/Ο Φοίβος Δεληβοριάς και τα αυτοσαρκαστικά “Νούμερα”

Ο Φοίβος Δεληβοριάς και τα αυτοσαρκαστικά “Νούμερα”

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Ο Φοίβος Δεληβοριάς γίνεται σήμερα 49 ετών. Λίγο πριν κλείσει μισό αιώνα ζωής, έχει διανύσει μια καλλιτεχνική πορεία που δικαίως τον κατατάσσει στους πιο ξεχωριστούς τραγουδοποιούς των τελευταίων δεκαετιών.

Έκανε την εμφάνιση του με εμφατικό τρόπο στα μέσα της δεκαετίας του ’90, συνδυάζοντας τη νοσταλγική διάθεση για τις ρομαντικές μελωδίες του μεσοπολέμου με τη στιχουργική επικαιρότητα ρίχνοντας μια σκωπτική ματιά στον κόσμο μας και τα σύγχρονα ζητήματα.

Ισως κανείς να μην περίμενε από τον Φοίβο μια στροφή προς την υποκριτική και ειδικά προς την τηλεόραση. “Τα Νούμερα”, προέκυψαν ως κεραυνός εν αιθρία στα τηλεοπτικά πράγματα, φέρνοντας μαζί τους μια καινούρια πρόταση. Με αφορμή το στησίματο μιας νέας Μάντρας, όπως εκείνη του Αττίκ, προσφέρεται το έδαφος για πηγαίο χιούμορ, κοινωνική σάτιρα και κυρίως αυτοσαρκασμό από ανθρώπους του καλλιτεχνικού στερεώματος που τους έχουμε συνηθίσει να μην τσαλακώνονται αλλά να προβάλουν μια εξιδανικευμένη όψη τους.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς, διάβασε την κυριαρχία της εικόνας στα τεχνολογικά μέσα και την αξιοποίησε με διπλό τρόπο. Από τη μια, μας κάνει κοινωνούς αγαπημένων τραγουδιών κι από την άλλη στήνει ένα σεναριακό υπόβαθρο για τα πιο καίρια και καυστικά σχόλια.

Τα “Νούμερα”, κάθε Παρασκευή στις 22.00 στην ΕΡΤ1, αποτελούν το επόμενο δημιουργικό βήμα στην καλλιτεχνική παρουσίαση. Από την αυτοαναφορική ανακύκλωση της αυταρέσκειας περνάμε στη συνειδητή απομυθπποίηση που δείχνει μεγαλοσυνη ψυχής και αποδοχή του ρόλου των δημιουργών ως συνοδοιπόροι με την κοινωνία κι όχι ως φωτισμένοι κήνσορες.