/Μάντρα του Μπλόκου Κοκκινιάς, ένα ιστορικό μέρος

Μάντρα του Μπλόκου Κοκκινιάς, ένα ιστορικό μέρος

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η Νίκαια, αυτή η παραδοσιακή περιοχή που ακροβατεί ανάμεσα στον μοντερνισμό και τη λαϊκότητα, δεν έχει την πολυτέλεια των Νοτίων Προαστίων.

Περπατώντας μέσα στους λαϊκούς δρόμους της, παρατηρείς γειτονιές, μικρά σπίτια με ρούχα απλωμένα, δρόμους περισσότερο καθαρούς και λιγότερο επιμελημένους.

Η Νίκαια, ωστόσο, μέσα της κρύβει μεγάλες ιστορικές αναμνήσεις, ποτισμένες με αίμα και με την άσβηστη δίψα της ελευθερίας.

Η Κοκκινιά, επίσημη ονομασία της Νίκαιας, έκανε το όνομά της συνώνυμο με τον αγώνα για ελευθερία, τη νίκη επί του Ναζισμού, την επικράτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το μνημείο Μάντρα του Μπλόκου Κοκκινιάς, στην οδό Ηλιουπόλεως 109, είναι ένα μνημείο υπενθύμιση αυτών των των αγώνων.

Το ίσως σπουδαιότερο μνημείο της Νίκαιας, το οποίο αποτελεί μία σημαντική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους.

Στις 17 Αυγούστου 1944, εβδομήντα δύο άνδρες και τρεις γυναίκες που συμμετείχαν ενεργά στην αντίσταση, θα εκτελεστούν από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους, ταγματασφαλίτες και δωσίλογους.

Θα περνούσαν την Πορτάρα, την οποία μέχρι σήμερα θα μπορέσει να δει ο επισκέπτης του μέρους, γνωρίζοντας το επερχόμενο τέλος και στεκόμενοι με θάρρος και αφοβία απέναντί του.

Ο συνολικός αριθμός ανθρώπων που θεωρείται ότι έχασαν τη ζωή τους, τόσο στο Μπλόκο όσο και σε άλλα μέρη, είναι γύρω στα 350 άτομα.

Το συγκεκριμένο μέρος θεωρείται σημαντικό ιστορικό μέρος για ολόκληρη την Ελλάδα. Διοργανώνονται επισκέψεις από σχολεία, φορείς και τοπικές οργανώσεις. 

Ο επισκέπτης μπορεί να δει φωτογραφίες της Αντίστασης, το χώρο των αργαλειών του παλιού υφαντουργείου, τις φωτογραφίες και τα ονόματα των εκτελεσμένων, τα γλυπτά που φιλοτέχνησαν ο Μιχάλης Κάσσης και ο Μιχάλης Παπαδάκης. 

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο άνθρωπος που επιθυμεί να το επισκεφτεί, είναι το ωράριό της: η Μάντρα του Μπλόκου Κοκκινιάς είναι ανοιχτή την Τρίτη/Παρασκευή από τις 09:00 μέχρι τη 13:00 η ώρα και την Κυριακή από τις 10:00 μέχρι τις 14:00.

Μνημείο που αναδεικνύει την τραγικότητα του πολέμου και τον ηρωισμό εκείνων που ανιδιοτελώς δε δίστασαν να θυσιάσουν τη ζωή τους για αυτή..