/Superman, ο δημοφιλής ήρωας των κόμικς

Superman, ο δημοφιλής ήρωας των κόμικς

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ο Clark Kent είναι αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε “άνθρωπος της διπλανής πόρτας”. Ένας δημοσιογράφος ο οποίος μάχεται με την πένα του την πάταξη της αδικίας. Και ο οποίος με τις ερευνητικές του ικανότητες προσπαθεί να ανακαλύψει καινούργια σκάνδαλα και ειδήσεις που αξίζει να γίνουν πρωτοσέλιδο. 

Πίσω όμως από το δημοσιογραφικό δαιμόνιο και το κυνηγητό για το επόμενο “λαβράκι”, ο Clark κρύβει μία άγνωστη πλευρά που δεν τη γνωρίζει κανείς:

φοράει τη στολή που έγινε σήμα κατατεθέν του, την κόκκινη μπέρτα του και μεταμορφώνεται σε έναν υπερήρωα έτοιμο να καταπολεμήσει το έγκλημα και να φέρει τη δικαιοσύνη σε μία κοινωνία ταραγμένη. Στον ένα και μοναδικό Superman.

Ένας ήρωας στη γη με δύο υποστάσεις, ο οποίος συνδυάζει το υπερφυσικό στοιχείο με την καθημερινότητα. Που κατάφερε να κάνει κάθε άνθρωπο να ταυτιστεί μαζί του. Ο καθένας από εμάς είναι ένας άνθρωπος της καθημερινότητας με μία συνηθισμένη δουλειά, σπίτι με υποχρεώσεις και γονείς. Που θα ήθελε, όμως, να γίνει Superman.

Οι δύο αυτές προσωπικότητες που έχουν για υπόσταση το ίδιο πρόσωπο, συμβολίζουν τον άνθρωπο της προσφυγιάς, τους μετανάστες που ήρθαν τις ΗΠΑ με την ελπίδα μίας καλύτερης ζωής. 

Ο Superman δεν είναι απλώς ένα κόμικ. Είναι περισσότερο ένας πολιτικός σχολιασμός μέσα σε χρονικές διαδρομές που κάλυψαν μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας, όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, το Περλ Χάρμπορ, ο Ψυχρός  Πόλεμος, η δολοφονία του Κένεντι, ο πόλεμος στο Βιετνάμ. Είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένη η παρουσία του Superman σε όλες τις πτυχές της Αμερικάνικης ιστορίας που πολλοί αναγνώστες αναρωτιούνται γιατί δεν επενέβη στις σημαντικές στιγμές της ανθρώπινης πορείας.

Από την πρώτη στιγμή που ο απόλυτος ήρωας κάνει την εμφάνισή του στον πλανήτη της τέχνης των κόμικς, είναι παρόν σε κάθε στιγμή ορόσημο της Αμερικάνικης ιστορίας, καλλιεργώντας ένα έντονο αίσθημα εθνικού φρονήματος και φιλοπατρίας.

Αναδυόμενος γύρω τα τέλη της δεκαετίας του ’30, σε μία Αμερική που ετοιμάζεται να εισέλθει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο,

ντυμένος με τα χρώματα της αμερικάνικης σημαίας (κόκκινο και μπλε), δίνει ελπίδα και αίσθημα τελικής νίκης απέναντι σε κάθε αδικία. Καταφέρνοντας να εμπνεύσει γενιές και γενιές ανθρώπων.

Καθιερώνεται ως υπεραπιστής των αδυνάτων, ως ένας υπερήρωας που δε χρησιμοποιεί ως τρόπο υπερίσχυσης τη φυσική δύναμη, αλλά το νόμο (όπως την περίπτωση που προσπαθεί να μεταπείσει έναν δικαστή για να αθωώει μία αθώα κατηγορούμενη).

Μπορεί να είναι υπερήρωας, αλλά παραμένει ντυμένος με ανθρώπινο μανδύα, μέσα σε έναν απόλυτα συνηθισμένο και ρεαλιστικό κόμο που αντιμετωπίζει τα διαχρονικά προβλήματα της αδικίας, της φτώχειας, της ανεργίας.

Αυτό που καθιστά τον Superman  διαχρονικά αγαπητό, είναι το γεγονός ότι περνά το μήνυμα πως ακόμα και η μικρότερη πράξη καλοσύνης βάζει το λιθαράκι της για τη βελτίωση του κόσμου μας. Ακόμα και αν κάποιοι θεωρούν πως η δόξα του έχει αρχίσει να ξεθωριάζει, εκείνος στέκεται με την υπέροχη μπλε στολή και την κόκκινη μπέρτα του επάνω από την πατρίδα του Αμερική, έτοιμος να επέμβει για να αλλάξει την πορεία της…