/Μια ακόμη Ανάσταση

Μια ακόμη Ανάσταση

Γράφει o Κωνσταντίνος Μανίκας, Συγγραφέας

Είναι πολλά τα τελευταία χρόνια που οι αναφορές μας σε μια επερχόμενη Ανάσταση δεν εμπεριέχουν μόνο θρησκευτικό και υπαρξιακό ζητούμενο. Η κατάνυξη και η θλίψη των ημερών δεν προέρχεται πλέον αποκλειστικά από τη συναισθηματική μας ταύτιση με τα Θεία Πάθη, ούτε η χαρά κι η ελπίδα από την αναμονή της νίκης του θανάτου.

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση δημιούργησε μια αίσθηση διαρκούς ψυχικής κόπωσης και η πανδημία του κορωνοϊού, συνδυασμένη με την καραντίνα, εκτίναξε την απογοήτευση, τη δυσφορία, την τελμάτωση. Κι η Ανάσταση, η κάθε Ανάσταση, η όποιου είδους και μεγέθους Ανάσταση αποτελεί απόλυτη ανάγκη διαφυγής από τον φαύλο κύκλο της αποχαύνωσης και της ήττας.

Η φετινή Ανάσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μια ακόμη Ανάσταση.

Το φως της αιώνιας ζωής, αυτή τη φορά να μη μείνει ως μια ολιγόλεπτη εκκλησιαστική διαδικασία, ούτε ως μια αφαιρετική ευχή. Να τις προσδώσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα της επιτρέψουν να φέρει την πολυπόθητη θετική αλλαγή στις ζωές μας.

Ανάσταση προσωπική. Να ξαναβρούμε όλες εκείνες τις αστείρευτες δυνάμεις και να ορθώσουμε ξανά ανάστημα στις δυσκολίες που συναντούμε. Να αφήσουμε στον καλύτερο εαυτό μας να κρατήσει το τιμόνι της πορείας μας. Μιας δημιουργικής πορείας προς ένα καλύτερο και πιο ουσιαστικό μέλλον.

Ανάσταση συλλογική. Να ξαναβρούμε τους ρυθμούς που χάσαμε, όλο αυτό το διάστημα. Να κατακτήσουμε την ελευθερία μας από τα υγειονομικά δεσμά, κάνοντας το καθήκον μας ως υπεύθυνοι πολίτες απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Να  κερδίσουμε και πάλι την περηφάνια και την αξιοπρέπεια μας.

Ανάσταση πολιτιστική. Να αφήσουμε ελεύθερη την έμπνευση μας να “σχεδιάσει” τις πιο ζηλευτές εικόνας της πλάσης. Να γίνουμε εμείς οι ίδιοι το ζωντανό παράδειγμα πολιτισμικής ανύψωσης, με τη συμπεριφορά μας, την αλληλεγγύη προς τον πλησίον, την ευγένεια, την καλοσύνη.

Καλή Ανάσταση σε όλους μας!