/Κάνε ότι κοιμάσαι: Η μυθοπλασία τού σήμερα στην ΕΡΤ

Κάνε ότι κοιμάσαι: Η μυθοπλασία τού σήμερα στην ΕΡΤ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Κουράστηκες από μυθοπλασία που αναπαράγει μόνο ίντριγκες, ξεπεσμένους έρωτες και εκδίκηση; Θέλεις να αφιερώσεις μια ώρα από τη ζωή σου για να παρακολουθήσεις ένα επίκαιρο ελληνικό σήριαλ; Τότε η φετινή επιλογή σου, θα είναι σίγουρα, το “Κάνε ότι κοιμάσαι” που προβάλλεται στην ΕΡΤ1 κάθε Δευτέρα στις 22.00.

Σύγχρονοι προβληματισμοί, γύρω από το σχολικό bullying, το revenge porn και την κακοποιημένη χρήση των social media, τις τωρινές οικογένειες και το μπέρδεμα των ρόλων, την οικονομική κρίση, τις αυταπάτες μας και το οργανωμένο έγκλημα που ανέδειξαν.

Ο Γιάννης Σκαραγκάς έχει αποδείξει και στο παρελθόν τη σενσριακή μαεστρία του. Κάποια από τα μυστικά του μου τα αποκάλυψε στην προ μερικών μηνών συνέντευξη του στο CulturePoint.gr. Διαβάστε σχετικά: (Ο Γιάννης Σκαραγκάς στο CulturePoint.gr)

Μυστικά που δίνουν βάθος στην πλοκή, γεννούν προβληματισμό, χωρίς να καταντούν κουραστικές, αυτοαναφορικές περιπλανήσεις. Ανατροπές που δεν θίγουν την αληθοφάνεια. Χαρακτήρες που διαθέτουν την πολυπλοκότητα της εποχής, με την επιφάνεια να βρίσκεται σε διάσταση με την ουσία.

Η σκηνοθεσία σφιχτή, προσεγμένη, δεν κουράζει και ανεβοκατεβάζει αριστοτεχνικά την ένταση, όπου χρειάζεται. Οι πρωταγωνιστές, εμπειερότεροι και νεότεροι, αρκούντως, πειστικοί αν και κάποιοι εξ αυτών λίγο αμήχανοι, όπως οι δύο αστυνομικοί της σειράς.

Ισως δύο επεισόδια να μην αρκούν για ολοκληρωμένα συμπεράσματα αλλά το πρώτο δείγμα αποδεικνύει ότι όταν προσεγγίζουμε ευφυώς ζητήματα που μας απασχολούν όλους, τότε η ελληνική τηλεόραση έχει να μας προσφέρει κάτι παραπάνω από μια περιπλάνηση σε μονοθεματικές επαναλήψεις που ανακυκλώνουν μια σαπουνοπεροειδή αντίληψη, αλλάζοντας μόνο το χρονικό και το γεωγραφικό πλαίσιο.