/Λυρική βραδιά στον Κήπο στην Βοστίτσα

Λυρική βραδιά στον Κήπο στην Βοστίτσα

Γράφει η Ντέπη Στενού

Η Μεσαιωνική ονομασία του Αιγίου, Βοστίτσα λέγεται πως παράγεται από τη σλαβική λέξη «Βόστα» – «Βοστάν» και σημαίνει πόλη των Κήπων – Κηπούπολη, όπως πράγματι είναι το Αίγιο, με τα τόσα περιβόλια του, μέσα και έξω από την πόλη.

Σ έναν τέτοιο υπέροχο κήπο φιλοξενήθηκε, το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, η εξαιρετική Εκδήλωση λόγου και τέχνης, υπό τον τίτλο “Λυρική βραδιά στον “ ΚΗΠΟ ΣΤΗΝ ΒΟΣΤΤΣΑ”. 

Ο πανέμορφος κήπος στην Βοστίτσα, ευωδίαζε από την ευεργετική επίσκεψη της φθινοπωρινής βροχής και υποδέχτηκε μαζί με τους οικοδεσπότες με φιλόξενη Φθινοπωρινή διάθεση , όλους τους εραστές τους πνεύματος και της τέχνης που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που διοργάνωσε η Edit Engelmann σε συνεργασία με την Μαέστρο Στέισυ Κουλούρη.

Σύντομα οι ευωδιές του Κήπου αναμίχτηκαν με τα Μουσικά Ιντερλούδια, που σε εκπληκτικές εκτελέσεις από την Στέισυ Κουλούρη στο Πιάνο και τον διακεκριμένο φλαουτίστα Νίκο Χαλκιά, συναντήθηκαν αρμονικά με την Ζωγραφική την Ποίηση και την Ιστορία και σε μια εκπληκτικά διοργανωμένη Λυρική βράδια, και συνόδευσαν αριστοτεχνικά τους συντελεστές και τους παρευρισκόμενους, σε ένα μοναδικής εμπειρίας πολιτιστικό και Ιστορικό ταξίδι .

Η αρχή έγινε με την ποίηση και την παρουσίαση του Ποιητικού έργου “Κυοφορώντας την Ελπίδα” της ποιήτριας Μαργαρίτας -Φρονιμάδη Ματάτση που είναι αφιερωμένο στην Μητρότητα, συνεχίστηκε με την ανάγνωση ιστορικών άγνωστων γεγονότων, από το βιβλίο υπό τον τίτλο “Περιπέτειες από την ζωή ενός Διπλωμάτη”, του Πρέσβη επί τιμή Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου, από το ημερολόγιο του πατέρα του Θεμιστοκλή και ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση των ιστορικών αναφορών της Προέδρου του “Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυναικών Μάνης” (ΠΑ.ΣΥ.Γ.Μ) Ντέπης Στενού, για την τεράστια συνεισφορά των “Αμαζόνων της Μάνης” στην Επανάσταση του 1821, όπως περιγράφονται στο Βιβλίο του Σταύρου Καπετανάκη, “ Οι Μανιάτες στην Επανάσταση του 21”.

Το ταξίδι στο Πολιτισμό και την Ιστορία, πλαισίωσε με εξαιρετική επιτυχία η έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής, της καλλιτέχνιδας Alexa Hoerning, που δημιουργεί υπέροχες εικαστικές συνθέσεις με έδρα το Αίγιο, αποσπώντας τον θαυμασμό και τα κολακευτικά σχόλια όλων .

Η Λυρική βραδιά στον “Κήπο της Βοστίτσας” έκλεισε με όμορφα κεράσματα από εξαιρετικά ντόπια προϊόντα και την υπόσχεση να γίνει ένας πολιτιστικός θεσμός , που θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση των πολιτιστικών δρώμενων του Αιγίου.