/Οκτώ αλήθειες του Frank Zappa για τους Έλληνες

Οκτώ αλήθειες του Frank Zappa για τους Έλληνες

Αγαπητοί μου Ελληνες της Μανωλάδας, της Αθήνας, όλης της ελληνικής επικράτειας, «το μυαλό είναι σαν το αλεξίπτωτο: δεν λειτουργεί αν δεν είναι ανοικτό». Και το μυαλό των περισσοτέρων εξ υμών είναι έτοιμο να σκάσει σαν καρπούζι και να κοσμήσει τη γη με μικρές λίμνες αίματος, διανθισμένες με κομματάκια γκρίζας μάζας, όπως στις ταινίες.

«Χωρίς απόκλιση από τον κανόνα δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος». Μόνο που οι περισσότεροι έχετε μία απολύτως στρεβλή αντίληψη του τι σημαίνει «απόκλιση» και τι «πρόοδος». Απόκλιση δεν είναι να αποκλίνεις από το κέντρο προς τα άκρα, αλλά να αποκλίνεις διαρκώς, ακόμη και από την ίδια την απόκλιση. Πράγμα δύσκολο, το καταλαβαίνω, αλλά δεν πειράζει: κάποια πράγματα δεν τα μπορούν όλοι.

«Πληροφόρηση δεν σημαίνει γνώση. Γνώση δεν σημαίνει σοφία. Σοφία δεν σημαίνει αλήθεια. Αλήθεια δεν σημαίνει ομορφιά. Ομορφιά δεν σημαίνει αγάπη. Αγάπη δεν σημαίνει μουσική. Απ’ όλα αυτά, η μουσική είναι η καλύτερη». Μη σπεύσετε, όμως, να χαρείτε, γιατί ο μπουζουκοθόρυβός σας δεν συνιστά μουσική, αλλά αντανάκλαση της πνευματικής ένδειάς σας.

Μία αλήθεια σύμφωνη με το πνεύμα των ημερών: «Από το Κάμα Σούτρα δεν πέθανε κανείς. Μπορείς να πεις το ίδιο για τη Βίβλο;». Μπα…

«Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το υδρογόνο, επειδή υπάρχει σε αφθονία, συνιστά το βασικό συστατικό του σύμπαντος. Το αμφισβητώ σφόδρα. Στο σύμπαν υπάρχει περισσότερη ηλιθιότητα απ’ ό,τι υδρογόνο και αυτή είναι το βασικό συστατικό του σύμπαντος». Ανησυχητικά μεγάλη ποσότητα αυτής συγκεντρώνεται γύρω σας και καλείστε να σκεφτείτε σοβαρά πάνω σε αυτό το επιστημονικό δεδομένο.

Εάν κατέληξες να διάγεις «μια μίζερη ζωή, επειδή άκουσες τη μαμά, τον μπαμπά, τον παπά» ή κάποιον άλλο μ@λ@κ@ που σε έφερε εκεί που σε έφερε, τότε «αξίζεις» μια τέτοια μοίρα.

«Αν θες να γ@μ@σεις πήγαινε στο πανεπιστήμιο. Αν θες να μορφωθείς τράβα σε καμία βιβλιοθήκη». Έχεις κάνει ποτέ το δεύτερο; Μπα… Σαν τη γνώση του πεζοδρομίου δεν υπάρχει τίποτα!

Μία τελευταία, ύστατη αλήθεια, την οποία έχεις κάνει καραμέλα, χωρίς να τη συνειδητοποιείς πραγματικά: «η πολιτική είναι το τμήμα ψυχαγωγίας του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος» και των χρηματιστηρίων. Το ξέρεις, το διατυμπανίζεις όπου βρεθείς και όπου σταθείς, αλλά τίποτα δεν αλλάζει, γιατί είσαι και θα παραμείνεις παντελώς ανίκανος να επανεπινοήσεις τον εαυτό σου με υγιή τρόπο.

iefimerida