/Οι βιβλιοπροτάσεις του Νίκου Ναούμη για το CulturePoint.gr

Οι βιβλιοπροτάσεις του Νίκου Ναούμη για το CulturePoint.gr

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, Συγγραφέας – Πολιτικός Επιστήμονας

Δεν ξέρω για εσάς αλλά προσωπικά, έχω συνδυάσει το καλοκαίρι με το διάβασμα. Βέβαια, τα τελευταία δύο χρόνια αυτό έχει λίγο αλλάξει λόγω της πανδημίας και διάβασα πολύ περισσότερο απ’ ότι συνήθως καθ’ όλη τη διάρκεια του εγκλεισμού. Το πράγμα φαίνεται να αλλάζει όμως. Φαίνεται ότι το φετινό καλοκαίρι, ίσως γευτούμε λίγη από την κανονικότητα που στερηθήκαμε και πολλοί από εμάς ίσως καταφέρουν και απολαύσουν μέρες διακοπών όπως τις έχουμε στο μυαλό μας. Στις επόμενες γραμμές, θα σας προτείνω μερικά βιβλία, για να σας διευκολύνω να διαλέξετε αυτό ή αυτά που θα σας συντροφεύσουν αυτό το καλοκαίρι. Πάμε λοιπόν…

Άννα Γαλανού: Στην Πόλη των λυγμών – εκδόσεις Διόπτρα

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο σε ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη, την πιο ταραγμένη περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, την εποχή της Εικονομαχίας. Δυο νέοι άνθρωποι με ευγενική καταγωγή, προσπαθούν να ζήσουν τον έρωτα τους ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν αν είναι εχθροί ή φίλοι τους. Ένας έρωτας καταδικασμένος που ωστώσο αντιστέκεται και αναζητά τη λύτρωση. Μία συγγραφέας, που με κάθε της βιβλίο γοητεύει τους αναγνώστες και κερδίζει επάξια μια θέση στην καρδιά τους.

Samantha Downing: Η υπέροχη γυναίκα μου – εκδόσεις Bell

Ίσως, το καλύτερο ψυχολογικό θρίλερ των τελευταίων ετών. Φαινομενικά, το ζευγάρι των πρωταγωνιστών ζει μια φυσιολογική ζωή, με δυο παιδιά, καλοπληρωμένες δουλειές, σε ένα από τα καλύτερα προάστια της πόλης. Τα πράγματα όμως, δεν είναι όπως φαίνονται. Μια σειρά από φόνους, είναι ένα μυστικό που αν βγει προς τα έξω, θα τινάξει όλα αυτά στον αέρα.

Ειρήνη Βαρδάκη: Ο μέντορας – εκδόσεις Μίνωας

Δεν είναι κακό να ονειρεύεσαι την κορυφή. Αρκεί να θυμάσαι ότι ανήκει πάντα σε έναν. Όταν ο Μέντορας ερωτεύεται τη μαθητευόμενή του, το όνειρο βγαίνει αληθινό. Ένας κερδίζει την κορυφή, ένας πρέπει να πέσει στον γκρεμό. Φήμες λένε… ότι ήταν το ίδιο πρόσωπο. Τα υπόλοιπα, στο νέο, πολυαναμενόμενο ψυχολογικό θρίλερ της συγγραφέως που τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει τις καρδιές των αναγνωστών.

Καζούο Ισιγκούρο: Η Κλάρα και ο ήλιος – εκδόσεις Ψυχογιός

Στο πρώτο μυθιστόρημά του μετά τη βράβευσή του με το Νομπέλ (2017), ο Καζούο Ισιγκούρο αφηγείται την ιστορία της Κλάρας, μιας Τεχνητής Φίλης με εκπληκτική παρατηρητικότητα και ιδιαίτερη ευαισθησία, η οποία από τη θέση της στο κατάστημα, όπου πωλείται, παρακολουθεί με προσοχή τη συμπεριφορά όσων έρχονται για να ρίξουν μια ματιά, αλλά και όσων περνούν απ’ έξω, στον δρόμο. Και ελπίζει πως σύντομα κάποιος θα τη διαλέξει. Ένα μοναδικό βιβλίο, αντάξιο της φήμης του συγγραφέα, μελαγχολικό, το οποίο μας προετοιμάζει ψυχολογικά για ένα μέλλον που έρχεται κατά πάνω μας με ορμή.

Κωνσταντίνος Μανίκας: Το τρίτο λάθος – εκδόσεις Ιωλκός

Το νέο μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Μανίκα, είναι ένα έργο το οποίο θα το περιέγραφα με μία λέξη ως ενδοσκοπικό. Μέσα από τις ζωές των πρωταγωνιστών του, ο αναγνώστης προσπαθεί να ανακαλύψει όλα όσα ο ίδιος κρύβει μέσα του. Δεν είναι ένα βιβλίο παραλίας. Είναι ένα βιβλίο που σε παροτρύνει να ανακαλύψεις κάθε κύτταρο και τα μυστικά που αυτό κρύβει και εν τέλει, σε καθορίζει ως άνθρωπο. Στα αξιοσημείωτα του έργου αυτού, η χρήση της γλώσσας, που θυμίζει βιβλία από εκείνα που γράφονταν κάποτε…

