/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στη Ματίνα Δαραβάνη

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στη Ματίνα Δαραβάνη

Η ποιήτρια Ματίνα Δαραβάνη * αντιμέτωπη με τις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα για το CulturePoint.gr.

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

Πιστεύω ότι και τα δύο είναι απαραίτητα. Ένας συγγραφέας είναι επιτυχημένος όταν το έργο του, πηγαίο και αυθεντικό, παρασυρόμενο από την σπουδαιότερη έμπνευση, μπορεί να φτάσει στα μάτια και στ’ αυτιά του κόσμου και αυτό κατορθώνεται μέσα από την σκληρή δουλειά.

2. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Σίγουρα δεν έχει τον ίδιο ρόλο που είχε παλιά καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η έλλειψη ποιοτικού χρόνου στην καθημερινότητά μας, έχουν αποτελέσει βασικούς παράγοντες για την μείωση του ενδιαφέροντος προς τη λογοτεχνία.

3. Με ποιον λογοτεχνικό χαρακτήρα ταυτίζεστε και ποιον αντιπαθείτε;

Συνήθως ταυτίζομαι με τον Πρωταγωνιστή γιατί είναι αυτός για τον οποίο μαθαίνουμε τα περισσότερα στοιχεία και γνωρίζουμε την προσωπικότητά του καλύτερα απ’ όλους, ενώ αντιπαθώ τους χαρακτήρες που επιβραδύνουν μέσω της σύγκρουσης, την εξέλιξη της ιστορίας.

4. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Λοιπόν ας φιληθούμε- E. E. Cummings, εκατό ερωτικά σονέτα- Pablo Neruda, ο θάνατος του Πήγασου- Federico Garcia Lorca, εαρινή συμφωνία- Γιάννης Ρίτσος, Βιολέτες για μία εποχή- Τάσος Λειβαδίτης.

5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Όντας και η ίδια ποιήτρια και λατρεύοντας το είδος της ερωτικής ποίησης, θα επέλεγα τον Cummings και τον Pablo Neruda καθώς για ’μένα είναι οι απόλυτα ερωτικοί ποιητές.

6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

Η νέα μου δημιουργία είναι μία ποιητική συλλογή με τίτλο Τρυφερά Ανασαίνω που περιγράφει και αναλύει τον έρωτα σε κάθε πτυχή του, με την αμφιβολία, το πάθος, την απόγνωση και την αγάπη που τελικά υπερνικά τα πάντα…

7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα βιβλία σας;

Η πιο χαρακτηριστική φράση από τα δύο μου βιβλία, «η γλυκιά ενόρμηση του έρωτα» και «τρυφερά ανασαίνω», είναι αναμφισβήτητα το σ’ αγαπώ…

8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;

Θα έντυνα το τελευταίο μου βιβλίο, αλλά και το πρώτο, με οποιαδήποτε ρομαντική μπαλάντα του Elvis Presley.

9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

Έχω μάθει να αναγνωρίζω πάντα τα λάθη μου και να ζητάω συγγνώμη όταν πρέπει. Αυτά που συγχωρώ πιο εύκολα στους άλλους είναι τα λάθη που κάνουν από αφέλεια, και δεν εξυπηρετούν κάποιον κακόβουλο σκοπό.

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

Θα το έκανα αν ήξερα ότι αξίζει πραγματικά τον κόπο.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Αυτό που λείπει από τις μέρες μας είναι ο ρομαντισμός. Οι άνθρωποι πρέπει να αφεθούν, να αφήσουν τη ζωή να τους συναρπάσει, να ζήσουν την κάθε στιγμή στο έπακρο. Να ξεχάσουν για λίγο την σκληρή πραγματικότητα και να απολαύσουν την αγνή αίσθηση του να ονειρεύεσαι…!

 

  • Η Ματίνα Δαραβάνη γεννήθηκε το 1993. Είναι απόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το 2017 εκδόθηκε η πρώτη της ποιητική συλλογή, με τίτλο «Η γλυκιά ενόρμηση του έρωτα», από τις εκδόσεις Ιωλκό. Το 2020 κυκλοφόρησε η νέα της συλλογή με τίτλο “Τρυφερά ανασαίνω”.