/Σταύρος Εμπεσλίδης: Ευήκοος μελωδία και μεστός στίχος συνθέτουν το αξιόλογο άσμα

Σταύρος Εμπεσλίδης: Ευήκοος μελωδία και μεστός στίχος συνθέτουν το αξιόλογο άσμα

Έχοντας στις αποσκευές του το νέο του τραγούδι «Χορεύει ο έρωτας», ο Σταύρος Εμπεσλίδης απαντά στις ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα.

 1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά, παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

 Για να δημιουργηθεί ένα επιτυχημένο έργο, πρέπει αρχικά να υπάρχει η κατάλληλη έμπνευση, η οποία προϋποθέτει την ύπαρξη αναλόγου ερεθίσματος και φαντασίας. Συνδυαζόμενη λοιπόν η έμπνευση με το πλούσιο  γνωστικό υπόβαθρο του  δημιουργού, το οποίο επιτυγχάνεται με την συνεχή μελέτη και άσκηση, το καθιστά πλήρες και διαχρονικό. Επομένως, θεωρώ ότι η συμβολή των δύο στοιχείων είναι εξ ίσου σημαντική, διότι το καθένα έχει την δική του αξία.

 1. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας; 

Η μουσική καλείται να διασκεδάσει, να ψυχαγωγήσει και να κοινωνικοποιήσει δια μέσου των εκδηλώσεων τον σύγχρονο άνθρωπο. Τόσο η  ατομική ζωή όσο και η απόλυτη εξάρτησή του ειδικά από το κινητό τηλέφωνο και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή καθιστούν την χρήση της επιτακτική, ώστε αυτός να απελευθερωθεί έστω για λίγο χρόνο από τα δεσμά του συγχρόνου τρόπου ζωής και να ζήσει στον μαγευτικό της κόσμο, απαλλαγμένος από την πίεση και τις έγνοιες. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι η ψηφιακή τεχνολογία,  εκτός από την διευκόλυνση που παρέσχε  σε  πρακτικά ζητήματα της ανθρωπίνης ζωής, ωφέλησε και την μουσική με την εισαγωγή πολυσύνθετων μουσικών οργάνων,  την απόδοση  ηχητικής  καθαρότητας και την παροχή  δυνατότητας στον ακροατή, ώστε να ακούει το κάθε τραγούδι, όποτε και όπου θέλει με σχετική ευκολία και χωρίς ιδιαίτερο κόστος

 1. Ο στίχος προηγείται της μελωδίας ή το αντίστροφο;

Θεωρώ ότι το θέμα είναι σχετικό και όχι απόλυτο. Έχουμε ακούσει  σημαντικά μουσικά μέλη, τα οποία βασίστηκαν στην αρχική ύπαρξη του στίχου  ποιητών ή στιχουργών και άλλα στα οποία προηγήθηκε η μελωδία. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο είναι η αρμονική συνύπαρξη των δύο. Ευήκοος μελωδία και μεστός στίχος λοιπόν, συνθέτουν το αξιόλογο άσμα. Δεν έχει σημασία ποιο από τα δύο προηγείται.

 1. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

Τα τραγούδια, ειδικά σε περίοδο απομόνωσης, αποτελούν εκτός από τα αγαπημένα σου πρόσωπα τους καλυτέρους συντρόφους, διότι , ακούγοντάς τα, ευφραίνουν την ψυχή σου.

Η επιλογή  μεταξύ των πολλών καλών δίσκων είναι δύσκολη. Παρόλα αυτά όμως θα επιθυμούσα τους εξής:

«Υπάρχω»  [Στέλιος Καζαντζίδης]

«Όσο αξίζεις εσύ» [Μανώλης Αγγελόπουλος]

«Δώσε μου λιγάκι ουρανό» [Γιάννης Πάριος]

«Μελωδίας Ροδόσταγμα» [Μπάντα Της Φλώρινας Των Αδελφών Βαλκάνη]

«Υάκινθος»:  [Μάνος Αχαλινοτόπουλος]

 1. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Ο καθένας καλλιτέχνης έχει την δική του προσωπικότητα και αξία. Προσωπικά θα διάλεγα: τον Στράτο  Διονυσίου, την Ελένη Βιτάλη, τον Γιώργο  Νταλάρα, τον Νίκο  Παπάζογλου και τον Λάζαρο  Βαλκάνη.

