Ο τραγουδοποιός κι ερμηνευτής Rous συνομιλεί με τον Κωνσταντίνο Μανίκα με αφορμή την εμφάνιση του στο Καφωδείο Ελληνικό, Παρασκευή 25 & Σάββατο 26 Μαρτίου.
Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις, αυτές που καθιερώνουν έναν καλλιτέχνη;
Οι ζωντανές εμφανίσεις είναι οξυγόνο για τον καλλιτέχνη. Η διάδραση και οι κώδικες επικοινωνίας που αναπτύσσονται από live σε live είναι μοναδικοί. Συνεπώς για να το πω πιο συγκεκριμένα, καθιερώνουν τη σχέση του με τον κόσμο. Στα live αποκαλύπτεσαι, απογυμνώνεσαι. Δεν κρύβεσαι και αυτό είναι που ζητάει τόσο ο καλλιτέχνης, όσο και το ακροατήριο.
Τι καινούριο, δημιουργικά, να περιμένουμε το επόμενο διάστημα;
Νέο δίσκο, νέα τραγούδια.
Προτιμάτε να κινείστε σε ένα συγκεκριμένο μουσικό ύφος ή είστε ανοιχτός σε διαφορετικές επιρροές;
Ο καθένας έχει το δικό του μοναδικό αποτύπωμα. Έτσι, πάνω σε αυτό προχωράς, μεγαλώνεις, αλλάζεις, και μαζί σου αλλάζει κι αυτό. Οι επιρροές παίζουν ρόλο. Θα έκανα οτιδήποτε θα μπορούσε να μου αποκαλύψει νέες πτυχές του εαυτού μου. Αποφεύγω τη λογική των στεγανών. Βέβαια όταν μεταπηδάς από ένα είδος σε άλλο ελέω πειραματισμού, αυτό προϋποθέτει να υπάρχουν και γερές βάσεις για αυτό, οι οποίες στήνονται από τη μελέτη και την προεργασία.
Πώς κρίνετε την πορεία της ελληνικής δισκογραφίας στην εποχή του YouTube;
Tο streaming ως λογική διανομής υπάρχει ήδη πολλά χρόνια Η ελληνική δισκογραφία άργησε χαρακτηριστικά να προλάβει αυτή την εξέλιξη. Η τεχνολογία καλπάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, οπότε κατά κάποιο τρόπο είναι φυσιολογικό η παραδοσιακή δισκογραφία όπως την μάθαμε να έχει προσαρμοστεί πλέον, όντας ένα βήμα πίσω και ακολουθώντας τις εξελίξεις.
Ως τραγουδοποιός θεωρείτε ότι προηγείται ο στίχος ή η μουσική, κατά τη διάρκεια της δημιιουργίας ενός κομματιού;
Τα αντανακλαστικά σου υπαγορεύουν ότι προηγείται ο στίχος, το νόημα, το τραγούδι. Κατά τη δημιουργική διαδικασία όμως, και όσο πιο αυθόρμητη είναι αυτή, λέω δεν υπάρχει κανόνας. Αν σου έρθει μια ωραία μελωδία δεν θα την αφήσεις στην άκρη επειδή δεν έχεις στίχο. Θα ψάξω λέξεις που ταιριάζουν στο μέτρο. Γιατί και οι λέξεις έχουν τη δική τους μουσικότητα.
Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο παιδί που θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική;
Να έχει υπομονή, να δουλεύει πάνω σε αυτό που του αρέσει με πίστη και να αγαπά την κατάρτιση. Η κατάρτιση, όχι μόνο δεν θα σε βάλει σε καλούπια, αλλά θα σου δώσει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσεις πολλές μουσικές πόρτες. Η υπομονή από την άλλη πρέπει να υπάρχει επειδή είναι η ωραιότερη από όλες τις αρετές. Αν την κατακτήσεις τότε θα ακολουθήσουν και οι άλλες. Όταν δουλεύεις λοιπόν με πίστη κσι υπομονή δεν υπάρχει περίπτωση μια μέρα να μην γυρίσουν κάποια κεφάλια να σε ακούσουν.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό σας όνειρο;
Να έχω τους δίσκους μου πάνω στη βιβλιοθήκη, να τους κοιτάνε τα παιδιά μου και να λένε, αυτά τα έκανε ο μπαμπάς.