/Ρότζερ Γουότερς: Ο φιλέλληνας που σημάδεψε την Rock ιστορία

Ρότζερ Γουότερς: Ο φιλέλληνας που σημάδεψε την Rock ιστορία

Ανήμερα των γενεθλίων του θυμόμαστε 8 γεγονότα που φανερώνουν την καψούρα του με τη χώρα μας.

1. Ξέρεις ότι ο Ρότζερ Γουότερς μιλάει ελληνικά;

Δεν ήταν και πολύ παλιά. Πριν από 4 χρονάκια, την τελευταία φορά που ήρθε στην Ελλάδα για να αναβιώσουμε και να ανατριχιάσουμε με το «The Wall» και με ένα από τα παραδοσιακά φαντασμαγορικά υπερθεάματα των Pink Floyd. Τότε που σε άπταιστα ελληνικά, μεταξύ άλλων αφιέρωσε τη συναυλία στα ανά τον κόσμο θύματα της κρατικής τρομοκρατίας.

2. Ξέρεις ότι έβαλε τιμή «κρίσης» στα εισιτήρια της συναυλίας του;

Στην ίδια συναυλία ήταν. Τότε που πάλι σε άπταιστα ελληνικά ανακοίνωσε μέσα από ένα βίντεο την απόφασή του να βάλει φθηνότερα εισιτήρια, λόγω της κατάστασης της χώρας. Πάλι σε άπταιστα ελληνικά, εμφανίζεται μπροστά στην κάμερα και λέει: «Ξέρω ότι τα πράγματα είναι δύσκολα στην Ελλάδα. Για να είναι πιο εύκολο για τους ανθρώπους που δεν έχουν πολλά, προσφέρουμε φθηνότερα εισιτήρια στα 18 ευρώ».

3. Ξέρεις ότι «μάς έχει διαβάσει» περισσότερο κι από μάς;

Τότε, δα, που νέος, αφανής και άφραγκος ακόμα ερχόταν στην Ελλάδα και επισκεπτόταν αρχαιολογικούς χώρους, ανακάλυπτε τον πολιτισμικό μας πλούτο και ψηλάφιζε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας. Τότε που άρχιζε να αγαπά, να σέβεται και να μαθαίνει την Ελλάδα, την ιστορία και τον πολιτισμό της όσο εμείς ξεκινούσαμε το ξήλωμά τους. Για να φτάσει λίγα χρόνια μετά να αποκαλεί την Ελλάδα «μικρό παράδεισο στη Γη».

4. Ξέρεις ότι τονίζει και υπογραμμίζει τις ελληνικές ρίζες της Δημοκρατίας;

Στην ίδια συνέντευξη, είχε δηλώσει: «Δημοκρατία: πρόκειται για μια ελληνική ιδέα. Μάλιστα ο Γεώργιος ο 5ος είπε: “Η δημοκρατία είναι μια ελληνική τρέλα που δίνει μεγάλη αξία σε κατώτερους ανθρώπους”. Και πρόκειται για μια θαυμάσια ιδέα, όμως είναι δύσκολο να απαλλαχτεί από τέτοιου είδους ομάδες που ξαφνικά αποφασίζουν ότι εκείνοι ξέρουν καλύτερα, όπως γίνεται με τον στρατό. Την έχετε ζήσει αυτή την εμπειρία στην Ελλάδα με τη Χούντα».

5. Ξέρεις ότι δεν άφησε ασχολίαστο το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή»;

Σε συνέντευξή του σε ένθετο της «Καθημερινής» κλήθηκε να σχολιάσει τα πολιτικά τεκταινόμενα: «Παρακολούθησα με φρίκη σ’ ένα ντοκιμαντέρ, νεαρούς Έλληνες με καλυμμένα πρόσωπα, οι οποίοι μιλούσαν για τη Χρυσή… κάτι. Πάντα χρησιμοποιούν

ονόματα με το επίθετο χρυσός ή μαύρος. Έλεγαν ότι ο στόχος τους είναι η καθαρή ελληνική φυλή. Και σκέφτεσαι “ωχ, αυτό είναι απαίσιο, αυτοί δεν είναι οι φίλοι μου, δεν είναι οι άνθρωποι που με έβαλαν στα σπίτια τους και με τάισαν και με φρόντισαν με τόσο φιλόξενο πνεύμα τη δεκαετία του ’60, τότε που ήμουν ένα άφραγκο παιδί που περιπλανιόταν στην Ελλάδα”».

6. Ξέρεις ότι έχει βάλει στην καρδιά του τους κυβερνώντες μας;

Το επιβεβαίωσε τότε που κατά τη διάρκεια της συναυλίας του στην Ελλάδα, πέρα από τον «στρατό με τα σφυριά» και το αεροπλάνο που πετούσε, εμφάνισε στο video wall αυτό το μήνυμα: Να γαμ… η κυβέρνηση.

7. Ξέρεις ότι έχει σπίτι στην Ελλάδα;

Όχι στη Μύκονο. Ούτε στην Αράχωβα. Στην Αργαλαστή, στο Πήλιο. Χρόνια τώρα. Πάνω από 40!

8. Ξέρεις ότι λατρεύει το μπουζούκι;

Όχι να παίζει. Να το ακούει. Σαν φιλοσοφία οργάνου. Το λατρεύει με τον ίδιο τρόπο που λατρεύουμε κι εμείς εκείνον.

ratpack