/Προτάσεις για βιβλία από τις Εκδόσεις Ιωλκός

Προτάσεις για βιβλία από τις Εκδόσεις Ιωλκός

Οι Εκδόσεις Ιωλκός. όπως μας έχουν συνηθίσει εδώ και έξι δεκαετίες, μας παρουσιάζουν μια σειρά από αξιόλογα, νέα βιβλία που κυκλοφορούν σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας. Εξαιρετικά δείγματα από μυθιστορήματα, ποίηση, διηγήματα, δοκίμια.

Ανάμεσα τους και το δεύτερο μυθιστόρημα του δημιουργού του CulturePoint.gr, Κωνσταντίνου Μανίκα, με τίτλο “Το Τρίτο Λάθος”. που από την ερχόμενη Δευτέρα θα βρίσκεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Διαβάζουμε από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Σ’ ένα διαμέρισμα στον τρίτο όροφο μιας αθηναϊκής πολυκατοικίας, τρεις ένοικοι αφήνουν το αποτύπωμά τους στα χρόνια της κρίσης.

Η Ήβη κυνηγώντας το όνειρο, μακριά από την επαρχιακή πόλη της, καταλήγει δέσμια των διαθέσεων ενός σκοτεινού ανθρώπου.

Ο Θοδωρής, στο απόγειο της κοινωνικής καταξίωσης, βρίσκεται ποδοπατημένος από το τσουνάμι των οικονομικών εξελίξεων.

Η Θάλεια, προδομένη από τον πρώτο και μοναδικό έρωτά της, επιλέγει να κρυφτεί μες στα σκουπίδια των επιθυμιών της, μέχρι τα βαθιά γεράματαΤο τρίτο λάθος έρχεται να ενώσει τις μοίρες τους.

Η ψυχαναλυτική ματιά της Ειρήνης καθορίζει το μέλλον τους και η κοινωνιολογική οπτική ενός αγνώστου, γηραιού γείτονα, του Κλεόβουλου με το καλά κρυμμένο μυστικό, δικαιώνει το παρελθόν τους. Και το παρόν;

Ποιο είναι τελικά το τρίτο λάθος που στιγματίζει τις ζωές μας; Πώς μας παρασέρνει στη δίνη του και πώς αποφεύγουμε την καταδικαστική απόφασή του; Ένα μυθιστόρημα για τις σκιερές και τις φωτεινές ψυχές, για τη δύναμη της θέλησης και την αδυναμία της βούλησης.

Περισσότερες πληροφορίες δυνατότητα αγοράς στο https://iolcos.gr/eshop/titlos/to-trito-lathos/


145 σκέψεις για την ατομική ευθύνη, Ξενάκης, Αντώνης

Ποια είναι τα όρια της ατομικής ευθύνης, πότε το άτομο κρατά στα χέρια του τη δύναμη; Πώς πρέπει να ζούμε; Στην παρούσα έκδοση εκφράζονται 145 σκέψεις για τα παραπάνω ερωτήματα με σκοπό τον προβληματισμό του αναγνώστη.

***

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μονάχα οικονομική, αλλά –πρωτίστως– πολιτισμική.

Ο οικονομικός της αντίκτυπος είναι ο πιο ορατός, αφού επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητά μας.

Όμως, το υπόστρωμα της κρίσης αυτής αφορά τις νοοτροπίες μας, την εν γένει στάση μας απέναντι στην κοινωνία και τους άλλους.

Υπάρχουν, κατά βάση, δύο κατηγορίες σκέψης: Σύμφωνα με την πρώτη, για την κρίση φταίνε οι πολιτικοί, αυτοί που διαχειρίστηκαν με λάθος τρόπο τη διακυβέρνηση της χώρας μας και μας οδήγησαν ως εδώ (το ψάρι βρομάει από το κεφάλι. Άκουσα, μάλιστα, κάποιον να λέει: Εμείς δεν είμαστε ούτε τα λέπια).

Σύμφωνα με τη δεύτερη, όμως, ευθύνη έχουμε όλοι – ο κάθε ένας από εμάς ατομικά.

Οι παρούσες σκέψεις είναι αφιερωμένες στους δεύτερους, αφορούν, όμως –κυρίως– τους πρώτους.

***

Το πρώτο και δύσκολο είναι να έχεις την τόλμη να πεις την αλήθεια για τον εαυτό σου και πολλές φορές εναντίον του εαυτού σου (Ντίνος Χριστιανόπουλος).

Περισσότερες πληροφορίες και δυνατότητα αγοράς στο: https://iolcos.gr/eshop/titlos/145-skepseis-tin-atomiki-eythyni/


Η μνήμη της ίριδας. Παπαβασιλείου, Βασίλης Δ.

Η συλλογή είναι προσπάθεια παρέκβασης απ’ το ολισθηρό μέτρημα του υπολοίπου περιγράφοντας την αλληλοσύνδεση των φαινομενικά αντίθετων δυνάμεων.

Ο ποιητής προεκτείνει τις εικόνες πέρα από την εμβέλεια του βλέμματος στην ενδοχώρα του μη αντιληπτού. Εστιάζει στη σκοτεινή ύλη, το συνδετικό ιστό του φωτός και του αέναου κύκλου μέχρι το φέγγισμα της ευεργετικής αλήθειας μιας παράλογης παραίσθησης.

Ένα ταξίδι στο βυθό με προορισμό την επιφάνεια.

Περισσότερες πληροφορίες και δυνατότητα αγοράς στο: https://iolcos.gr/eshop/titlos/mnimi-tis-iridas/


Μεσόγειος. Σανταμά, Νιόβη

Η συλλογή αποτελείται από 42 ποιήματα. Δομείται από 9 επιμέρους θεματικές ενότητες, οι οποίες αντιστοιχούν σε γεωγραφικούς σταθμούς και μια τελική κατάδυση, κατά τη διάρκεια ενός φανταστικούπνευματικού ταξιδιού που αναδεικνύει τον εσώτερο εαυτό με αφορμή κι έμπνευση την παρατήρηση του πραγματικού κόσμου της Μεσογείου.

Περισσότερες πληροφορίες και δυνατότητα αγοράς στο: https://iolcos.gr/eshop/titlos/mesogeios/


Παζλ. Μιχαλακάκου, Φιλιέττα

Δώδεκα διηγήματα, δώδεκα κομμάτια ενός παζλ, μιας ιδιαίτερης προσωπικότητας προερχόμενα από το σκοτεινό υποσυνείδητο, το φαντασιακό μέλλον, το σκληρά αληθινό παρελθόν, την υποκειμενική πραγματικότητα. Συνεκτικό στοιχείο τους η αιώνια πάλη έλξηςαπώθησηςαπόστασης ή ταύτισης με την κληρονομική μας φύση.

Με πόσα κομμάτια συμπληρώνεται η ζωή μας;

Πού και πώς θα ανακαλυφθεί εκείνο το κρίσιμα τελευταίο που συμπληρώνει τον ατομικό μας γρίφο;

Η αναγνωστική μετάβαση εντός πολλών διαστάσεων χρόνου, χώρουρόλων μάς βοηθάει να τολμήσουμε αυτή την αναζήτηση.

Περισσότερες πληροφορίες και δυνατότητα αγοράς στο: https://iolcos.gr/eshop/titlos/pazl/