Greg Olsen: Αν το πεις – εκδόσεις Bell

Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, γροθιά στο στομάχι. Μια αληθινή ιστορία εγκλήματος και οικογενειακών μυστικών. Ένας ύμνος στον άρρηκτο δεσμό της αδελφικής αγάπης. Τρεις αδελφές που προσπαθούν να ζήσουν και να απελευθερωθούν από τα βασανιστήρια που τις υποβάλει η ίδια τους η μάνα. Κι αν αναρρωτιέσαι, ναι, αυτά συμβαίνουν ακόμα και στη διπλανή μας πόρτα…

Θοδωρής Ακάλεστος: Το μίσος της αγάπης – εκδόσεις Λυκόφως

Πόσο αλήθεια απέχουν μεταξύ τους το μίσος και η αγάπη; Μπορεί αλήθεια μια μεγάλη αγάπη να μετατραπεί σε άσβεστο μίσος; Στα ερωτήματα αυτά, προσπαθεί να απαντήσει ο συγγραφέας μέσα από μια ιστορία που με γέμισε συναισθήματα καθώς την διάβαζα, τόσο πολλά, που δύσκολα θα ξεπεράσω αυτό το βιβλίο. Γραμμένο απλά και κατανοητά, με πρωταγωνιστές που σε κερδίζουν και με μία πλοκή που θυμίζει παλιές, αγαπημένες ελληνικές ταινίες.

Το παγωμένο νερό: Έλενα Χουσνή – εκδόσεις Κύφαντα

Άλλο ένα βιβλίο που δεν είναι για την παραλία. Μικρό στομάτι, τεράστιο σε νοήματα και τόσο πυκνογραμμένο, που δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Μέσα από τις σελίδες του, οι ζωές δυο γυναικών γίνονται συντρίμμια και έχεις την αίσθηση ότι αν ζούσε κάποιος από τους αρχαίους μεγάλους μας τραγωδούς, θα επέλεγε τις ζωές αυτών των γυναικών για να τις ταξιδέψει στην ιστορία. Μία συγγραφέας που ξεχωρίζει για την γραφή και το ταλέντο της και που αξίζει να ανακαλύψετε.

Γιάννης Καλπούζος: Ραγιάς – Μέρες και Νύχτες 1821 – εκδόσεις Ψυχογιός

Άλλο ένα βιβλίο που προσωπικά περίμενα πως και πως. Η αδυναμία μου στον συγγραφέα δεδομένη. Ξέρω ότι διαβάζοντας ένα βιβλίο του, θα μεταφερθώ νοερά και άμεσα στην εποχή που ο Γιάννης Καλπούζος επιλέγει κάθε φορά να μας ταξιδέψει. Στο νέο του ιστορικό μυθιστόρημα, μεταφερόμαστε στην Ελλάδα την εποχή που γεννιέται. Μέσα από άλλη μια ιστορία αγάπης, διδασκόμαστε την ιστορία μας με τρόπο μυθιστορηματικό και τιμούμε εκείνους που με το αίμα τους έγραψαν φαρδιά – πλατιά τη λέξη Ελευθερία.

Κατερίνα Θεοδώρου: Νυχτερινό τρένο – Πρότυπες εκδόσεις Πηγή

Τώρα τελευταία, προσπαθώ να διευρύνω τους αναγνωστικούς μου ορίζοντες και σε αναγνώσματα που ως τώρα δεν με συγκινούσαν και τα προσπερνούσα. Μια τέτοια κατηγορία αναγνωσμάτων, είναι αυτή των ιστοριών τρόμου. Αφορμή για να δοκιμάσω το στομάχι μου, είναι η γνωριμία μου με την Κατερίνα Θεοδώρου. Το νέο της βιβλίο, είμαι σίγουρος ότι θα σας ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του τρόμου και σε εσάς. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να επιβιβαστείτε σε ένα νυχτερινό τρένο και αν βγείτε ζωντανοί, τότε χαλάλι σας…

Λουσίντα Ράιλυ: Η χαμένη κόρη – εκδόσεις Διόπτρα

Δεν θα μπορούσα να κλείσω αυτό το αφιέρωμα χωρίς ναπροτείνω το καινούργιο βιβλίο της αδικοχαμένης Λουσίντα Ράιλυ, η οποία πριν λίγες μέρες ταξίδεψε για τα αστέρια. Έφυγε, αφήνοντας πίσω της μια σειρά από εκπληκτικά βιβλία, με πιο γνωστά εκείνα που αφορούν τις κόρες των αστεριών. Όσοι δεν τα έχετε διαβάσει, σας παροτρύνω να το κάνετε και μέσα από αυτά, κυριολεκτικά θα αγαπήσετε το διάβασμα όσοι δεν το έχετε εντάξει στις αγαπημένες σας δραστηριότητες. Η χαμένη κόρη, είναι ένα βιβλίο – έκπληξη, που έρχεται να ολοκληρώσει την παράξενη οικογένεια των εφτά υιοθετημένων κοριτσιών που τόσο αγαπήθηκαν παγκοσμίως.

Σίγουρα, εκεί έξω, κυκλοφορούν χιλιάδες βιβλία που αξίζει να διαβαστούν. Προτείνω μόνο όσα από αυτά έχω διαβάσει και όσα ξεχώρισα διαβάζοντάς τα. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα και σε ποιητικές συλλογές και ίσως ένα ακόμα αφιέρωμα αποκλειστικά για την αστυνομική λογοτεχνία. Καλό διάβασμα.