/Μίκι Ρουρκ: Το αντεστραμμένο είδωλο

Μίκι Ρουρκ: Το αντεστραμμένο είδωλο

Παρά τις εμφανίσεις με τις οποίες παρωδεί τον εαυτό του ο Μίκι Ρουρκ παραμένει πάντα ένας μεγάλος σταρ

Είχα δει για πρώτη φορά τον Μίκι Ρουρκ σ` εκείνη την καταπληκτική πρώτη του εμφάνιση σε μεγάλο ρόλο ως Motorsycle Boy στο Rumble Fish του Κοπόλα, που ήταν και μια από τις εμβληματικές ταινίες του Κοπολα.

Τότε σ` εκείνον του τον ρόλο στον ρόλο του δυναμικού ήρωα με τους χαμηλούς τόνους, είχε δώσει σε όλους την εντύπωση πως βρισκόμασταν στον καινούργιο Μάρλον Μπράντο. Η σιγανή σαγηνευτική φωνή του, με εκείνο το μόνιμο χαμόγελο της Τζοκόντας στα χείλη του που δεν ήξερες αν είναι φιλικό ή ειρωνικό σε συνδυασμό με τα πειστικά ξεσπάσματα του, είχαν δημιουργήσει σε όλους την πεποίθηση ότι το Χόλιγουντ είχε ανακαλύψει άλλον έναν σταρ στην κατηγορία του Μάρλον Μπράντο και του Ρόμπερτ ντε Νίρο.

Η συνέχεια επιβεβαίωσε όσους το πίστευαν. Στον Πάπα του Γκρήνουιτζ Βίλατζ, στον Δαιμονισμένο Άγγελο, σ την Χρονιά του Δράκου και στο Barfly, ο Μίκυ Ρουρκ έδωσε αυτό που όλοι πίστευαν πως είχε. Την ιδιότητα που φτιάχνει τους μεγάλους σταρ.

ΟΙ 9 1/2 βδομάδες με την Κιμ Μπάσιντζερ , αν και ελφαριά για τα μέτρα του, τον καθιέρωσε και σε ρόλους ερωτικού πρωταγωνιστή.

Και μετά κάτι συνέβη. Το πρώτο από αυτά που συνέβησαν ήταν η γνωριμία του με την Κάρε Ότις, που ως τότε έκανε καριέρα ως μοντέλο και η οποία πρωταγωνιστούσε μαζί του στην Άγρια Ορχιδέα, μια ακόμη ερωτική ταινία, σαν συνέχεια των 9 1/2 εβδομάδων

Σ` αυτήν την ταινία ο Μίκι Ρουρκ ήταν κάπως αλλαγμένος, σαν να είχε κάνει επέμβαση στα ζυγωματικά του. Αλλά ακόμη διατηρούσε την γοητεία του. Η Κάρε Ότις όμως δεν έμεινε απλώς συμπρωταγωνίστρια του. Η ταινία που έκαναν μαζί ήταν και η αρχή ενός μεγάλου έρωτα, ενώ όπως φημολογείται στις σκηνές που κάνουν έρωτα στην ταινία, ο Μίκι Ρουρκ και η Κάρε Ότις έκαναν πραγματικά έρωτα. Ήταν όμως ένας έρωτας καταστροφικός και για τους δυο, αφού γρήγορα φάνηκε ότι το πάθος τους ξέφυγε από τον έλεγχο τους.

Συγχρόνως εκείνη την εποχή ο Μίκι Ρουρκ έδωσε μια ιστορική συνέντευξη στο Interview, όπου εκφραζόταν με τα χειρότερα λόγια για τους παραγωγούς και το σύστημα του Χόλιγουντ.

Όμως το Χόλιγουντ δεν συγχωρεί. Και η τιμωρία που επεφύλλασε στον Μίκι Ρουρκ ήταν παραδειγματική.

Από εκείνη την στιγμή και μετά θα έβρισκε πολύ δύσκολο να βρει έναν οποιονδήποτε αξιοπρεπή ρόλο. Συγχρόνως το πάθος με την Κάρε Ότις οδηγούσε και τους δυο σε μια καταστροφική πορεία με ζήλιες, ξυλοδαρμούς, ακόμη και πυροβολισμούς και τα απαραίτητα ναρκωτικά και το ποτό.

Με την καριέρα του κατεστραμμένη ο Μίκι Ρουρκ, το γύρισε στην πυγμαχία, που σε συνδυασμό με τις ακατανόητες πλαστικές εγχειρήσεις που έκανε, δημιούργησαν μια καρικατούρα του παλιού εαυτού του.

Στις φωτογραφίες που εμφανίζονταν εδώ κι εκεί ή στις κάποιες τελείως ασήμαντες ταινίες ο Μίκι Ρουρκ ήταν ένας άλλος άνθρωπος.

Όλα έδειχναν ότι ο Μίκι Ρουρκ θα κατέληγε άδοξα , όταν εμφανίστηκε η βοήθεια από τους φίλους, στο πρόσωπο του Συλβέστερ Σταλόνε ,που φρόντισε ώστε ο Μίκι Ρουρκ να μπορέσει κάπως να επανέλθει, εξασφαλίζοντας του ρόλους σε κάποιες ταινίες που του επέτρεψαν να έχει και κάποιο αξιοπρεπές εισόδημα. Η αληθινή επιστροφή έγινε με τον Παλαιστή, όπου ο Μίκι Ρουρκ, αν και ένας άλλος άνθρωπος σε σχέση με τον Παλιό του εαυτό, έκανε μια πραγματικά συγκλονιστική επανεμφάνιση που του εξασφάλισε και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Ο Μίκι Ρουρκ  έχει επανέλθει σε κάποια κανονικότητα, αλλά οι εμφανίσεις του εξακολουθούν να σοκάρουν. Η εμφάνιση του που κάνει τον γύρο των social media, κρατώντας ένα τσιουάουα στην αγκαλιά και μια γυναικεία τσάντα στην άλλη, μοιάζει με μια παρωδία του εαυτού του. Οι πλαστικές έχουν αλλάξει το κάποτε αγγελικό πρόσωπο του, ενώ και η σαγηνευτική ψιθυριστή φωνή του έχει μεταβληθεί σε μια βαριά βραχνάδα. Δεν έχει σημασία όμως. Όπως και ο Μάρλον Μπράντο παραμόρφωσε τον εαυτό του μετατρέποντας τον σ` έναν υπέρβαρο μεσήλικα, έτσι και ο Μίκι Ρουρκ, παρωδεί το είδωλο που κάποτε ήταν. Για την δική μας γνώμη παραμένει πάντα ένας μεγάλος σταρ, που δεν λογαριαζει ούτε τον εαυτό του.

klik