική ερμηνεία” και αυτό κατά τη γνώμη μου πετυχαίνεται με την απογύμνωση. Δεν μπορείς να αγγίξεις τον άνθρωπο αν δεν είσαι άνθρωπος, αν φοράς μάσκα την ώρα που τραγουδάς. Ο ακροατής θέλει τον πιο απλό, πιο προσιτό εαυτό σου για να μπορεί να ταυτιστεί με αυτό που του μεταδίδεις με την ερμηνεία σου.

5. Ποιο είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό όνειρο σας;

Ίσως το να ταξιδέψουμε και τον κόσμο τραγουδώντας, πέρα από την Ελλάδα που είχαμε την ευλογία να ταξιδέψουμε αρκετές φορές με τους Les Au Revoir.

6. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει πλέον ο ψηφιακός κόσμος (πχ YouTube) στην προσέγγιση του κοινού;

Κάνει αν μη τι άλλο πιο εύκολη την πρόσβαση στη μουσική. Παλιότερα για να ακούσεις μουσική έπρεπε να πας σε δισκοπωλείο να αγοράσεις έναν ολοκληρωμένο δίσκο, να γυρίσεις σπίτι σου και να τον ακούς στην επανάληψη μέχρι να βγει ο επόμενος. Τώρα αυτή η δυνατότητα σου παρέχεται δωρεάν ανά πάσα στιγμή. Το κακό στην όλη υπόθεση είναι ότι χάνεται η ταυτότητα του καλλιτέχνη. Με τον ολοκληρωμένο δίσκο, ο εκάστοτε τραγουδιστής, παρουσίαζε στο κοινό ένα κομμάτι της προσωπικότητας του. Τώρα με τα singles αυτό είναι αδύνατο, γιατί προκειμένου να επιβιώσεις στον αχανή χώρο της μουσικής και του διαδικτύου πρέπει να “ενοχλείς” και τον κόσμο διαρκώς, πρέπει να ακολουθείς τη μόδα που προστάζει η εποχή, να πηγαίνεις λίγο με το ρεύμα. Αλλά να χάνεις το ποιος είσαι και το τι θέλεις ο κόσμος να πάρει από εσένα.

7. Πώς σχολιάζετε το φαινόμενο των τραγουδιστικών relaity shows;.

Μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στην τηλεόραση δε μιλάμε για φαινόμενο αλλά για μία σταθερά. Τα relaity αυτού του τύπου αν μπορέσεις να τα εκμεταλλευτείς σωστά, θα σου δώσουν ευκαιρίες. Αλλά αν ο σκοπός είναι να γίνεις γνωστός και μεγάλος τραγουδιστής επειδή απλά πήγες σε ένα talent show τότε νομίζω δεν θα πετύχεις τίποτα. Ο χώρος μας, όπως και κάθε εργασία, θέλει κόπο χρόνων για να σε κάνει να εδραιωθείς, να είσαι προετοιμασμένος ότι θα πεινάσεις και το κυριότερο να αγαπάς τη μουσική. Αν τα όνειρα σου προσπαθήσεις να τα αποκτήσεις χωρίς κόπο τότε θα είναι εφήμερα.

8. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

Secret Garden, Loreena McKennitt, Yasmin Levy, Pablo Alboran και Buena Vista Sosial Club. Από αυτούς τους καλλιτέχνες θα έπαιρνα όλους τους δίσκους τους μαζί.

9. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο στο μυαλό. Ίσως όλους αυτούς που θαυμάζω, για να ανακαλύψω αν ανταποκρίνεται ο θαυμασμός μου για τη μουσική τους και στον χαρακτήρα. Γιατί για μένα καλλιτέχνης και άνθρωπος είναι άρρηκτα συνδεδεμένες έννοιες.

10. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά την πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;

Λατρεύω τη μουσική του Yann Tiersen στην ταινία Amelie. Οπότε νομίζω θα επέλεγα αυτό!

11. Χρειάζεται περισσότερος ρεαλισμός ή ρομαντισμός, στις ζωές μας;

Θεωρώ ότι χρειάζεται περισσότερος ρεαλισμός στις μέρες μας. Η καθημερινότητα είναι σκληρή και πρέπει να πατάμε γερά στη γη για να τα βγάλουμε πέρα κι αν ο ρεαλισμός διώχνει τη γλύκα που προσδίδει ο ρομαντισμός σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που ονομάζεται ζωή, για μένα ρομαντική είναι η πραγματικότητα.

 

Αλεξάνδρα Μπουνάτσα – Ένα Γύρο τον Κόσμο (Digital Single)
YouTube Link: https://youtu.be/px1n4Go1Um8

Buy/Stream here:
iTunes: https://apple.co/34NMnM4
Spotify: https://spoti.fi/3g74YIu
Deezer: https://bit.ly/3uOv7kv
Amazon Music: https://amzn.to/3vQWpbk
Κυκλοφορεί σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες από την Plus Rec | Διανομή: Panik Records