 1. Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας τραγούδι «Χορεύει ο έρωτας».

Η ιδέα γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2020,  εφόσον  ήταν σε εξέλιξη η συνεργασία μου με την Μπάντα Της Φλώρινας Των Αδελφών Βαλκάνη, που σημαίνει ότι η επιρροή και ο ήχος της συγκεκριμένης μουσικής ήταν υψηλού βαθμού. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε το τραγούδι ‘’Χορεύει ο έρωτας’’ επάνω σε αυτό το μοτίβο, έχοντας  ερωτικό και χορευτικό χαρακτήρα.  Πρέπει δε να αναφερθεί, ότι με το άκουσμά του έτυχε θερμής αποδοχής  από  τον τρομπετίστα του συγκροτήματος Αναστάσιο Λαζάρου Βαλκάνη και υλοποιήθηκε με την μουσική επένδυση του χαρακτηριστικού ηχοχρώματος της Μπάντας.

 1. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

Το ‘’Χορεύει ο έρωτας’’ είναι ένα όμορφο ερωτικό τραγούδι με έντονο το στοιχείο του ρομαντισμού, οδηγώντας τον ακροατή σε μια ευχάριστη και χορευτική διάθεση, ενώ παράλληλα φέρνει στο μυαλό εικόνες που δημιουργούν έντονα συναισθήματα. 

 1. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα τραγούδια σας;

Θεωρώ το δίστιχο του δευτέρου κουπλέ του τραγουδιού ‘’Χορεύει ο έρωτας’’ ։

«Θα πιούμε αγάπη απ’ την αγκαλιά μας

και θα μεθύσουμε με το φιλί».

 1. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά την πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;

Αδιαμφισβήτητα με το ‘’Όμορφη πόλη’’ του Μίκη Θεοδωράκη, διότι κατά την γνώμη μου  είναι ένα διαχρονικό μουσικό  αριστούργημα. 

 1. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

Βεβαίως, τα αναγνωρίζω, έχοντας πάντα στον νου,  ότι ο άνθρωπος που δεν αναγνωρίζει εγκαίρως τα λάθη του, δεν μπορεί να προοδεύσει και να συνεργασθεί εποικοδομητικά. Από τα αναγνωρισθέντα λάθη του διδάσκεται και κατά συνέπειαν τα αποφεύγει στο μέλλον. Το δις, (τρεις, τετράκις ………) εξαμαρτείν ούκ ανδρός σοφού, που λέγει και το αρχαίο απόφθεγμα. Επομένως, όσο πιο γρήγορα αναγνωρίζει κάποιος τα λάθη του, τόσο πιο ποιοτικό εαυτό δομεί.  Ευκολότερο συγχωρητέα μπορώ να χαρακτηρίσω τα λάθη των άλλων που γίνονται από άγνοια, από κακό υπολογισμό  ή από αφέλεια και όχι εσκεμμένα ή είναι προϊόντα ιδεοληψίας και εγωϊσμού.

 1. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό χρονικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

Όλα στην ζωή έχουν ένα τίμημα. Αρκεί αυτό να μην είναι μεγαλύτερο από το όφελος που θα προκύψει. Αν η πρόκληση ήταν πολύ σοβαρή και ωφελούσε σημαντικά τόσο εμένα ως πρόσωπο άμεσα όσο και την οικογένειά μου μελλοντικά έμμεσα, θα το επιχειρούσα. Δεν θα το επιχειρούσα μόνο και μόνο για την εκπλήρωση προσωπικών μου  φιλοδοξιών. Όταν έχεις οικογένεια, δεν είσαι μόνος σου. Πρέπει να αποφασίζεις συλλογικά και να θέτεις ως πρωταρχικό στοιχείο το κοινό καλό και όχι το ατομικό. 

 1. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Ο ρεαλισμός συμβάλλει στην εξέλιξη και στην πρόοδο της ζωής, προσδιορίζοντας το αίτιο του αποτελέσματος και βοηθώντας στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, διότι σχετίζεται με την λογική,  ο δε ρομαντισμός την ομορφαίνει και την επιμηκύνει φαινομενικά, κάνοντάς την ελκυστική, διότι βασίζεται στο  συναίσθημα. Επομένως, θα έλεγα ότι και οι δύο έχουν την αξία τους αναλόγως με την κατάσταση που βιώνει ο άνθρωπος.