/Ο καλλιτέχνης Στηβ Μακουίν

Ο καλλιτέχνης Στηβ Μακουίν

Το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει ότι ο σκηνοθέτης του «12 χρόνια σκλάβος», που απέσπασε το Οσκαρ καλύτερης ταινίας, ήταν εικαστικός καλλιτέχνης που στην πορεία έγινε σκηνοθέτης. Και όχι απλώς «καλλιτέχνης» αλλά βραβευμένος με το Turner Prize.

Το Stedelijk Museum του Αμστερνταμ, που δίνει έμφαση στη video art, αγόρασε δύο έργα τέχνης του Στιβ Μακουίν. Πρόκειται για μία εγκατάσταση με τη φωτογραφία ενός αγοριού στην παραλία και ένα ενδεκάλεπτο φιλμ που δείχνει ένα νεκρό άλογο να κείτεται σε ένα λιβάδι.

Να θυμίσουμε ότι έχει βραβευτεί με βραβείο Χρυσής Κάμερας στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία του 2008 Hunger και με Βραβείο BAFTA ως ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης για το 2008. Η ταινία του 2013 12 Χρόνια Σκλάβος (12 Years a Slave) απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας από το σωματείο των κριτικών της Νέας Υόρκης καθώς και υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, Βραβείο BAFTA και Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας καθιστώντας τον ΜακΚουίν τον πρώτο μαύρο παραγωγό ταινιών που έλαβε ποτέ αυτό το βραβείο.

Ο ΜακΚουίν έχει επίσης τιμηθεί με βραβείο Turner για την προσφορά του στις εικαστικές τέχνες και το 2006 δημιούργησε μια συλλογή γραμματοσήμων με τίτλο Queen and Country, που απεικόνιζε τους Βρετανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Ιράκ[24]. Έχει λάβει επίσης τον τίτλο του ιππότη από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Μεγάλης Βρετανίας για την προσφορά του στις εικαστικές τέχνες